Η τουρκογερμανική κρίση εμποδίζει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πυραύλου cruise SOM-J (Video)

Εμπόδια στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του τουρκικού πυραύλου SOM-J φαίνεται ότι προκάλεσε η Τουρκο-γερμανική κρίση, αφού σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα, το τουρκικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TÜBİTAK SAGE που έχει αναλάβει την ανάπτυξη τμήματος του πυραύλου, δεν μπορεί να προμηθευτεί τους Γερμανικούς αισθητήρες που χρησιμοποιεί ο πύραυλος για την καθοδήγηση του προς τον στόχο.

Πιο αναλυτικά, ο πύραυλος  SOM-J αποτελεί την τελευταία έκδοση της οικογένειας αερο-εκτοξευόμενων πυραύλων cruise SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 και τον υπο ανάπτυξη SOM-J, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση από το αεροσκάφος F-35 μετά από σχετική συμφωνία που υπέγραψαν το 2014 η τουρκική Roketsan και η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin στο πλαίσιο της συμμετοχής της Τουρκίας στην παραγωγή του νέου αεροσκάφους.

Η πρώτη έκδοση του πυραύλου, η SOM-A, είναι εξοπλισμένη με μία μοναδιαία κεφαλή και καθοδηγείται προς το στόχο χρησιμοποιώντας το σύστημα GPS/INS και ένα υψομετρικό ραντάρ και μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 250-300 χλμ .

Η δεύτερη έκδοση, η SOM-B1, διαθέτει διατρητική κεφαλή δύο σταδίων, σύστημα GPS/INS, υψομετρικό ραντάρ, αισθητήρα IIR (Imaging Infra Red) αυτόματο σύστημα εντοπισμού στόχου καθώς και αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων, με δυνατότητα παρέμβασης του πιλότου πριν το στόχο.

Η τρίτη έκδοση του πυραύλου, η SOM-B2, διαθέτει την ίδια διαμόρφωση αισθητήρων με την έκδοση Β1 δηλ σύστημα GPS/INS, υψομετρικό ραντάρ, αισθητήρα IIR (Imaging Infra Red) και αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων και μοναδιαία πολεμική κεφαλή.

Η τέταρτη έκδοση του πυραύλου ο SOM-J διατηρεί την τεχνική καθοδήγησης προς τον στόχο που έχει υιοθετηθεί στην έκδοση SOM-B1, έχει όμως μικρότερες διαστάσεις και βάρος, ώστε να μπορεί να φορτωθεί στο εσωτερικό χώρο μεταφοράς οπλισμού του F-35A.

Όπως φαίνεται κάποιοι από τους αισθητήρες που χρησιμοποιεί το βλήμα κατά πάσα πιθανότητα ο Imaging Infra Red, είναι Γερμανικής κατασκευής και στο πλαίσιο του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού που έχει επιβληθεί από την Γερμανία στην Τουρκία, δεν έχει δοθεί στην κατασκευάστρια γερμανική εταιρεία η άδεια εξαγωγής του αισθητήρα προς την τουρκικό ερευνητικό κρατικό ίδρυμα TÜBİTAK SAGE.

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει σε ένα τόσο σημαντικό για την εικόνα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας «μύθο» περί αυτόνομης σχεδίασης και ανάπτυξης του συνόλου των οπλικών συστημάτων που η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει παρουσιάσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτό που οι Τούρκοι κατά κόρον πράττουν είναι να αναπτύσσουν οπλικά συστήματα βασιζόμενοι σε ξένη τεχνολογία που έχουν αποκομίσει μέσα από διαχρονικές συνεργασίες ή μέσα από την αγορά της σχετικής τεχνολογίας από τρίτες χώρες, καθώς και την χρήση υποσυστημάτων επίσης ξένων εταιρειών σε συνδυασμό με άλλα υποσυστήματα που η εγχώρια βιομηχανία τους κατασκευάζει.

Κατά αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία ανάπτυξης των νέων προϊόντων και η εμπορική τους προώθηση στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να αναπτύξει με ιδία μέσα στο μεταξύ τα υποσυστήματα που προέρχονται από ξένες εταιρείες, ώστε μελλοντικά το οπλικό σύστημα να έχει όσο το δυνατό αυξημένη τουρκική προστιθέμενη αξία.

Η απαγόρευση της Γερμανίας να δοθεί η άδεια εξαγωγής του αισθητήρα του τουρκικού πυραύλου ίσως επιταχύνει τις προσπάθειες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να αναπτύξει με ιδία μέσα το συγκεκριμένο υποσύστημα, αφού στόχος της Roketsan είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του SOM-J το 2018.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.