Όπλα αυτόνομης περιπολίας-αναζήτησης στόχου Harop χρησιμοποιούν οι Αζέροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Video)
Η κλιμάκωση της συνεχόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης του Αζερμπαϊτζάν με το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την αιφνιδιαστική εισβολή του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο βόρειο τμήμα της αποσχισθείσας Δημοκρατία επέτρεψε στο Μπακού να δοκιμάσει ορισμένα από τα νέα οπλικά συστήματα που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Ρωσία και το Ισραήλ πρωτίστως.
Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα ενδιαφέρον είναι το Ισραηλινό όπλο αυτόνομης περιπολίας-αναζήτησης στόχου Harop της εταιρείας IAI/MBT Division. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου κατά ενός λεωφορείου το οποίο μετέφερε στρατιώτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται το αερόχημα στην τελική φάση της πτήσης του να πραγματοποιεί βύθιση και να πλήττει το στόχο. Αποτέλεσμα της επίθεσης που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε σε ένοπλη σύγκρουση ήταν ο θάνατος και των 7 εθελοντών που προσέτρεχαν προς την περιοχή συγκέντρωσης των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ακολούθησαν ακόμη δύο περιπτώσεις όπου το Ισραηλινό σύστημα χρησιμοποιήθηκε κατά στόχων στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού και τα δύο Harop καταρρίφθηκαν (στις 6 και 7 Απριλίου) από την αεράμυνα των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τα συστήματα Harop αποτελούν εξέλιξη του αρχικού συστήματος καταστολής αεράμυνας Harpy της εταιρείας IAI/MBT Division και χαρακτηρίζονται ως αεροχήματα-όπλα αυτόνομης αναζήτησης στόχου.
Σε αντίθεση με το Harpy το οποίο διαθέτει αισθητήρα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για τον εντοπισμό συστημάτων ραντάρ και αεράμυνας το Harpy διαθέτει επιπλέον και ένα σταθεροποιημένο περιστρεφόμενο συγκρότημα αισθητήρων FLIR/CCD τοποθετημένο στο επιμηκυμένο εμπρόσθιο τμήμα της ατράκτου του.
Χάρις σε ένα σύστημα αμφίδρομης ζεύξης ο χειριστής μπορεί να δει αξιοποιώντας τον ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα το στόχο και να στρέψει το αερόχημα προς αυτόν. Σε σχέση με το Harpy το Harop έχει μεγαλύτερο μήκος πτερύγων το οποίο φτάνει τα 3 μέτρα, ενώ το μήκος της ατράκτου του Harop είναι 2,5 μέτρα.
Η αυτονομία του συστήματος φτάνει τις 6 ώρες και με την βοήθεια δορυφορικής σύνδεσης η εμβέλεια του μπορεί να φτάσει τα 1.000 χλμ. Η πολεμική κεφαλή του συστήματος έχει βάρος 23 κιλά.
Το σύστημα μεταφέρεται εγκιβωτισμένο επί φορτηγού οχήματος και στην πρώτη φάση της εκτόξευσης του χρησιμοποιείται ένας απορριπτόμενος πυραυλοωθητής, ο οποίος επιτρέπει την απομάκρυνση του αεροχήματος μερικά μέτρα από το κάνιστρο μεταφοράς.
Κατόπιν τίθεται σε λειτουργία ο Wankel με έλικα δύο πτερυγίων, ο οποίος χάρις στη χαμηλή του κατανάλωση επιτρέπει στο αερόχημα να ίπταται για 6 ώρες παρέχοντας τη δυνατότητα στο χειριστή του συστήματος να αναζητήσει για αρκετές ώρες το στόχο και να επιλέξει τον πλέον ενδιαφέρον. Κατόπιν χάρις στην αμφίδρομη ζεύξη και το ηλεκτρο-οπτικό συγκρότημα που το σύστημα φέρει στο ρύγχος ο χειριστή από το σταθμό ελέγχου μπορεί να πλήξει με ακρίβεια το στόχο.
Το σύστημα προσφέρεται για πλήγματα ακριβείας κατά ελαφρά προστατευόμενων στόχων όπως οχήματα πυροβολαρχίες πυροβολικού, οχήματα υποστήριξης και εφοδιασμού, συγκεντρώσεις στρατευμάτων κλπ.
Όπως φαίνεται από τα τρία περιστατικά που έχουν καταγραφεί μέσα σε τέσσερις ημέρες οι Αζέροι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το Harop στην ένοπλη αντιπαράθεση τους με τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ δοκιμάζοντας την απόδοση του συστήματος υπό ρεαλιστικές συνθήκες με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα αφού δύο από τα τρία συστήματα καταρρίφθηκαν.