Τρείς διαδοχικές ασκήσεις της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας στην Ήπειρο στέλνουν μηνύματα στα Τίρανα (Video)

Τρείς ασκήσεις μετα στρατευμάτων και αληθινών πυρών μέσα σε δύο εβδομάδες πραγματοποίησε η ιστορική 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας στην Ήπειρο. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου 2016 και τέλος την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

3-1

Κατά την διάρκεια της πρώτης άσκησης η 8η Επιλαρχία Αναγνώρισης ασκήθηκε σε βολές εν κινήσει έναντι σταθερών στόχων σε βολές από σταθερή θέση στην εκτέλεση βολών από αυτοκινούμενους όλμους Μ30 των 4,2 ιντσών   τοποθετημένων επί οχημάτων M106A1/A2 AMC. Στην άσκηση συμμετείχαν οχήματα HMMWV και VBL.

7-1

Κατά την διάρκεια της δεύτερης άσκησης το προσωπικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, εκτέλεσε Βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στην Ήπειρο.

7

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η Γενική Επιθεώρηση του ΓΕΣ πραγματοποίησε έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση του Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

10

Κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης της Ταξιαρχίας, η οποία εκτελέσθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να εξαχθούν ρεαλιστικά συμπεράσματα, εφαρμόσθηκαν στο σύνολό τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

11-1

Και οι τρείς ασκήσεις δεν αποτελούν τυχαία περιστατικά αλλά συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας και να υιοθετήσει αναθεωρητική στάση έναντι της Ελλάδας στον τομέα των θαλασσίων συνόρων αλλά και του παγίου αιτήματος των συνεργατών των Ναζί, Τσάμηδων να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αποκτήσουν πίσω τις περιουσίες τους που εγκατέλειψαν μετα τα εγκλήματα που διέπραξαν στον Ελληνικό πληθυσμό στην Ήπειρο κατά την διάρκεια της Κατοχής.

3

Η 8η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού έχει την έδρα της στα Ιωάννινα και είναι οργανωμένη σε:

– Λόχος Στρατηγείου Μεραρχίας (ΛΣ/VΙΙΙ Μ/Π ΜΠ).

– 492ο Τάγμα Διαβιβάσεων (492 ΤΔΒ)

– 708ο Τάγμα Μηχανικού (708ο ΤΜΧ)

– 8η Επιλαρχία Αναγνώρισης (8η ΕΑΝ), με έδρα στο Καλπάκι της Ηπείρου

– 628ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (628 Μ/Π ΤΠ).

– 583ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (583 Μ/Π ΤΠ).

– 625ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (625 Μ/Π ΤΠ KEN-ΕΚΕ).

8

Οι συνεχόμενες ασκήσεις της ιστορικής 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας   αποσκοπούν στο να στείλουν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων προς κάθε ενδιαφερόμενο καθώς εάν οι Αλβανοί ακολουθήσουν κατά γράμμα τις πρακτικές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα έπρεπε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στην Ελλάδα από φανατικούς Τσάμηδες με απώτερο σκοπό να τραβήξουν τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας στις διεκδικήσεις τους στην Ήπειρο.

11

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φορές Τσάμηδες ταραχοποιοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ήπειρο με επιδεικτικό τρόπο. Ευτυχώς οι Ελληνικές Αρχές έδρασαν άμεσα στις περιπτώσεις αυτές και αποτράπηκαν τα χειρότερα.

13

Όμως η διεθνή πρακτική υπαγορεύει ότι ο Στρατός θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και η Συνοριοφυλακή ή Στρατοχωροφυλακή θα έχουν τον πρώτο λόγο στην υλοποίηση αποτρεπτικών επιχειρήσεων στην συνοριακή γραμμή και στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων.

15

Ουσιαστικά η νέα αυτή εξέλιξη στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις θα έπρεπε να αποτελέσει την αφορμή για την έναρξη ενός διαλόγου των Αρμοδίων Υπηρεσιών για την ενίσχυση της Συνοριοφυλακή ή την δημιουργία μιας Στρατοχωροφυλακής με αντικείμενο την προστασία και την διασφάλιση της νομιμότητας στη συνοριακή γραμμή και σε ένα βάθος από αυτή στο εσωτερικό της χώρας, εξοπλισμένη με θωρακισμένα οχήματα παντοδαπού εδάφους και ελαφρύ οπλισμό για την αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων πάνω στην συνοριογραμμή καθώς και τρομοκρατών και εξτρεμιστών.

14

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει σημαντική εμπειρία από την ανάπτυξη του στο Κόσσοβο όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με εξτρεμιστές Αλβανόφωνους Κοσσοβάρους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ηλικιωμένους γυναίκες και παιδιά σε μαζικές διαδηλώσεις για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων στα εδάφη που ήλεγχε η KFOR και θα αποτελούσαν αργότερα το Κοσσοβάρικό κράτος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.