Τρία τουρκικά πυραυλικά προγράμματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο

Σημαντική πρόοδο έχει επιτύχει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στον τομέα της πυραυλικής τεχνολογίας, αφού σύμφωνα με τουρκικές πηγές τρία από τα υπό εξέλιξη προγράμματα βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Atmaca το οποίο ξεκίνησε το 2009 υπέστη σημαντικές αλλαγές, αφού σύμφωνα με την εταιρεία Roketsan οι αρχικές προδιαγραφές του βλήματος τροποποιηθήκαν.

Έτσι ενώ αρχικά ο τουρκικός πύραυλος θα διέθετε χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με τον γαλλικό πύραυλο MM40 Block 2 Exocet με εμβέλεια περίπου 70 χλμ τελικά επιλέχτηκε η ανάπτυξη ενός βλήματος με επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές του αμερικανικού RGM-84L Block II Harpoon.

Όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές ο πύραυλος Atmaca θα έχει εμβέλεια 222 χλμ και θα χρησιμοποιεί αισθητήρα ραντάρ.

Ο πύραυλος αναπτύσσεται από τις κρατικές εταιρείες Roketsan και Aselsan καθώς και από το ερευνητικό ινστιτούτο του Τουρκικού Ναυτικού το ARMERKOM το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ιδρύθηκε αρκετά χρόνια μετά την ίδρυση του αντίστοιχου ελληνικού από το ΠΝ.

Στόχος των Τούρκων είναι η σταδιακή αντικατάσταση των πυραύλων RGM-84L Block II Harpoon που έχουν στο οπλοστάσιο τους με τον πύραυλο Atmaca. Όπως αναφέρουν Τούρκοι ο νέος πύραυλος θα είναι χαμηλότερου κόστους από τον αμερικανικό πιο αποτελεσματικός και θα μπορεί να παραχθεί μαζικά.

Όπως φαίνεται η διαδικασία αντικατάστασης τουλάχιστον για τις παλαιότερες εκδόσεις του αμερικανικού πυραύλου θα ξεκινήσει σύντομα αφού το 2016 υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις του Atmaca στο Τουρκικό Ναυτικό.

Το δεύτερο πιο σημαντικό πυραυλικό πρόγραμμα που βρίσκεται υπό εξέλιξη και έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι ο αντιαεροπορικός πύραυλοι Hisar-A ο οποίος προορίζεται για την αντιμετώπιση στόχων όπως ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία ίπτανται σε ύψος μέχρι 5 χλμ σε απόσταση μέχρι και 10 χλμ (σύμφωνα με το Jane’s η εμβέλεια του φτάνει τα 15 χλμ).

Το βλήμα εκτοξεύεται κάθετα από ένα διπλό εκτοξευτή, διαθέτει ένα παθητικό αισθητήρα IIR (ερευνητή απεικόνισης υπερύθρων), σύστημα αμφίδρομης ραδιοζεύξης, ώστε να μπορεί να λαμβάνει δεδομένα από το ραντάρ της μονάδας πυρός, έως ότου πλησιάσει το στόχο και τεθεί σε λειτουργία ο παθητικός αισθητήρας που φέρει και εγκλωβίσει το στόχο.

Το βλήμα μπορεί να εγκλωβίσει το στόχο πριν ή μετά την εκτόξευσης, ενώ η πτήση του προς το στόχο μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόνομα ή μέσω του συστήματος αμφίδρομης ραδιοζεύξης που αναφέρθηκε παραπάνω με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει από την μονάδα πυρός.

Σύμφωνα με την εταιρεία Rokestsan η οποία συνεργάζεται με την Aselsan για την ανάπτυξη του βλήματος ο πύραυλος Hisar-A, δοκιμάστηκε με επιτυχία στα μέσα Ιουνίου στο πεδίο βολής Aksaray.

Πιο αναλυτικά η εταιρεία πραγματοποίησε δύο δοκιμές με δύο πρωτότυπα βλήματα. Η πρώτη δοκιμή, η KTF-1, αφορούσε τον έλεγχο της απόδοσης του αυτόματου πιλότου του βλήματος και η δεύτερη η BTF-2 τον έλεγχο του νέου τουρκικής κατασκευής πυραυλοκινητήρα κινητήρα διπλού παλμού.

Όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τρία πρωτότυπα του Hisar-A και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται δοκιμές των επιμέρους υποσυστημάτων. Οι πρώτες δοκιμές του ολοκληρωμένου συστήματος θα πραγματοποιηθούν το 2016 και τα πρώτα συστήματα θα παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό για αξιολόγηση το 2017.

Το τρίτο σημαντικό τουρκικό πυραυλικό πρόγραμμα το οποίο έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο ανάπτυξης, αφορά τον αντιαρματικό πύραυλο Mızrak-U, ο οποίος έχει εμβέλεια 8 χλμ και καθοδηγείται προς το στόχο χρησιμοποιώντας ένα ερευνητή απεικόνισης υπερύθρων IIR σε συνδυασμό με ένα σύστημα αμφίδρομης ραδιοζεύξης για την ανανέωση των δεδομένων του στόχου κατά την διάρκεια της πτήσης.

Ο πύραυλος προορίζεται να εξοπλίσει τα νέα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα Τ-129, ενώ μελλοντικά θα τοποθετηθεί σε ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα και οχήματα.

Ο πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία στις αρχές Ιουλίου από την Rokestsan και εκτιμάται ότι σύντομα θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό για αξιολόγηση.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.