Τουρκικές Εκλογές: Η Δημοκρατία τιμωρεί, του Στρατή Χαραλάμπους

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της 7 Ιουνίου στη Τουρκία με ποσοστό συμμετοχής 86.6% ασύλληπτο για δυτική χώρα , που δείχνει όμως τη λαχτάρα , το θυμό και την επιμονή του τουρκικού λαού να βάλει ένα φρένο στην ασυδοσία της μονοκομματικής κυβέρνησης του   Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( AKP ) , που κυβέρνησε αδιάλειπτα από το 2002 και στην μεγαλομανία σε συνδυασμό με την διαφθορά και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του προέδρου της χώρας Ερντογάν .

Τα τελικά αποτελέσματα , φέρνουν τέσσερα κόμματα στη βουλή :

– Το AKP , με ποσοστό 40,92 % και 259 έδρες , έχασε 9 ολόκληρες μονάδες από τις εκλογές του 2011 .

–   Το Ρεμπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP) , με ποσοστό 24,78% και 131 έδρες , έχασε μικρό ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές και 4 έδρες .

– Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης ( MHP) με ποσοστό 16,25 % και 79 έδρες , αύξησε τη δύναμη του από τις προηγούμενες εκλογές άλλα έχασε 3 έδρες .

– Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών ( HDP) , το κουρδικό κόμμα ο μεγάλος νικητής των εκλογών , το οποίο έσπασε το ” φράγμ” του 10% , που έβαλε ο πρόσφατα αποθανών δικτάτορας Εβρέν με το σύνταγμα του 1982 και με ποσοστό 13, 42% και με 81 βουλευτές εισήλθε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση . Υπάρχουν νομοί στην Ν.Α. Τουρκία όπου όλοι οι Βουλευτές ανήκουν στο HDP.

2015mapturkelec15

Βλέποντας τον χάρτη των αποτελεσμάτων των εκλογών διαπιστώνουμε :

–Την κυριαρχία του HDP στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας , όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο , το οποίο μέχρι τώρα έδινε τις νίκες στον Ερντογάν άλλα τώρα του γύρισε την πλάτη . Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ντιγιάμπακιρ στους μετεκλογικούς εορτασμούς επικρατούσε το σύνθημα « Ένα λεπτό Ερντογάν , το Κομπάνι το σώσαμε , το φράγμα του 10% το περάσαμε και πρόεδρο δεν σε κάναμε» , υπονοώντας ότι είναι μακριά το AKP από το όριο των 330 βουλευτών που απαιτούνται για αλλάξει με δημοψήφισμα το σύστημα διακυβέρνησης σε καθαρά προεδρικό , όπως επιθυμεί ο τούρκος πρόεδρος .

– Το AKP , διατήρησε μειωμένες όμως τις δυνάμεις του στην κεντρική και βόρεια Τουρκία , σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη . Απώλεσε τη δυνατότητα της αυτοδυναμίας (276 έδρες ) και αρχίζει η περίοδος του προβληματισμού για το κόμμα του Ερντογάν . Ο Νταβούτογλου σε επόμενο συνέδριο θα αντικατασταθεί και πιθανόν να έλθει η ώρα του πρώην προέδρου Αμπτουλάχ Γκιούλ να επιστρέψει στο κόμμα μαζί με άλλα δοκιμασμένα στελέχη , που λόγω του κανονισμού του κόμματος για όριο 3 βουλευτικών περιόδων έμειναν έξω από τις εκλογές .

– Το CHP κυριάρχησε στα δυτικά παράλια , στη Σμύρνη και τη Θράκη , όπου παραδοσιακά έχει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του . Στην ουσία μειώθηκε η δύναμη του αλλά πέτυχε τον στρατηγικό του στόχο τη φθορά του Ερντογάν και την ανάδειξη του προβλήματος της οικονομία της χώρας .

Ουσιαστικά ο μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών είναι ο τούρκος πρόεδρος και όπως επισημάναμε σε προηγούμενο άρθρο μας η πολύχρονη διαχείριση της εξουσίας φθείρει το πολιτικό προσωπικό και η εναλλαγή είναι η ασφαλέστερη διέξοδος .Ο Ερντογάν αναμένεται να κινηθεί μέσα στα συνταγματικά πλαίσια και να αποκτήσει η χώρα μετά από 12 χρόνια ξανά κυβέρνηση συνεργασίας . Είναι χαρακτηριστικό στη δήλωση του ότι πάνω απ’ όλα είναι η ετυμηγορία του Έθνους και κάλεσε τα κόμματα να συμπεριφερθούν υπεύθυνα , πράγμα που όμως δεν έκανε ο ίδιος εγκαταλείποντας τον υπερκομματικό του ρόλο και κατεβαίνοντας στις πλατείες χρησιμοποιώντας γλώσσα απειλητική και περιφρονητική   για τους αντιπάλους του .

Το εθνικιστικό κόμμα MHP στήριξε την πολιτική του καμπάνια στην αντίδραση για οποιαδήποτε λύση στο κουρδικό πρόβλημα και στην αντίθεση για ένα « πολιτικό» σύνταγμα που θα αναγνωρίσει ότι υπάρχουν και άλλες εθνότητες στην Τουρκία .

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι σίγουρα ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος νέος πολιτικός Σελαχαντίν Ντεμιρτάς . Επικέντρωσε την κριτική του στο πρόσωπο του τούρκου προέδρου και στην επιδίωξη του να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του . Από μερίδα κούρδων κατηγορείται ότι στην ουσία «έθαψε το όνειρο για ανεξάρτητο Κουρδιστάν» , η είσοδος στη βουλή φέρει την  «τουρκοποίηση» με ότι αυτό συνεπάγεται . Απέκτησε δύναμη αλλά έχει να αντιμετωπίσει του «μαρξιστές» ηγέτες του PKK , το φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Οτζαλάν και τον κουρδικό λαό που στη πλειοψηφία του βαρέθηκε των πόλεμο και θέλει ειρήνη . Πιθανόν μέσα από ένα νέο τουρκικό σύνταγμα   στα δυτικά πρότυπα να βρεθεί η λύση .

Σενάρια για την Κυβέρνηση

Οι αριθμητική των αποτελεσμάτων δίδει τα εξής σενάρια για την νέα κυβέρνηση :

–Κυβέρνηση μειοψηφίας του AKP ή άλλου συνδυασμού κομμάτων .

— Δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας με βάση το AKP και ένα από τα άλλα κόμματα το CHP – MHP-HDP . Οι δηλώσεις των ηγετών αμέσως μετά τις εκλογές δεν δίνουν ξεκάθαρο στίγμα , στην πορεία όμως αναμένεται πολλά να αλλάξουν . Τα πιθανότερα σχήματα είναι του AKP-MHP ή AKP-HDP . Η πρώτη περίπτωση AKP-MHP θα σημάνει το τέλος της εκεχειρίας μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων μαχητών , η δεύτερη περίπτωση AKP-HDP θα επιταχύνει την λύση του προβλήματος που ξεκίνησε ο Ερντογάν και ο φυλακισμένος Οτζαλάν .

– Κυβέρνηση τριών κομμάτων , όπως δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι η συνεργασία CHP-MHP-HDP  αν και φαντάζει απίθανη πρέπει να δοκιμασθεί .

Τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα καθοδηγήσουν οι απόψεις και οι επιδιώξεις των κομμάτων της νέας Βουλής στην επίλυση του κουρδικού προβλήματός με ειρηνικά μέσα , το νέο τουρκικό σύνταγμα , η οικονομική κατάσταση που αρχίζει να προβληματίζει , η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η επιθυμία του Ερντογάν για ασυλία του στενού του περιβάλλοντος .

– Πρόωρες εκλογές , οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την οικονομία .

Οι ΗΠΑ-ΕΕ στις πρώτες δηλώσεις τους δεν έκρυψαν τη χαρά τους για το «στραπάτς» του Ερντογάν ο οποίος άρχισε «να ενοχλεί» . Ο δε πρώην συνεταίρος στη διαχείριση της εξουσίας και τώρα φανατικός εχθρός του Ερντογάν ,Γκιουλέν , από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ τόνισε « Οι δυνατοί έρχεται στιγμή που ζητούν την ευσπλαχνία του Θεού» .

Πολλοί συνηθίζουν να αναρωτιούνται « τι συμφέρει τη χώρα μας ;» Τονίζω και πάλι όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στη γειτονική χώρα η στρατηγική απέναντι μας παραμένει αναλλοίωτη και προσαρμόζεται ανάλογα τη διεθνή συγκυρία και τις εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή .

Η Χώρα μας θα πρέπει να εύχεται γρήγορα η γειτονική χώρα να αποκτήσει κυβερνητική σταθερότητα διότι το μεταναστευτικό , η οικονομία κλπ είναι προβλήματα εξελισσόμενα ραγδαία και απαιτούν σταθερές κυβερνήσεις για λήψη αποφάσεων .

 

     *Ο  Στρατής   Χαραλάμπους είναι Ανγος ε.α.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.