Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και πάλι αυτόκλητος υπερασπιστής όλων των Μουσουλμάνων – Ανακοίνωση εναντίον Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον περιορισμό της μαντίλας που επιβλήθηκε στους υπαλλήλους δύο ξεχωριστών επιχειρήσεων στη Γερμανία. Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου, τονίστηκε ότι η τελευταία απόφαση σχετικά με τον περιορισμό της μαντίλας που επιβλήθηκε στους υπαλλήλους δύο ξεχωριστών επιχειρήσεων στη Γερμανία παραβίασε ανοιχτά τη θρησκευτική ελευθερία.
«Η απόφαση αποτελεί ένα νέο παράδειγμα των προσπαθειών να φέρει τον αντι-ισλαμισμό και τη μισαλλοδοξία απέναντι στους μουσουλμάνους σε μια θεσμική και νομική ταυτότητα στην Ευρώπη. Οι μουσουλμάνοι εκτίθενται σε μισαλλοδοξία, ρητορική μίσους και ακόμη και βία, είναι ευρέως στιγματισμένοι και αποκλείονται κοινωνικο-οικονομικά πεδία, ιδίως μουσουλμάνες, είναι ότι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από αυτήν την κατάσταση» ανέφερε η δήλωση του Τουρκικού ΥΠΕΚ
Καταλήγοντας «αυτή η επικίνδυνη τάση, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δείχνει ότι δεν έχουν αντληθεί διδάγματα από τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, επισημαίνονται επίσης στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI) και του εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της θρησκείας και πίστη. Και όμως, σε μια εποχή που η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός και το δηλητήριο μίσους, που πήρε ομήρους την Ευρώπη, αυξάνονται, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο αγνοεί τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά παρέχει επίσης μια βάση και νομική κάλυψη για διακρίσεις. Καταδικάζουμε την εν λόγω απόφαση, η οποία είναι νομικά και ευσυνείδητα λανθασμένη και επικίνδυνη από την άποψη της ισλαμοφοβίας που θα υποκινήσει .»
Στη Γερμανία, δύο γυναίκες εργαζόμενες, μία εκ των οποίων είναι νηπιαγωγείο και η άλλη υπάλληλος αλυσίδας που πωλεί είδη προσωπικής φροντίδας, υπέβαλαν αγωγή εναντίον των εργοδοτών τους που δεν τους επέτρεψαν να εργαστούν με μαντίλα.
Αναφέρθηκε ότι και οι δύο γυναίκες δεν φορούσαν μαντίλα όταν άρχισαν να εργάζονται και όταν επέστρεψαν στη δουλειά φορώντας μαντίλα μετά την άδεια μητρότητας, είχαν προβλήματα με τον εργοδότη και έλαβαν προειδοποιητική επιστολή. Τα γερμανικά εργατικά δικαστήρια, όπου οι δύο γυναίκες εξέφρασαν το ζήτημα με τον ισχυρισμό ότι παραβιάστηκαν οι θρησκευτικές τους ελευθερίες, υπέβαλαν επίσης αίτηση στο Δικαστήριο για να καθορίσει εάν η απαγόρευση της μαντίλας θα θεωρηθεί διάκριση σε αυτήν την υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί να εφαρμοστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις» .