Η Τουρκία θα κάτσει ηττημένη στο τραπέζι όταν πολεμήσει με την Ελλάδα, αυτή την στιγμή
Ένας μύθος που καλλιεργείται – κατά ένα παράξενο τρόπο και στην Ελλάδα – είναι η υπεροπλία των Τούρκων. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για τον εξής λόγο, η χώρα μας διαθέτει αυτή την στιγμή Στρατηγικά Όπλα που δεν διαθέτει η Τουρκία, και όταν λέμε Στρατηγικά Όπλα δεν εννοούμε μια πυρηνική κεφαλή αλλά όπλα τα οποία θα φέρουν τέτοια πλήγματα στον αντίπαλο ο οποίος στο τέλος θα χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει.
Αν η Τουρκία πάει σε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα αυτό που θα επιδιώξει δεν είναι τίποτε άλλο από το να οδηγήσει την κατάσταση που υπάρχει τώρα στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Θα το κάνει όταν θα ξέρει ότι η Ελλάδα θα κάτσει ηττημένη.
Η Τουρκία θα χάσει το μισό ναυτικό της που θα βρεθεί στο Αιγαίο από έναν πύραυλο
Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να κερδίσει στα σημεία, να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά κυρίως να βγούνε αλάβωτες οι ένοπλες δυνάμεις της. Αυτό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Τουρκία και ειδικά για το ναυτικό και την αεροπορία. Η Ελλάδα όπως αναφέραμε παραπάνω διαθέτει αυτή την στιγμή στρατηγικό όπλο το οποίο είναι ικανό να φέρει εις πέρας το δόγμα του “Ισοδύναμου Τετελεσμένου” και αυτό δεν είναι άλλο από το βλήμα Exocet AM39 Block 2 .
Η ύπαρξη του βλήματος AM-39 Block II Exocet στο ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί αναμφίβολα στρατηγικό πλεονέκτημα και ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής
Το βλήμα Exocet εξελίχθηκε από την γαλλική εταιρεία Aerospatiale σε τέσσερις εκδόσεις: MM-38 βλήμα επιφανείας-επιφανείας για ναυτικές δυνάμεις (1975), SM-39 για μεταφορά από υποβρύχια, AM-39 έκδοση αεροπορίας (1979) και MM-40 για παράκτια άμυνα. Διαφορετικές εκδόσεις έχουν κατασκευαστεί και πωληθεί σε πάνω από 18 χώρες. Πρόκειται για ένα βλήμα εναντίον πλοίων σχεδιασμένο με προδιαγραφές “fire and forget”.
https://youtu.be/ugSs9G8aSbc
Όλες οι εκδόσεις EXOCET είναι εξοπλισμένες με σύστημα καθοδήγησης ενεργού ραντάρ (Inertial and active radar) με οριζόντια σταθεροποίηση και κατεύθυνση προς την ακτινοβολία. Όλο το σύστημα ζυγίζει περίπου 39 kg, και λειτουργεί στις συχνότητες 8-10 Ghz. Παρέχει ικανότητα ανίχνευσης στόχου επιφανείας τύπου φρεγάτας με RSC ~ 100m2 σε μια απόσταση έως 24 km.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) προμηθεύτηκε 39 βλήματα αέρος – επιφανείας τύπου AM-39 Block II Exocet για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών Mirage 2000EGM/BGM. Η συγκεκριμένη προμήθεια προσέδωσε στην ΠΑ πρωτόγνωρες δυνατότητες ναυτικής κρούσης, ακόμα και εναντίον των πλέον σύγχρονων μονάδων επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού (TDK). Τα βλήματα AM-39 Block II της ΠΑ αξιοποιούνται πλέον αποκλειστικά από την 332Μ και τα αεροσκάφη -EGM/BGM καθώς η χρήση τους δεν είναι συμβατή με τoν εξοπλισμό των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 Mk2 της 331M.
Το άλλο μισό στόλο θα τον χάσει από τα “Σιωπηλά”, “Αθόρυβα”, “Αόρατα”, “Δολοφονικά” υποβρύχια τύπου 214
Το υποβρύχιο ίδιου τύπου αναμένεται να ενταχθεί στις τάξεις του Τουρκικού Ναυτικού περί το 2020
Τα υποβρύχια Type 214 είναι τα πιο προηγμένα μη πυραυλοκίνητα υποβρύχια
Και στον αέρα η Ελλάδα έχει τακτικό πλεονέκτημα
Το Α/Α σύστημα S-300 PMU-1 είναι η παραιτέρω εξέλιξη του Α/Α συστήματος S-300 PM με εξαγωγική ονομασία S-300 PMU-1. Η εξέλιξη του συστήματος ξεκίνησε το 1985 και το 1993 εντάχθηκε σε υπηρεσία.
Η κύρια διαφορά μεταξύ S-300 PM και της εξαγωγικής έκδοσης S-300 PMU-1 από τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι ότι εξοπλίζεται με ένα νέο βλήμα τύπου 48N6 (εξαγωγική εκδοσή 48Ν6Ε), που αναπτύχθηκε από την NPO Fakel και παράγεται από τις PO Leningrad Northen Factory ή MMZ Avangard. Το βλήμα φέρει ένα εξελιγμένο σύστημα με ικανότητα εμπλοκής με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 6.450 km/h.
Η εμβέλειά του ανέρχεται στα 150 km για ένα μαχητικό Α/φος ενώ κατά βαλλιστικών βλημάτων, όταν πετούν σε χαμηλά ύψη (6-100 m), η εμβέλεια ανέρχεται σε 28-38 km.
Επίσης βελτιώθηκε η κεραία του ραντάρ φωτισμού και καθοδήγησης των βλημάτων προς τον στόχο.
SA-15 TOR-M1 (μέσου βεληνεκούς)
Το SA-15 TOR-M1, που χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’80 για την αντικατάσταση του SA-8B και του SA-6. Αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα. Το σασί βασίζεται στο ερπυστριοφόρο όχημα GM-5955 και το SA-15 είναι το μόνο SHORAD στον κόσμο ικανό εντοπίζει και να καταστρέφει συγχρόνως δύο στόχους σε οποιοδήποτε καιρό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Το TOR-M1 μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους cruise, κατευθυνόμενες βόμβες, ελικόπτερα υποστήριξης πυρός και αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία “Antey”, στη σχεδίασή του χρησιμοποίησε τα ισχυρά χαρακτηριστικά των προκατόχων TOR και OSA, προσδίδοντάς του μεγάλη ευελιξία, μικρό χρόνο αντίδρασης, αυτοματοποίηση των διαδικασιών μάχης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μεγάλο φάσμα εναέριων απειλών σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.
Crotale NG (μέσου βεληνεκούς)
Το Crotale NG (Next Generation) είναι ένα αντιαεροπορικό, πυραυλικό σύστημα μικρής ακτίνας και παντώς καιρού, κατασκευασμένο από την γαλλική εταιρεία Thales Air Defense (πρώην Thomson-CSF Airsys). Αποστολή του είναι να παρέχει μόνιμη ή ημι-μόνιμη αντιαεροπορική προστασία σε μονάδες τεθωρακισμένων πρώτης γραμμής, έναντι αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, πυραύλων cruise και τακτικών πυραύλων.
Το σύστημα προσφέρει υψηλή ακτίνα δράσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί η αεροπορική κατάσταση και απειλή, διαθέτει σύστημα IFF (Identification Friend-or-Foe), δυνατότητα αναγνώρισης πολλαπλών στόχων και αυτόματο εγκλωβισμό τους. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1990, όταν εισήλθε σε υπηρεσία στον Φινλανδικό στρατό με 20 συστήματα και στη γαλλική αεροπορία και ναυτικό.
Διαβάστε επίσης: Ξανά στο δόγμα «Ισοδύναμο Τετελεσμένο» με την απόκτηση των φρεγατών FREMM;
Και ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα συστήματα τα διαχειρίζονται άνθρωποι, και το δυναμικό του Ελληνικού Στρατού, της Αεροπορίας και Ναυτικού, προσδίδουν στα συστήματα αυτά πλεονέκτημα. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα μπορεί να κάνει την Τουρκία να κάτσει ηττημένη στο τραπέζι, κάτι που θα ανατραπεί στα επόμενα χρόνια τόσο από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας όσο και από την πολιτική της στα Βόρεια Σύνορα της χώρας και όχι στο Αιγαίο
(Με πληροφορίες από You Tube, thinknews, e-amyna)