Τουρκμενιστάν και Τουρκία υπογράφουν Συμφωνίες Ενεργειακής Συνεργασίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκμενός ομόλογός του Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοου υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας και συζήτησαν για την ενεργειακή συνεργασία.

«Κάναμε συμφωνίες σε 13 τομείς. Το Τουρκμενιστάν είναι από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους. Το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν έχει αποκτήσει στρατηγική αξία. Δίνουμε σημασία στα βήματα ενεργειακής ασφάλειας χάρη στους μηχανισμούς συνεργασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα .

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας που καλύπτουν διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, του εμπορίου, της τεχνολογίας πληροφοριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Ο Ερντογάν πρότεινε τη μετάβαση του Τουρκμενιστάν από κράτος παρατηρητή σε «πλήρες μέλος» του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, καθεστώς που έχει από το 2021.

Κατά την τελετή έναρξης του Τουρκμενικού-Τουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ στην Άγκυρα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Berdimuhamedow ζήτησε αυξημένη συνεργασία σε κοινά έργα, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Προέτρεψε τους Τούρκους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Τουρκμενιστάν σε αυτόν τον τομέα.

«Η ενέργεια παίζει τεράστιο ρόλο στις διμερείς σχέσεις. Μιλάμε για αποστολή ενεργειακών πόρων του Τουρκμενιστάν, συγκεκριμένα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, στην Τουρκία», δήλωσε ο Berdimuhamedow.

«Καλούμε τους τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους στη χώρα μας να εργαστούν από κοινού στα προαναφερθέντα έργα, ειδικά στην ιδέα της «Ασγκαμπάτ-Πόλης», η οποία θα χτιστεί με βάση τις αρχές μιας σύγχρονης «έξυπνης πόλης» και στη βιομηχανική σύμπλεγμα που θα κατασκευαστεί στην πόλη Arkadag», πρόσθεσε .

Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν πρότεινε επίσης τη σύσταση κοινού επενδυτικού ταμείου και ομάδας εργασίας για επενδύσεις, ενθαρρύνοντας κορυφαίες τουρκικές τράπεζες «να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος υποκαταστημάτων» στο Τουρκμενιστάν «για να διευκολύνουν τις οικονομικές λειτουργίες των Τούρκων επενδυτών και βιομηχάνων στη χώρα».

Ο Berdimuhamedow πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου μεταφορών και logistics για την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού στον τομέα αυτό, με τη συμμετοχή σχετικών κυβερνητικών τομέων και ιδιωτικών εταιρειών μεταφορών και logistics.

Προέτρεψε περαιτέρω την Τουρκία να δημιουργήσει συνεργασίες στη γεωργία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για αυξημένη γεωργική παραγωγή, βελτιωμένη επιλογή σπόρων και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών προόδων μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων, ο Berdimuhamedow τόνισε συγκεκριμένα έργα, συμπεριλαμβανομένης της «ανοικοδόμησης και επέκτασης της υποδομής της κοίτης και των καναλιών του ποταμού Karakum.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ετοιμότητά μας για στενή συνεργασία με εξειδικευμένες τουρκικές εταιρείες και σε αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει επεκτείνει την πολιτική και οικονομική της επιρροή στην Κεντρική Ασία, καλύπτοντας το κενό που αφήνει η φθίνουσα περιφερειακή παρουσία της Ρωσίας. Οι ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στην περιοχή έχουν διευκολύνει αυτήν την αυξανόμενη επιρροή.

Η επιδίωξη της Τουρκίας για μεγαλύτερη επιρροή σε αυτή την περιοχή ενθαρρύνθηκε από τη φθίνουσα κυριαρχία της Μόσχας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας αναζητούν ενεργά διαφοροποίηση μακριά από την εξάρτηση από τη Ρωσία και διερευνούν πολιτικές, οικονομικές και υποδομές συνεργασίες με εναλλακτικούς εταίρους.

Το Τουρκμενιστάν, ως ένα από τα πιο πλούσια σε ενέργεια έθνη του κόσμου, διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ. Επί του παρόντος, το Τουρκμενιστάν εξάγει κυρίως φυσικό αέριο στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στο έργο του αγωγού TransCaspian, με στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Το έργο προβλέπει την παροχή έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν ετησίως μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά, με διάρκεια τουλάχιστον 30 ετών.

ViaDiplomacy Newsroom