Τουρκικές Εκλογές και social media:«Καζάν Ντιπί» με κουρδικό άρωμα
Επεξεργασία – Ανάλυση Στοιχείων: Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα θετικά συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου προκάλεσε η αποδοκιμασία του τουρκικού λαού στην άσκηση των αυταρχικών πολιτικών του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών δεν έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ανέδειξε μεγάλο κερδισμένο τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του φίλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Το ελληνικό διαδύκτιο και τα social media συγκέντρωσαν συνολικά 3046 αναφορές για τις τουρκικές εκλογές, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Σελαχαντίν Ντεμιρτάς με βάση την εξέταση των στοιχείων του paloPro για την χρονική περίοδο 1/06 – 10/06 2015.Τα συναισθήματα που καταγράφηκαν είναι στην πλειοψηφία τους θετικά για τις τουρκικές εκλογές. Αντίθετα για τον Ερντογάν και τον Ντεμιρτάς εμφανίζονται πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με τα θετικά. Ωστόσο εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι σχετικά με τον Ντεμιρτάς τα πολλά αρνητικά συναισθήματα καταγράφονται εξαιτίας του ότι το ονομά του αναφέρεται και σε δημοσιεύματα προεκλογικών επεισοδίων.
Η πλειοψηφία των πολιτών για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια αμφισβήτησε την απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Το AKP υπό την ηγεσία του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία ώστε να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό για να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν.
Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο και στα social media επικεντρώθηκε σε αυτό το γεγονός καθώς και στον εκλογικό θρίαμβο του φίλο-κουρδικού HDP που κατάφερε να εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση ακόμα με το όριο του 10% του υψηλότερου στον κόσμο. Ο ηγέτης του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς απομάκρυνε από το HDP το προφίλ του αμιγώς κουρδικού κόμματος και κατάφερε να προσεγγίσει τούρκους πολίτες υιοθετώντας μια αριστερή ρητορική που υπογράμμιζε τόσο τις πολιτισμικές ταυτότητες όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα δημοσιεύματα εστιάζονται και στην επόμενη μέρα για το αν τελικά θα μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, τις κινήσεις του Ερντογάν και την παραίτηση Νταβούτογλου από την ηγεσία του ΑΚP.
Συμπερασματικά το ελληνικό διαδίκτυο θεωρεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θρίαμβο της δημοκρατίας.
Οι «νέο-Οθωμανικές» και αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν αμφισβητούνται και η επιτυχία του φίλο –κουρδικού κόμματος να εισέλθει στην εθνοσυνέλευση χαρακτηρίζεται μεγάλο επίτευγμα. Παράλληλα η ανάγνωση των δημοσιευμάτων δείχνει την Τουρκία εισέρχεστε σε μια περίοδο αστάθειας και να απαιτούνται από όλα τα πολιτικά κόμματα ευαίσθητοι χειρισμοί για σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τα εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε μια νέα πολιτική πραγματικότητα, με το AKP να μην κερδίζει την πλειοψηφία και το φίλο-κουρδικό HDP να «τουρκοποιείται» με την είσοδο στη βουλή από τη στιγμή που εγκατέλειψε το αμιγώς κουρδικό προφίλ του.