Τούρκος ΥΦΕΞ: Λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί την έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία ενώ υποστήριξε ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
Ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι “ασφαλώς και θα σημειωθούν οι ισορροπημένες και λογικές επικρίσεις που περιέχονται στην έκθεση αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις”. “Θα συζητήσουμε τις λεπτομερείς αξιολογήσεις μας με την επιτροπή. Αυτή η έκθεση αντικατοπτρίζει τις κρίσεις που υπάρχουν στην ίδια την ΕΕ. Η ΕΕ δυστυχώς με την μη αντικειμενική προσέγγισή της δεν μπορεί να ορίσει την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία. Ο λαϊκισμός έχει εισχωρήσει στους θεσμούς της”, αναφέρει.
Ο Τούρκος υφυπουργός αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης και παρά τα εμπόδια συνεχίζει την διαδικασία ένταξης. “Υπάρχουν και κάποιοι κύκλοι που προσπαθούν να απομακρύνουν την ΕΕ από τις αξίες της ΕΕ. Εμείς δεν θέλουμε να τους δώσουμε κύρος επειδή δεν είναι εξελίξεις υπέρ της Τουρκίας και της Ευρώπης”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Φαρούκ Καϊμακτσί, η Τουρκία έχει πετύχει πρόοδο σε 20 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τα για τα 14 υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. “Είναι μεγάλο λάθος η ένταξη της νοτίου Κύπρου στην ΕΕ”, υποστήριξε λέγοντας ότι “επειδή ήθελε η νότια Κύπρος και η Ελλάδα, η ΕΕ δεν μπορεί να καθορίσει τα όριά μας”.
Ο Τούρκος υφυπουργός είπε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά στην οργάνωση FETO (γκιουλενιστές) σαν να είναι μια πολιτική οργάνωση, προσθέτοντας ότι στην έκθεση δεν γίνεται επαρκής αναφορά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Τουρκία έπειτα από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε γίνονται σημαντικά βήματα στον τομέα της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι αύριο θα ανακοινωθεί τό στρατηγικό έγγραφο δικαστικών μεταρρυθμίσεων. “Η ΕΕ δεν σεβάστηκε την λαϊκή βούληση των ψηφοφόρων”, καταλήγει ο Τούρκος υφυπουργός.
Στην έκθεση, που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΕ αναφέρει πως υπήρξε «περαιτέρω σοβαρή οπισθοδρόμηση» στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και επικρίνει έντονα τη χώρα αναφορικά με ένα φάσμα θεμάτων από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την οικονομική πολιτική.
Η Τουρκία θα σημειώσει προσεκτικά την εποικοδομητική κριτική που υπάρχει στην έκθεση, δήλωσε ο Καϊμακτσί και πρόσθεσε πως η Άγκυρα περιμένει από τους ευρωπαίους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη μάχη της εναντίον απειλών για την ασφάλειά της.
Τι λέει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σε πλήρη καταγραφή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με επανάληψη των προειδοποιήσεων κατά της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και έκκληση για τήρηση των υποχρεώσεών της για κανονικοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, με την έκθεση προόδου που συνέταξε για την υποψήφια χώρα αυτή και την οποία ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων. Η έκθεση περιγράφει αναλυτικά και την άσχημη κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.
Συγκεκριμένα η έκθεση προόδου, που ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και αποστέλλεται στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών, αναφέρει ότι “οι εντάσεις στην περιοχή γύρω από την προοπτική διερεύνησης υδρογονανθράκων στις ακτές της Κύπρου αυξήθηκαν λόγω των ενεργειών και των δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της”.
Καταγράφεται ότι “τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από στρατιωτικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις” και η Κομισιόν “υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 που καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος”.
Προειδοποιεί ότι το Συμβούλιο “υπενθύμισε επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”.
Σημειώνει ότι “τον Μάρτιο του 2019, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες παράνομες πράξεις, στις οποίες θα ανταποκρινόταν κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”.
Σε αυτό το πλαίσιο κρίνει ότι “η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα για τη μετανάστευση συνεχίστηκε”, ωστόσο, “οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια” και “υπήρξαν επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία”.
Οι εντάσεις στην περιοχή γύρω από την προοπτική της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις ακτές της Κύπρου αυξήθηκαν λόγω των ενεργειών και των δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί πόρους υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και δεν έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κύπρο. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
“Οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Τουρκίας συνέχισαν να αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί πόρους υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, καταγράφει η έκθεση.
Αναλυτικά, στο κεφάλαιο για την υποχρέωση περί σχέσεων καλής γειτονίας η έκθεση αναφέρει ότι “τον Φεβρουάριο του 2018, η Τουρκία πραγματοποίησε επανειλημμένους ελιγμούς από ναυτικά σκάφη για να εμποδίσει τις εργασίες γεώτρησης ενός σκάφους που είχε συνάψει μια ιταλική εταιρεία και ανατέθηκε από την Κύπρο, με αποτέλεσμα την αποβολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων γεώτρησης”.
“Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από στρατιωτικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις”. “Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”, αναφέρει συγκεκριμένα.
Σημειώνει ξανά ότι “τον Μάρτιο του 2019, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες παράνομες πράξεις, στις οποίες θα ανταποκρινόταν κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο” και πως “η ΕΕ τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών στην χωρική τους θάλασσα και στον εναέριο χώρο”.
“Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ”, σημειώνει η Κομισιόν.
Συνεχίζει δε αναφερόμενη στο Κυπριακό και καταγράφοντας ότι “η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ανανεωμένες προσπάθειες του ΟΗΕ ο οποίος διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων”.
Προειδοποιεί σε αυτό το πλαίσιο ότι “η συνεχής δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα έχει μεγάλη σημασία”.
“Όπως τονίζεται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στις δηλώσεις του Συμβουλίου”, η Κομισιόν καταγράφει ότι “η Τουρκία αναμένεται να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η ΕΕ”.
“Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να προχωρήσουμε στην προετοιμασία μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της”, σημειώνει η Κομισιόν.
“Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένους όρους αυτής της συνολικής διευθέτησης παραμένει καθοριστική”, αναφέρει. “Η διαδικασία χορήγησης πλήρους πρόσβασης στην Επιτροπή για τα αγνοούμενα άτομα σε όλα τα σχετικά αρχεία και στρατιωτικές περιοχές έχει επιδείξει ευπρόσδεκτες εξελίξεις, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω”, σημειώνει.
Σε ότι αφορά την κανονικοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιπλέον καταγράφει ότι “παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015”.
“Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης και δεν έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες μεταφορικές συνδέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία”, κρίνει η Κομισιόν.
Σημειώνει ότι “η Τουρκία συνέχισε να ασκεί βέτο στις αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)”.
Στο κεφάλαιο για την ειρηνική διευθέτηση των διασυνοριακών διαφορών, η Κομισιόν αναφέρει ότι “σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε τον Ιούνιο του 2018 ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας άν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο”.
“Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε και πάλι σοβαρές ανησυχίες και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον κράτους μέλους ή οποιαδήποτε πηγή τριβής ή δράσης που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών”, αναφέρει η Κομισιόν.
Σημειώνει επιπλέον ότι “η εκτέλεση της απόφασης επί της υπόθεσης Κύπρου κατά Τουρκίας σχετικά με τους αγνοούμενους και τους περιορισμούς στα δικαιώματα ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων που έχουν εκτοπιστεί ή ζουν μόνιμα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου εξακολουθεί να εκκρεμεί, όπως και το ζήτημα της «δίκαιης ικανοποίησης» (αποζημίωση)”.
“Όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης `Δημόπουλου κατά Τουρκίας` της 5ης Μαρτίου 2010, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6.538 αιτήσεις ελληνοκυπριακών ιδιοκτητών στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (IPC), 105 από αυτές κατά την περίοδο αναφοράς”, καταγράφει.
“Τον Μάρτιο του 2019, 964 αιτήσεις είχαν ολοκληρωθεί μέσω φιλικών διακανονισμών και 33 μέσω επίσημων ακροάσεων” και συνολικά, το IPC “έχει μέχρι στιγμής καταβάλει το αντιστάθμισμα ύψους 349 εκατ. Ευρώ ως αποζημίωση”.
“Τον Δεκέμβριο του 2018, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επανεξέτασε τις υποθέσεις Κύπρος εναντίον της Τουρκίας, καθώς και της `Βαρνάβα και άλλων και του ομίλου Xenides-Arestis κατά Τουρκίας΄ και δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις”, αναφέρει.
“Στην απόφασή του για την υπόθεση `Güzelyurtlu και άλλοι κατά Κύπρου και Τουρκίας΄ τον Ιανουάριο του 2019, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε για πρώτη φορά παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΑΔ, με μόνη βάση την αποτυχία της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για ποινικών υποθέσεων”, αναφέρει η έκθεση.
Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων με την ΕΕ, η έκθεση προόδου καταγράφει ότι η Τουρκία “παραμένει βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Καταγράφει ακόμα ότι “η Τουρκία συνδέθηκε με την ΕΕ με συμφωνία σύνδεσης από το 1964 και συνάφθηκε τελωνειακή ένωση το 1995”.
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1999 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005. Στο πλαίσιο της προσχώρησης διαπραγματεύσεις, έχουν ξεκινήσει 16 κεφάλαια μέχρι σήμερα και ένα από αυτά προσωρινά έκλεισε”, αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι “τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου του 2018 ανέφεραν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν σταματήσει ουσιαστικά, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν περαιτέρω εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης”.
Η Κομισιόν προειδοποιεί, τέλος, ότι “η επαναλαμβανόμενη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της προσχώρησης στην ΕΕ δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα μέτρα και μεταρρυθμίσεις έκτοτε και δεν εξετάστηκαν οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα”. Καταγράφεται δε ότι “το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας πραγματοποίησε την 54η σύνοδό του στις 15 Μαρτίου 2019 στις Βρυξέλλες” και “μετά από παρέλευση τριών ετών, η διυπουργική ομάδα δράσης για τη μεταρρύθμιση επανέλαβε το έργο της, πραγματοποιώντας συναντήσεις τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και στις 9 Μαΐου 2019”.
Μογκερίνι: η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας την άμεση αλλαγή αυτής της τάσης “για το καλό των Τούρκων πολιτών”.
Παρουσιάζοντας τις σχετικές εκθέσεις προόδου, η Φ. Μογκερίνι χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό εταίρο της ΕΕ και υποψήφιο μέλος στην περιοχή, εξ αιτίας και της εγγύτητάς της στην ευάλωτη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά τις δηλώσεις για ευρωπαϊκή προοπτική, η τουρκική κυβέρνηση δεν συνδύασε τα λόγια με πράξεις. Υπενθύμισε δε τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή, παραπέμποντας στις γνωστές πρόσφατες δηλώσεις της για το θέμα.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τι μέλει γενέσθαι με την “κατάλληλη απάντηση” στις κινήσεις της Τουρκίας, για την οποία δεσμεύθηκε η ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι απέφυγε να προεξοφλήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης και 21ης Ιουνίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό θεσμικά, όμως επεσήμανε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί ξανά αναλυτικά από τους Υπουργούς Εξωτερικών στις 17 Ιουνίου. Επιπλέον είπε πως είναι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την γενικώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Τουρκία τόνισε ότι οι υπηρεσίες της δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά “μιλάμε συνεχώς με όλους στην Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης – ειδικά στα θέματα Κράτους Δικαίου, βλέπουμε κάποιες φορές ανοίγματα και κάποιες φορές υπαναχώρηση”, όπως είπε.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΕΞ: Ίσως η πιο επικριτική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία από το 2005
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, εκτιμά ότι το πακέτο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση σε σχέση με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διεύρυνσης της ΕΕ, αποτελεί ίσως την πιο επικριτική έκθεση για την Τουρκία από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, σημειώνοντας παράλληλα ότι τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της Άγκυρας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και την αλληλεγγύη της ΕΕ στο ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «ίσως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005».
Καταγράφει, αναφέρεται, περαιτέρω διολίσθηση της χώρας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας της έκφρασης και της οικονομίας.
Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις και δεσμεύσεις της ηγεσίας της χώρας σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία, προστίθεται, «η μη εκπλήρωση ειλημμένων υποχρεώσεων απομακρύνει την Τουρκία περαιτέρω από την ΕΕ και καθιστά το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων αδύνατο».
«Σε αυτό το πλαίσιο, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αναφορά της Ε. Επιτροπής ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται συνέχεια στις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην Έκθεση καταγράφεται «για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψης προόδου ως προς το σύνολο των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας».
Συγκεκριμένα, συνεχίζει, «τονίζεται η έλλειψη προόδου στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, όπως και σε σχέση με την υποχρέωση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των διμερών της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται, σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των διακρίσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, σε διαδοχικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
Σε σχέση με το Κυπριακό, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Έκθεση «τονίζει εκ νέου την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα τονίζει ότι ο ρόλος της Άγκυρας είναι «κρίσιμος στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών, αναδεικνύοντας το ρόλο και την ευθύνη της Τουρκίας στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώνεται ως επιδιωκόμενος στόχος η εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, προστίθεται.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Έκθεση καταγράφει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται από τις αρχές Μαΐου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας την έντονη καταδίκη των ενεργειών αυτών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επαναλαμβάνοντας την θέση της ΕΕ ότι θα αντιδράσει στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα, στην Έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρέωση από μέρους της Τουρκίας σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, σχέσεων καλής γειτονίας και εξομάλυνσης διμερών της σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη, αναφέρεται.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση «μελετά σε βάθος το περιεχόμενο της Έκθεσης και θα τοποθετηθεί δεόντως στο πλαίσιο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τον προσεχή Ιούνιο από το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου και θα εκδοθούν σχετικά Συμπεράσματα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ