Tον αγωγό φυσικού αερίου TAP στηρίζει και η νέα κυβέρνηση
Την στήριξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP από την νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά από συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ράχμαν Μουσταφάγιεφ και τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας αερίου Socar του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας, Άναρ Μαμαντόφ.
Η κατασκευή του αγωγού είχε αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.
Πιο συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, «Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τους όρους της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη διέλευση του αγωγού από ελληνικά εδάφη», όμως όπως δήλωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την κατασκευή του έργου, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας την τετραετία που θα απαιτηθεί για να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο, επιδιώκοντας τη βελτίωση των οφελών για την Ελλάδα.
Ο αγωγός TAP θα έχει συνολικό μήκος 870 χλμ εκ των οποίων τα 550 χλμ θα διασχίζουν την Ελλάδα πρόκειται να μεταφέρει μέσω της Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας στην Ευρώπη 10 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και πιο συγκεκριμένα από το κοίτασμα Sah Deniz 2.
Μελλοντικά υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση της μεταφερόμενης ποσότητας φυσικού αερίου από τα 10 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Κατα την φάση της κατασκευής των 550 χλμ του αγωγού που θα διασχίσει την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στην κατασκευή των επιμέρους τμημάτων του αγωγού δεκάδες ελληνικές βιομηχανίες και τοπικοί υπεργολάβοι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του TAP η ελληνική αγορά θα διαθέτει ακόμη μια εναλλακτική πηγή ενέργειας με χαμηλότερο κόστος λόγω του ανταγωνισμού γεγονός που θα επιτρέψει την μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην βόρεια Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την κατασκευή του αγωγού θα απασχοληθεί σημαντικός εργαζομένων για την λειτουργία του. Επιπλέον μεγάλη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών και κατά την λειτουργία του αγωγού μέσω συμβάσεων συντήρησης του αγωγού.
Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας συνολικού ύψους 1,5 δισ ευρώ και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της.
Με τη συμμετοχή της η Ελλάδα στον αγωγό TAP θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κασπίας, αφού εκτός από την μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη η χώρα μας θα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στον ανεφοδιασμό και των Βαλκανίων με φυσικό αέριο μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB προς Βουλγαρία και Ρουμανία και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline—IAP).