Τραμπ: Την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι για να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για να υπογράψει μια συμφωνία για ορυκτά σπάνιων γαιών και για άλλα ζητήματα.

Τη δήλωση αυτή την έκανε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

Η αναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκευή φαινόταν να βρίσκεται στον αέρα καθώς ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα για μια «αρχή» και «συμφωνία-πλαίσιο» για τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας και τόνισε ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι μία αρχή, δεν είναι παρά μία συμφωνία-πλαίσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο, η οποία μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για την διασφάλιση μία βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι μία μεγάλη επιτυχία ή απλώς να εξαφανισθεί», εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο Τραμπ», τον οποίο ελπίζει να συναντήσει την Παρασκευή.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μια πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Τραμπ θα είχε νόημα, δεδομένων των δηλώσεων του Ζελένσκι ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Αν ο Ουκρανός ηγέτης λέει ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν καταλαβαίνω γιατί μια πρόσκληση θα είχε νόημα», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Τραμπ: Η Ουκρανία θα μπορούσε «να ξεχάσει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε «να ξεχάσει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να το ξεχάσει – αυτός ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο περιθώριο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε ποιες παραχωρήσεις θα ήθελε να δει στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Τραμπ: Η Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ, πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι, όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός σχεδίου διευθέτησης της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

“Δεν θα παράσχω εγώ εγγυήσεις ασφαλείας…”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο. “Θα ζητήσουμε από την Ευρώπη να το πράξει γιατί, ξέρετε, η Ευρώπη είναι ο άμεσος γείτονάς τους, ωστόσο εμείς θα διασφαλίσουμε ότι όλα πάνε καλά”.

ViaDiplomacy Newsroom