Τουρκία και Τουρκμενιστάν για τον αγωγό που δεν θέλει η Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν συζήτησε την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης σε θέματα εμπορίου, μεταφορών, ενέργειας και ασφάλειας πληροφοριών σε πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Μερέντοου συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και οι δύο πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διπλωματικών, εμπορικών, οικονομικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών τομέων, ανέφερε ο τουρκμενικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Orient.tm .

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν και της Τουρκίας πραγματοποίησαν πολιτικές διαβουλεύσεις και υπογράμμισαν το παραδοσιακά υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων «οι οποίες αναπτύσσονται δυναμικά και επιτυχώς ».

Οι πλευρές ζήτησαν συντονισμό των προσπαθειών για την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και τόνισαν τον ρόλο της Τουρκμενικής-Τουρκικής Διακρατικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και του Τουρκμενοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Συζήτησαν επίσης τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και εταιρική σχέση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, ανέφερε η έκθεση.

Οι αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν επίσης χωριστές διαβουλεύσεις για προξενικές υποθέσεις και κανονισμούς θεωρήσεων, καθώς και συνάντηση των τμημάτων ασφάλειας πληροφοριών των υπουργείων Εξωτερικών τους.

Στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών, οι υπουργοί συζήτησαν πολλά υποσχόμενους τομείς συνεργασίας για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας και την αντιμετώπιση πιθανών απειλών που συνδέονται με τη χρήση εικονικών τεχνολογιών.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι τα κύρια θέματα των συζητήσεων μεταξύ των δύο τουρκικών χωρών ήταν η διευκόλυνση των προμηθειών φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία μέσω του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν και η αμυντική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και να ξεκινήσουν την ανάπτυξη έργων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η Τουρκμενική αντιπροσωπεία περιλάμβανε επίσης τον υπουργό Άμυνας Μπεγκένς ​​Γκουντογκντίεφ, ο οποίος είχε συνομιλίες συνεργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ κεκλεισμένων των θυρών . Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν πιθανότατα ζητήματα συντονισμού των ενεργειών, η αγορά τουρκικού στρατιωτικού υλικού και η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedow είπε στον επισκεπτόμενο Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar ότι το Ashgabat είναι έτοιμο να αναπτύξει συνεργασία με την Άγκυρα στον ενεργειακό τομέα , σημειώνοντας ότι η μεταφορά φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν «ένα από τα τα πιο σημαντικά ζητήματα τώρα».

Σε μια συνάντηση στις 31 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν ανέφερε επίσης ότι το Τουρκμενιστάν κατασκευάζει έναν συνδυασμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, ο οποίος θα του επέτρεπε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Στα μέσα Μαΐου, οι αρχές της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία μέσω Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τη μεταφορά περιφερειακών ενεργειακών πόρων του Αζερμπαϊτζάν και της γύρω περιοχής στην Τουρκία, μέρος των οποίων θα μεταφερόταν στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο αγωγός Trans Anatolian Pipeline (TANAP) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διασφάλιση των προμηθειών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και την Ευρώπη. Ο μήκους 1.850 km (1.150 μίλια) TANAP είναι το μεγαλύτερο και μεσαίο κομμάτι του μέγα αγωγού South Gas Corridor (SGC). Το TANAP εκτείνεται από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας έως τα δυτικά σύνορά της με την Ελλάδα. Ο αγωγός South Caucasus, ο οποίος έχει μήκος 691 km (429 μίλια), είναι το πρώτο τμήμα του SGC που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία. Το ευρωπαϊκό τμήμα του διαδρόμου — ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) μήκους 878 km (546 μίλια) — ξεκινά από την Ελλάδα για να συνδέει τη χώρα με την Αλβανία και την Ιταλία.

Η Άγκυρα ήδη λαμβάνει περίπου 60-70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν μέσω αγωγών καθώς και από πολλές άλλες χώρες ως υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τα τελευταία χρόνια, το Ασγκαμπάτ πιέζει για την κατασκευή ενός αγωγού στην Κασπία που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν με το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία φέρεται να ήταν αντίθετη στη σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός νέου αγωγού Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, αλλά αυτό δεν πτόησε τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, από το να προωθήσουν το έργο από το 2022.

ViaDiplomacy Newsroom