Τούρκοι στρατηγοί εισηγούνται στον Ερντογάν “λύση” Κριμαίας στην Κύπρο
Σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων εξετάζουν οι Τούρκοι για την Κύπρο.
Αυτό εισηγούνται «θερμοκέφαλοι» Τούρκοι στρατηγοί στον Ερντογάν, ώστε να αποτραπούν τα αρνητικά για την Τουρκία δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν τους σχεδιασμούς αυτούς στη δημοσιότητα, ώστε να υποχρεώσουν την ΕΕ και την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λειτουργεί ως ένα απειλητικό παράδειγμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων εξετάζονται ως ύστατη λύση από τον Erdogan σε περίπτωση που αποτύχουν οι ακολουθούμενοι σχεδιασμοί, μέσω των οποίων η Τουρκία έχει σκοπό να οδηγήσει ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο αλλά και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος σε συνολική διαπραγμάτευση για τους υδρογονάνθρακες.
O Erdogan γνωρίζει ότι, η προσάρτηση είναι μία διοικητικά εύκολη υπόθεση αλλά σε διπλωματικό επίπεδο αυτό δεν ισχύει, μίας και θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει αποδεκτή (αν γίνει) μία τέτοια πράξη από τη διεθνή κοινότητα.
Να σημειωθεί, πως οι Τούρκοι επιχειρούν κάτι ανάλογο στη βόρεια Συρία, παρά το πολιτικό και διπλωματικό κόστος που συνεπάγεται.
Η τακτική της Άγκυρας
Επί του παρόντος η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική, που έχει χαράξει και αυτή έχει στο επίκεντρο τη γεωπολιτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χώρας, της οποίας οι εταιρείες συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, οι Τούρκοι δεν βιάζονται.
Το πλοίο – γεωτρύπανο «Fatih» θα παραμείνει προς το παρόν στο σημείο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο σχεδιασμός είναι όμως, να κινηθεί προς τα βορειοδυτικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ (5,6 και 7) τις επόμενες εβδομάδες και να πραγματοποιήσει εκεί τη γεώτρηση.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κίνηση αυτή θα είναι είτε η απάντηση σε επίσημες ανακοινώσεις για την αδειοδότηση των ερευνών στο οικόπεδο 7 (στις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL), είτε θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα μίας επίσημης πρόσκλησης για έρευνες στην ΤΡΑΟ που θα απευθύνει η νέα κεντροδεξιά «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο 2019, η Τουρκία θα στείλει και το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο που έχει αγοράζει το «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αμφισβητήσει τις υφιστάμενες οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες.