Tον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα κρούουν τα ξένα ΜΜΕ

Τσουνάμι δημοσιευμάτων για την Ελλάδα από τα διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των ημερών αφού στο σύνολο τους τα δημοσιεύματα αναφέρονται στις συνέπειες μιας ρήξης της Ελλάδας με την ΕΕ το ενδεχόμενο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, την πιθανότητα ενός Grexit και την νέα Ελλάδα με το νέο της υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το Bloomberg η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, ενέχει κινδύνους για κρίση ρευστότητας και πιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Μια ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές θα είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες να χάσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας, ενώ η αδυναμία πληρωμής του χρέους θα συνιστούσε αυτόματα την χρεοκοπία της χώρας.

Από την πλευρά τους οι New York Times φιλοξενούν τις απόψεις του γνωστού οικονομολόγου Πώλ Κρούγκμαν ο οποίος παρομοιάζει τη στάση των δανειστών της Ελλάδας με αυτή των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου προς την ηττημένη Γερμανία. Όπως επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος, «Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει, ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων».

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα οι βρετανικοί Financial Times φιλοξενούν την τοποθέτηση του προέδρου του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, Hans-Werner Sinn. Σύμφωνα με τον Sinn υπάρχει σοβαρό πλέον ενδεχόμενο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αν και δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το ακραίο σημείο, εντούτοις πλησιάζει προς αυτό.

Η προβληματική του εστιάζεται στον τρόπο που βοηθάει η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA και επισημαίνει πως το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη που στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους των άλλων κρατών της Ευρωζώνης προς χάριν των «εύπορων Ελλήνων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο κλίμα με το Bloomberg κινήθηκε και το γερμανικό Der Spiegel το οποίο ουσιαστικά βάζει στο στόχαστρο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γίανη Βαρουφάκη σημειώνοντας ότι, «Οι δύο άντρες όχι μόνο αποζητούν το φθηνό χειροκρότημα των Ελλήνων συμπατριωτών τους, επιπροσθέτως λειτουργούν σαν παίκτες του πόκερ. Που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μπορούν να τα χάσουν όλα».

Το περιοδικό μιλά για κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα και κοινή απόφαση για πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη πιο σκληρή θέση λαμβάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η οποία χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση ως “Tsipras & Co” και τονίζει πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει οι εταίροι προσφέρουν μόλις μια εβδομάδα για να βρεθεί λύση, ενώ η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η περίπτωση έκτακτου Eurogroup εξετάζεται μόνον εάν βρεθεί κοινός τόπος.

Το κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD αναφέρει πως “όλοι συμφωνούν πως η Γερμανία δεν είναι μόνη της” και προσθέτει πως οι εταίροι “έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας”.

Ακόμη πιο σκληρή για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της χώρας είναι το άρθρο του Γερμανού, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Michael Wolffsohn με τίτλο «Δημαγωγός ο Τσίπρας ή είναι ο λαός ηλίθιος;» το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή “Βιώνουμε για μία ακόμη φορά, την σχεδόν κλασική, να το πω έτσι, αρχαία και νέα, ασάφεια της ίδιας της δημοκρατίας. Βλέπουμε το φως και τη σκιά της δημοκρατίας. Ακριβώς όπως στην αρχαία Αθήνα, έτσι και η σύγχρονη Αθήνα με τον Τσίπρα τα αναδεικνύει πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της δημοκρατίας» και συνεχίζει ο Wolffsohn, “Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή. Όπως και οι αδυναμίες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν καλύτεροι κανόνες πλέον. Η δημοκρατία (σε αντίθεση με όσα λέγονται) δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά μία συμφωνία συναίνεσης” επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος στη συνέχεια κάνει αναφορά στον «κίνδυνο της Δημοκρατίας», τη «δημαγωγία».

Ο Wolffsohn σημειώνει, ότι τέτοια φαινόμενα απαντώνται και σε άλλους λαούς, φέρνοντας ένα παράδειγμα από την Καινή Διαθήκη: «Όταν ο Ιησούς πήγε στην Ιερουσαλήμ αρχικά φώναζαν ‘Ωσαννά!’ και έπειτα ‘σταυρώστε τον!’». Το συμπέρασμα του Γερμανού ιστορικού είναι ότι, «Τόσο μακριά δεν έχει φτάσει ακόμα το πράγμα στην Ελλάδα. Και ίσως δεν φτάσει μέχρι εκεί. Καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ή η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση) αντιταχθούν στον δημαγωγό Τσίπρα με σκληρές πράξεις και όχι μόνο με λόγια».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.