Η Τουρκία του Ερντογάν αναζητά να αναπτύξει υποσυστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών νέας γενιάς
Εισβολή της Τουρκίας στην τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών έρχεται εν μέσω πρόσφατων κατασταλτικών μέτρων της χώρας για τη διαφωνία και τις συνεχείς σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, ενώ ενθαρύνουν τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης.
Τη Δευτέρα, η στρατιωτική υπηρεσία προμηθειών της Τουρκίας προκήρυξε διαγωνισμό προώθησης της εγχώριας ανάπτυξης των υποσυστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των αξεσουάρ τους. Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να κάνουν αίτηση το αργότερο μέχρι τις 2 Μαΐου.
Τα υποσυστήματα τα οποία το γραφείο επιδιώκει, εγχώρια, να αναπτύξει περιλαμβάνουν στροβιλοκινητήρες, ανταλλακτικά συστήματα πλοήγησης, συστήματα αντίληψης και αποφυγής , συστήματα ευρείας ζώνηςδορυφορικών επικοινωνιών, συστήματα αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης, κάμερες υψηλής ανάλυσης, συστήματα παρακολούθησης, ηλεκτρονικές ακάτους υποστήριξης , ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης εδάφους και συστήματα αναζήτησης και διάσωσης.
Η Υπογραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) δήλωσε για αυτά τα υποσυστήματα πως πρόκειτε να τοποθετηθούν επί του Anka, ενα μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής, Τουρκικής κατασκευής, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έκανε το ντεμπούτο του τον Φεβρουάριο. Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) μπορεί να φτάσει σε υψόμετρο 19.000 μέτρων και να παραμείνει εν πτήση για έως και τέσσερις ώρες.
Το Anka, το οποίο η Τουρκία επιθυμεί να εξοπλίσει με προηγμένα υποσυστήματα, θα εξηπηρετεί τόσο στις εγχώριες όσο στις περιφερειακές απαιτήσεις, που κυμαίνονται από την επιτήρηση των ομάδων της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Τουρκίας εώς του να παρέχουν υποστήριξη πληροφοριών για τους αυτοαποκαλούμενους «μετριοπαθείς» αντάρτες στο εσωτερικό της Συρίας.
Η ανάπτυξη μίας αυτάρκης βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης απο την Τουρκία είναι ανησυχητική, υπό το φως των πρόσφατων κατασταλτικών μέτρων της χώρας για τη διαφωνία και τις συνεχείς σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της κουρδικής μειονότητας της χώρας.
Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν βλέψεις για τη μετατροπή του Anka σε ένοπλο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος στρατηγικών επιθέσεων. Επί του παρόντος, η Τουρκία χρησιμοποιεί ενα ένοπλο UAV που ονομάζεται Bayraktar για τις τακτικές αποστολές επίθεσης απο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.