Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφεύγει να χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση» την έξοδο 100.000 Αρμενίων από το Καραμπάχ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε να χαρακτηρίσει την έξοδο 100.000 Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία «εθνοκάθαρση».

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για εθνοκάθαρση, γενοκτονία ή άλλες φρικαλεότητες. Είμαστε σε επαφή με επαφές επί τόπου για την κατάσταση. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να απαντήσουμε σε καταγγελίες για φρικαλεότητες και να προωθήσουμε τη λογοδοσία των υπευθύνων για φρικαλεότητες όταν δούμε στοιχεία ότι έχουν λάβει χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στη συνέντευξη Τύπου στις 2 Οκτωβρίου όταν ρωτήθηκε εάν Οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τον χαρακτηρισμό ότι η έξοδος Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια «εθνοκάθαρση».

Είπε ότι μια αποφασιστικότητα σχετικά με τη γενοκτονία ή την εθνοκάθαρση βασίζεται σε μια σκόπιμη, βασισμένη σε στοιχεία διαδικασία. 

«Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να μιλήσω με οριστικό βαθμό από αυτό το βήμα», είπε, αλλά συμφώνησε ότι το Καραμπάχ έχει εκκενωθεί από τον αρμενικό πληθυσμό του.

«Είναι σίγουρα αλήθεια ότι εκατό χιλιάδες, ή θα έπρεπε να πω περίπου εκατό χιλιάδες, εθνικά Αρμένιοι έχουν αναχωρήσει από το Καραμπάχ για την Αρμενία. Τώρα, δεν ξέρουμε –δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς μπορεί να πει αν– ποιο ποσοστό από αυτούς σχεδιάζει να παραμείνει μόνιμα στην Αρμενία, ποιο ποσοστό από αυτούς μπορεί να θέλει να επιστρέψει, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, αν ένιωθαν επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη μεταχείρισή τους εάν επέστρεφαν, γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια ανεξάρτητη διεθνή αποστολή παρακολούθησης που θα παρέχει διαφάνεια και διαβεβαίωση στον πληθυσμό του Καραμπάχ ότι τα δικαιώματα και οι ασφάλειες των Αρμενίων θα προστατεύονται, ιδιαίτερα για οποιονδήποτε από αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει κάνει αυτές τις διαβεβαιώσεις.»

Ο Μίλερ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το πώς θα έπρεπε να είναι μια πιο μακροπρόθεσμη διεθνής αποστολή στο Καραμπάχ. 

Σημείωσε επίσης, «Η κατάσταση στο έδαφος είναι ακριβώς όπως την περιέγραψα, όπου περίπου 100.000 Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει το Καραμπάχ και έχουν εγκατασταθεί στην Αρμενία. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε – εάν θέλουν να επιστρέψουν, θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους και ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διεθνής αποστολή παρακολούθησης για να το διασφαλίσει».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, είπε: «Πιστεύουμε ότι σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέρα ​​από το καθεστώς του Καραμπάχ που είναι επίμαχα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, και θα τους ενθαρρύναμε να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για να συζητήσουν και τελικά να καταλήξουν σε επίλυση αυτών των ζητημάτων». 

Σχετικά με την αποστολή του ΟΗΕ

Μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τη Vladanka Andreeva, Μόνιμη Συντονίστρια του ΟΗΕ στο Αζερμπαϊτζάν, επισκέφθηκε την περιοχή Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου. 

Η οργάνωση ανέφερε σε μέρη του Στεπανακέρτ που επισκέφθηκε η ομάδα, δεν είδαν ζημιές σε μη στρατιωτικές δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών, ή σε πολιτιστικές και θρησκευτικές δομές. 

Η αποστολή είδε επίσης πολύ λίγο τοπικό πληθυσμό να παραμένει στην πόλη. Η ομάδα άκουσε από συνομιλητές ότι από 50 έως 1.000 Αρμένιοι παραμένουν στην περιοχή του Καραμπάχ. 

Από την άποψη αυτή, ο αρμενικός υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν τόνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ άργησε πολύ. «Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, το μόνο αποτέλεσμα αυτής της αποστολής μπορεί να είναι ένα ρεκόρ εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε ο Μιρζογιάν

ViaDiplomacy Newsroom