Τουρκικό Κέντρο Ερευνών: “Η Ελλάδα “κατέχει” παράνομα 16 νησιά στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος”
Τις παλαιές γνωστές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος επαναφέρει η Τουρκία έστω και με έμμεσο τρόπο σύμφωνα με το τουρκικό ιστότοπο Haber3. Πιο αναλυτικά την παλαιά θεωρία ότι η Ελλάδα “κατέχει παράνομα” 16 νησιά στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος, επαναφέρει στο προσκήνιο το κέντρο ερευνών “21. Century Turkey Institute”, του καθηγητή πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ, με αφορμή την εγκατάλειψη από την Τουρκία του εδάφους όπου βρισκόταν το Μαυσωλείο του Suleyman Shah στη Συρία.
Με τίτλο, “We did not lose land in Syria, How about the Aegean?” (http://www.21yyte.org/en/arastirma/centre-of-national-security-and-foreign-policy-researches/2015/02/27/8096/we-did-not-lose-land-in-syria-how-abou-the-aegean) ο Τούρκος καθηγητής με άρθρο του στην ιστοσελίδα του κέντρου ερευνών “21. Century Turkey Institute”, απευθύνεται στην τουρκική κυβέρνηση με αφορμή την εκκένωση και εγκατάλειψη του Μαυσωλείου στην Συρία, για την θέση της αναφορικά με τα “υπό κατοχή” όπως αναφέρει 16 νησιά στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ümit Özdağ, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εγκατάλειψη του Μαυσωλείου στην Συρία δεν αποτελεί απώλεια εθνικού εδάφους, διότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν μια άλλη περιοχή στη Συρία, όπου θα κατασκευαστεί το νέο Μαυσωλείο του Suleyman Shah.
Διερωτάται όμως για το τι πράττει η τουρκική κυβέρνηση για την “παράνομη κατοχή” από την Ελλάδα όπως αναφέρει 16 νησιών στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος.
Το συγκεκριμένο κέντρο ερευνών χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η ανακίνηση του θέματος των 16 νησιών στην ιστοσελίδα του προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις αληθινές προθέσεις του καθηγητή Ümit Özdağ σχετικά με αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με το Ümit Özdağ ο οποίος έστειλε μάλιστα και επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση με αντικείμενο το καθεστώς των 16 ελληνικών νησιών η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στη διεκδίκηση των απολεσθέντων όπως τα χαρακτηρίζει, 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία όπως δηλώνει προκλητικά, “βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή”.
Σύμφωνα με το άρθρο του καθηγητή μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κείμενο της συνθήκης της Λωζάνης και της Συμφωνίας του Λονδίνου “αποδεικνύεται” κατα τον Ümit Özdağ ότι η Ελλάδα “κατέχει” τα νησιά αυτά παρανόμως
Αυτό όμως που πραγματικά εκπλήσσει είναι ο προσδιορισμός των νησιών τα οποία ο καθηγητής Ümit Özdağ αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να διεκδικήσει από την Ελλάδα πολλά εκ των οποίων είναι κατοικημένα και αποτελούν και ευρωπαϊκό έδαφος.
Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλατύ, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι και Κουφονήσι στα οποία κατοικούν 3.623 Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες !
Όπως επισημαίνει ο Ümit Özdağ , “Η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν την ”παράνομη” ελληνική κατοχή αυτών των νησιών και ότι τα νησιά αυτά ανήκουν δικαιωματικά στην Τουρκία”. Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο καθηγητής μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συμφωνίας του Λονδίνου “αποδεικνύεται” κατα τον Ümit Özdağ ότι η Ελλάδα “κατέχει” τα νησιά αυτά παρανόμως.
Όπως ισχυρίζεται ο Ümit Özdağ, η Ελλάδα από το 2004 προχώρησε στην εδραίωση της «παράνομης» κατοχής αυτών των 16 νησιών κατασκευάζοντας εκκλησίες για να αποδείξουν την ελληνική ταυτότητα τους. Ο Ümit Özdağ αναφέρει στο άρθρο του και ένα επεισόδιο που έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ένα ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο «παραβίασε», τον «τουρκικό» εναέριο χώρο πάνω από το… Φαρμακονήσι.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου το οποίο ζήτησε τότε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει νότα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.
Ο πρόεδρος του τουρκικού κέντρου ερευνών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητεί να μάθει τις ενέργειες που έκανε στις συνομιλίες του με τους Έλληνες για αυτό το θέμα, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα προχώρησε στην εδραίωση της «παράνομης» όπως αναφέρει κατοχής των νησιών με κτίσιμο εκκλησιών προς απόδειξη την ελληνικής τους ταυτότητας.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά έστω και έμμεσα οι Τούρκοι αμφισβητούν το καθεστώς των 16 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου του 2013 ο βουλευτής του Λαϊκού κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Kamer Genç είχε θέσει το θέμα με δηλώσεις που είχε κάνει στην τουρκική εφημερίδα, Vatan.
Όπως υποστήριξε ο Τούρκος βουλευτής η Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και όλων των διεθνών συνθηκών, έχει “εισβάλει” και “κατέχει” μέχρι και σήμερα “παράνομα” 16 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου της Ανατολικής Μεσογείου και του Λιβυκού Πελάγους.
Ως αιτιολογία ο Τούρκος βουλευτής είχε επικαλεστεί τις συνθήκες της Λοζάννης, του 1923, καθώς και την συνθήκη των Παρισίων, του 1947.
Ακόμη μια φορά που η Τουρκία είχε αμφισβητήσει το καθεστώς νήσων, ήταν το 2012 όταν οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων DP και CHP είχαν δηλώσει ότι η Ελλάδα οικειοποιήθηκε τα 16 προαναφερθέντα νησιά τα διότι όπως ισχυρίζονται δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες της Λαζάνη και επομένως το καθεστώς τους είναι αμφισβητήσιμο.
Ανάλογη πρωτοβουλία είχε ληφθεί και το 2011 από τον πρόεδρο του κόμματος DP, Selcuk Unal.
Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις οι Τούρκοι βουλευτές παρέβλεψαν να συμβουλευτούν τo άρθρo 12 της Συvθήκης της Λωζάνης το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ Αvατoλικoύ Αιγαίoυ εκτός της ‘Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και Λαγoυσώv vήσωv (Mαυριώv) και ότι στo άρθρo 16 της Συνθήκης η Toυρκία παραιτείται από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάvω vησιά και κατά συvέπεια δεv επιτρέπεται καμμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ
Πάντως η επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης είχε διατυπωθεί το 2012 από τον τότε, υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το ζήτημα αυτό, είχε δηλώσει ότι όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, υπάρχει μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας και ότι η Τουρκία είναι σε διάλογο με την Ελλάδα και προσπαθεί να φθάσει σε μια δίκαιη λύση..