Τον πλήρη έλεγχο των εργοστασίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πήρε ο Ερντογάν

Τον πλήρη έλεγχο ακόμη και των βιομηχανικών παραγωγικών υποδομών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να πάρει η Τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα.

Πιο αναλυτικά μετά τις συλλήψεις των συμμετεχόντων στο πραξικόπημα την διακοπή λειτουργίας των στρατιωτικών λυκείων του Ναυτικού  Deniz Lisesi στη Χάλκη και του Στρατού Kuleli Lisesi στην περιοχή Çengelköy, στα στενά του Βοσπόρου σειρά είχε η απόκτηση του πλήρη ελέγχου των στρατιωτικών εργοστασίων και ναυπηγείων τα οποία συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού αναγκαίου για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού οπλοστασίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με εκτιμήσεις η Τουρκική κυβέρνηση θα πάρει υπό τον πλήρη έλεγχο της τα δύο εργοστάσια συντήρησης αεροσκαφών και κινητήρων στις βάσεις του Eskisehir  (1st Air Supply and Maintenance Center Jet Engine Overhaul Department) και της Καισάρειας    (2st Air Supply and Maintenance Center), καθώς και τα οκτώ εργοστάσια βάσης του Τουρκικού Στρατού

1ο Κύριο Κέντρο Συντήρησης στρατιωτικού υλικού στο Adapazari

2ο Κύριο Κέντρο Συντήρησης στρατιωτικού υλικού στην Καισάρεια

3ο Κύριο Κέντρο Συντήρησης στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα, το

4ο Εργοστάσιο Συντήρησης Βάσης στην Άγκυρα,

5ο Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης στρατιωτικού υλικού επίσης στην Άγκυρα, το

6ο Κέντρο Συντήρησης στρατιωτικού υλικου στο Balikesir, το

7ο Κέντρο Συντήρησης στην πόλη Nigde, το

8ο Κύριο Κέντρο Συντήρησης στρατιωτικού υλικού στο Afyonkarahisar.

901o  Εργοστάσιο Κατασκευής Αεροσκαφών στο Πολατλί

Εκτός από αυτές τις εγκαταστάσεις οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ιδιόκτητα ναυπηγεία στην Σμύρνη (Ναυπηγεία Alaybey), στην Κωνσταντινούπολη (Ναυπηγεία Pendik), όπου ναυπηγούνται οι τέσσερις πρώτες κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM και στην κύρια ναυτική βάση του Τουρκικού Ναυτικού στο Gölcük όπου εκεί ναυπηγείται το σύνολο των υποβρυχίων της γειτονικής χώρας.

Τα εργοστάσια αυτά απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους (περισσότερους από 9.000 άτομα) και συνιστούν μια σημαντική οικονομική οντότητα στο σύνολο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας αναλαμβάνοντας την παραγωγή του αυτοκινούμενου πυροβόλου T-155 Fırtına τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-4ETM Simsek, T-38M Ari, RF-4ETM Isik, C-130 Erciyes, και των ελικοπτέρων UH-1H Iroquois και AH-1P/S Cobra.

Στο άμεσο μέλλον θα κριθεί η αποφασιστικότητα του Τούρκου Προέδρου να αποδυναμώσει περεταίρω το Στράτευμα με την απόκτηση του πλήρη ελέγχου του Επιχειρηματικού Επενδυτικού Οργανισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ΟΥΑΚ, ο οποίος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του 70 συνολικά εταιρείες με 28.000 υπαλλήλους.

Μεταξύ των εταιρειών που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο ΟΥΑΚ είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία, μια εταιρεία τροφίμων, τσιμεντοβιομηχανία, αλουμινοβιομηχανία, μεταφορική εταιρεία, χαλυβουργία, επενδυτική εταιρεία, ασφαλιστική εταιρεία, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρεία εισαγωγής φυτοφαρμάκων, κατασκευαστική εταιρεία και αμυντική βιομηχανία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.