Τούρκος αναλυτής: Ευνοϊκό σενάριο η μεταφορά των S-400 στην Λιβύη
Η Τουρκία έχει παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους και τα ραντάρ που τους συνοδεύουν, αλλά δεν τους έχει ενεργοποιήσει ακόμη. Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις (ήδη έχουν «παγώσει» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35) και την πιέζουν να πουλήσει τους S-400 σε άλλη χώρα ή τουλάχιστον να μην τους ενεργοποιήσει.
Πρόσφατα Αμερικανός γερουσιαστής πρότεινε να αγοράσουν οι ίδιες οι ΗΠΑ τους ρωσικούς πυραύλους, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. Η Ρωσία υπενθύμισε με εμφατικό τρόπο στην Αγκυρα ότι απαιτείται η ρητή συγκατάθεσή της για τη μεταφορά των πυραύλων σε τρίτη χώρα.
«Ενα από τα πιο ευνοϊκά σενάρια που μπορεί να γίνουν αποδεκτά και από τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη (Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ), θα ήταν η ανάπτυξή τους στη Λιβύη, σε συνέχεια των συμφωνιών ασφαλείας μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης και ύστερα από σχετική συμφωνία της Ρωσίας και των ΗΠΑ», γράφει ο Τούρκος αναλυτής στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Δεδομένου, όμως, ότι Ρωσία και Τουρκία υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον λιβυκό εμφύλιο, η Μόσχα δεν θα είχε κανένα λόγο να συμφωνήσει σε μια τέτοια λύση παρά μόνο εφόσον θα είχε επιτευχθεί προηγουμένως κατάπαυση του πυρός και πολιτική επίλυση του λιβυκού προβλήματος.
Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Τουρκία εργάζονται από κοινού για άμεση κατάπαυση του πυρός, κάτι στο οποίο έχει συμφωνήσει και το στρατόπεδο της Ανατολικής Λιβύης υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιδρά, επιμένοντας στην επιδίωξη στρατιωτικής λύσης. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην εκστρατεία του Σαράζ εναντίον της Σύρτης και απέρριψε κάθε σκέψη για «μοίρασμα» της Λιβύης μεταξύ των εμπολέμων. Επιπλέον, επέρριψε στον Χαφτάρ την ευθύνη για τη μυστηριώδη αεροπορική επίθεση του περασμένου Σαββάτου εναντίον τουρκικών στόχων στη βάση της Αλ Ουατίγια, απορρίπτοντας τα σενάρια για εμπλοκή ξένης δύναμης (Αίγυπτος, Εμιράτα, Ρωσία ή και Γαλλία) που είχαν κυκλοφορήσει στα διεθνή μίντια.
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Λιβύη εξέφρασε, χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι η ανάμειξη ξένων δυνάμεων στη χώρα έχει φτάσει «σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο».