Το τελευταίο “στοίχημα” των Αμερικανών για την Ελλάδα τα ναυπηγεία
Στις 10 Ιανουαρίου προκηρύχθηκαν 14 πλειοδοτικοί δημόσιοι διαγωνισμοί για την εκποίηση ακινήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Μάρτιο του 2018.
Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο βήμα στην πορεία εξυγίανσης των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, καθώς οι διαγωνισμοί καλύπτουν το λεγόμενο εμπορικό κομμάτι, η αξιοποίηση του οποίου απαιτείται για να δοθεί λύση στο ζήτημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω των 670 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κίνηση για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, που έχουν επιδικαστεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2008, έγινε τον περασμένο Ιούνιο με την απόδοση από την ΕΝΑΕ ΑΕ της Δεξαμενής 5 στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και μιας χερσαίας έκτασης 220 στρεμμάτων. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το εγχείρημα της αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για τους 14 διαγωνισμούς, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να διεξάγουν το δικό τους ανεξάρτητο έλεγχο (νομικό, τεχνικό, κ.λπ.) για τα ακίνητα, καθώς και για το νομικό, και πραγματικό τους καθεστώς, λαμβανομένης υπόψη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C (2008) 3118 της 2ας Ιουλίου 2008 σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων από την ΕΝΑΕ (Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ 27.8.2009, L 225, 104) και της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
Επίσης, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε έναν ή σε περισσότερους ή σε όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, υποβάλλοντας χωριστές έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για έκαστο από αυτούς, σε διακριτούς φακέλους, που ο καθένας θα φέρει σαφή εξωτερική ένδειξη.
Κύριος στόχος των ΗΠΑ τα Ελληνικά ναυπηγεία
Την αρχή της υλοποίησης του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακές υποδομές και την ναυτιλία εν γένει είχε υπογραμμίσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη διάρκεια του 7oυ Συνεδρίου, «Navigator 2017 «The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty» στα τέλη του 2017.
Είχε αναφέρει επίσης «ήδη προχωράμε μία τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου. Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή αμερικανική επένδυση»ενώ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.
Η επένδυση προχώρησε και τον Μάρτιο του 2018 σε μια συμβολική κίνηση για την αξία των ναυπηγείων του νησιού, αγκυροβολεί στην Σύρο το πλέον σύγχρονο ταχύπλοο της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το USNS Carson Cityστο με τον Αμερικανό Πρέσβη να το επικοινωνεί, όπως όλες τις δράσεις του και ειδικά αυτές υψηλού συμβολισμού.
Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι για να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα χρειάζονται στόλο, και ο στόλος χρειάζεται υποστήριξη, λιμάνια και ναυπηγεία.
Τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, γίνεται πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.