Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Νταβίντ Σασόλι στην “οικονομική πολιτική” του Covid-19 στην Ευρώπη

Το μήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Την ίδια ώρα που η παγκόσμια ανησυχία για την επόμενη μέρα της πανδημίας αγγίζει το ζενίθ, άπαντες μιλούν για τα  “πρέπει”, ταυτόχρονα με διαφωνίες, αντιπαλότητες και δυναμισμό, σε ό,τι αφορά στην διεκδίκηση των μέτρων που πρέπει να πάρει η Ευρώπη, ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με τη φτώχεια.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως τον γύρο του διαδικτύου κάνει η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης με την επωνυμία “Οxfam”, σύμφωνα με την οποία, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Επιπρόσθετα, διευκρινίζει πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 6% και 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις τραβάνε χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα, θέτοντας σε αναστολή επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της τάσης, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, όπου η πανδημία κυριολεκτικά “γονάτισε” τις οικονομίες, επιβαρύνοντας δυσανάλογα κυρίως τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας αλλά και τους χαμηλά αμειβόμενους. Ειδικότερα, στη Μεγάλη Βρετανία, η πανδημία έχει αυξήσει τη φτώχεια, όπου τα επίπεδα είναι ήδη υψηλά μετά από μια δεκαετία λιτότητας που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζονται ως άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Περίπου 4,2 εκατομμύρια παιδιά είναι φτωχά, ή περίπου το 30% του συνόλου, δείχνουν κυβερνητικά στοιχεία. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τους Βρετανούς να χάνουν τις δουλειές τους μαζικά, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει “λουκέτα” με σκοπό την προστασία της υγείας των Βρετανών πολιτών.

Στην Ιταλία, τα πράγματα στο άμεσο μέλλον δε φαίνεται να αλλάζουν δραματικά, αφού μπορεί να υποχωρήσει η θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια, ωστόσο αυτή είναι που ουσιαστικά εκτός από το γεγονός ότι σκότωσε χιλιάδες Ιταλούς, είναι και προάγγελος της επόμενης μέρας τόσο για την ίδια τη χώρα όσο, για την Ευρώπη αλλά και την Αμερική συνολικά.  Η οικονομία της Ιταλίας  βρίσκεται σε δεινή θέση, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση, με τους αυτοαπασχολούμενους, εποχιακούς, παράνομους εργαζόμενους να είναι οι κύριες ομάδες που θα γνωρίσουν ενδεχομένως κι άλλες δύσκολες μέρες.

Πάντως, την Τετάρτη, ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, είπε πως : «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» και αναγνώρισε πως: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του». Επιπλέον, τόνισε ότι  «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες.

Παράλληλα, ο κ. Σασόλι, σε σχετική του δήλωση μετά την άγονη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφορικά με την λήψη μιας κοινά αποδεκτής απόφασης από την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Σασόλι υπογράμμισε, πως πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες αυτής της κρίσης και να μην βρεθούμε ανίκανοι να αντιδράσουμε». Τέλος,υποστήριξε ότι «οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, οι οικογένειές μας, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για την αβεβαιότητα που φέρνει το μέλλον, καθώς σε όλες τις χώρες αυτή η κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας» και προσέθεσε: «Έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε, στο βορρά, στο νότο, στην ανατολή και τη δύση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δείξουν πίστη στη δύναμη της Ευρώπης, η οποία έχει εξασφαλίσει 70 χρόνια συνεργασίας και ειρήνης, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.