Τουρκικό σχέδιο εποικισμού της βόρειας Συρίας με τουρκικής καταγωγής Ουιγούρους από την Κίνα

Τον εποικισμό της περιοχής που ελέγχει το ISIS στην βόρεια Συρία με τους τουρκικής καταγωγής Ουιγούρους από την Κίνα σχεδιάζει η Άγκυρα σύμφωνα με την αναλύτρια Christina Lin των Asian Times, ώστε η Άγκυρα να αποκτήσει τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας χερσαίας λωρίδας γης που συνδέει τις ακτές της Μεσογείου με την συριακή ενδοχώρα μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ.

Όπως αναλύει στο άρθρο της η ερευνήτρια του Center for Transatlantic Relations στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (ΗΠΑ) η πολιτική εποικισμού της Άγκυρας στην βόρεια Συρία συνδέεται με τον βασικότερο λόγο την πρόκληση του συριακού εμφύλιου πολέμου, που δεν είναι άλλος από τον ενεργειακό ανταγωνισμό μεταξύ των Σουνιτικών κρατών της Σ. Αραβίας και του Κατάρ και του Σιιτικού Ιραν και πιο ειδικά η προσπάθεια των δύο πλευρών να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μέσω των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την αναλύτρια, η οποία στο άρθρο της επικαλείται την μελέτη του Ταγματάρχη του Αμερικανικού Στρατού Rob Taylor που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Armed Forces Journal, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία καθοδηγείται από τα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα των τριών Σουνιτικών χωρών, Τουρκίας-Σ. Αραβίας-Κατάρ.

Οι χώρες αυτές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της βόρειας Συρίας για να κατασκευάσουν ένα αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινά από το Κατάρ θα διασχίζει τα εδάφη της Σ. Αραβίας, του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας καταλήγοντας στις μεσογειακές ακτές.

Όπως αναφέρει ο Rob Taylor, εάν οι τρείς αυτές χώρες καταφέρουν να αντικαταστήσουν την εξουσία του Al-Assad στην Συρία με ένα φιλικό Σαλαφιστικό καθεστώς, τότε θα μπορούσαν να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση σε φυσικό αέριο δεδομένου των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αναφορικά με την

Από την άλλη πλευρά και το Σιιτικό Ιράν σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα αγωγό φυσικού αερίου από το κοίτασμα Pars ο οποίος θα διέσχιζε τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας και θα κατέληγε στις ακτές της Συρίας.

Όπως φαίνεται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρωσικών και Ιρανικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία που υποστηρίζουν την αντεπίθεση του Συριακού Στρατού σχετίζονται άμεσα με την ανατροπή του Σουνιτικού σχεδίου για τον έλεγχο των επαρχιών Idlib και Aleppo, οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο της δημιουργίας αυτής της βόρειας ζώνης που θα ελέγχεται από την Τουρκία.

Στην ελεγχόμενη αυτή ζώνη από τους αντάρτες η οργάνωση Jabhat-al-Nusra όπως επισημαίνει ο αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας Jacob Zenn έχει την υποστήριξη των Ουιγούρων μαχητών οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Κίνα στην Τουρκία και από εκεί στην βόρεια Συρία.

Η ισλαμική οργάνωση έχει εντάξει στους κόλπους της την τρομοκρατική οργάνωση Turkistan Islamic Party των Ουιγούρων της Κίνας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα συριακά εδάφη από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Finnish Institute of International Affairs το 2009 ο τότε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bulent Aric και συνιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος AKP είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία κατοικούν 300.000 Ουιγούροι από την Κίνα.

Τον ίδιο αριθμό Ουιγούρων στην Τουρκία είχε αναφέρει το 2011 και ο Τούρκος Πρέσβυς στην Κίνα Murat Salim Esenli.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί μετά από πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας να μεταφέρει στην Τουρκία παράνομα με πλαστά διαβατήρια περισσότερους Ουιγούρους τους οποίους πρόκειται να χρησιμοποιήσει για τον εποικισμό περιοχών της βόρειας Συρίας που είναι φιλικά προσκείμενοι προς την Άγκυρα αντάρτες ελέγχουν.

Το σκάνδαλο με τα διαβατήρια των Ουιγούρων ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2015 και σύμφωνα με έρευνα του Middle East Media Research Institute (MEMRI) περίπου 3.500 Ουιγούροι έχουν ήδη εγκατασταθεί στην επαρχία Idlib μαζί με τα μέλη της οργάνωσης Turkistan Islamic Party ενώ ακόμη 20.000 Ουιγούροι εκπαιδεύονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να πολεμήσουν κατά του Al –Assad και όπως αναφέρει το ινστιτούτο μελλοντικά την Κίνα.

Με τον τοπικό πληθυσμό να έχει καταφύγει στην Τουρκία και σταδιακά να προωθείται προς την Ευρώπη, η Άγκυρα σύμφωνα με το ινστιτούτο γεμίζει σταδιακά το πληθυσμιακό κενό στην βόρεια Συρία με τους χιλιάδες Ουιγούρους που έχει συγκεντρώσει στα εδάφη της επιδιώκοντας την τουρκοποίηση του πληθυσμού στις επαρχίες Idlib και Aleppo.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι σύμφωνα με το άρθρο η επανάληψη της τακτικής που ακολουθήθηκε με την πρώην συριακή επαρχία Hatay που η Τουρκία υφάρπαξε από την Δαμασκό όταν η χώρα ήταν υπό την γαλλική διοίκηση το 1939 μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη στην περιοχή υπό την ανοχή της Γαλλίας που ήλπιζε να προσεταιριστεί την Τουρκία στον επικείμενο πολεμο κατά της Ναζιστικής Γερμανίας

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.