Τρείς απόστρατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί προτείνουν χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ κατά του ISIS
Τρείς Αμερικανοί απόστρατοι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι μια χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ στην Συρία και το Ιράκ θα απαιτούσε μια δύναμη 10-20.000 στρατιωτών η οποία θα συμμετείχε ενεργά στις μάχες για την καταστροφή του ISIS.
Σύμφωνα με τον εν αποστρατεία Στρατηγό του Σώματος των Πεζοναυτών Anthony Zinni και τον επίσης εν αποστρατεία Στρατηγό του Αμερικανικού Στρατού Mark Kimmitt ένα πιθανό Αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα στις δύο αραβικές χώρες θα μπορούσε να αποτελείται από μόλις δύο Ταξιαρχίες συνολικής δύναμης 10.000 ανδρών.
Μέχρι σήμερα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια πιθανή Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και στη Συρία για την καταστροφή του ISIS θα απαιτούσε δύναμη 50.000 ανδρών και φυσικά τεράστιες δαπάνες για την διατήρηση της για εύλογο χρονικό διάστημα έως την ολική εξάλειψη της απειλής του ISIS.
Την εκτίμηση αυτή υιοθέτησε πρόσφατα και ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της διάσκεψης των χωρών μελών του G-20 στην Τουρκία.
Ακόμη όμως και πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την δύναμη ενός πιθανού Αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στο Λεβάντ δεν προσεγγίζουν τον αριθμό των 50.000 ανδρών, αφού σύμφωνα με τον εν αποστρατεία Συνταγματάρχη και ιστορικό David Johnson το μέγιστο των δυνάμεων που χρειάζονται οι ΗΠΑ για μια αποτελεσματική εμπλοκή στο Ιράκ και την Συρία δεν ξεπερνά τις 20.000 στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον Anthony Zinni οι 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους χιλιάδες Σύριους αντάρτες και τα Ιρακινά στρατεύματα και να καταστρέψουν το ISIS με την υποστήριξη της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο David Johnson εκτιμά ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε μάχες με τους Ισλαμιστές αλλά να ενεργήσουν ως σύμβουλοι των δυνάμεων της Συριακής αντιπολίτευσης και του Ιρακινού Στρατού.
Πάντως και οι τρείς συμφωνούν ότι μετά την ήττα του ISIS οι Αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή.
Οι προτάσεις των τριών Αμερικανών στρατιωτικών δεν βρίσκουν όπως φαίνεται ανταπόκριση στην κοινή γνώμη της χώρας τους αφού το 76% των Αμερικανών αντιτίθεται σε μια νέα στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη Μέση Ανατολή, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει ότι η Συριακή αντιπολίτευση και ο Ιρακινός Στρατός μπορεί τελικά να νικήσουν το ISIS με την αξιοποίηση της εναέριας υποστήριξης των ΗΠΑ και την χρήση Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.