Το στοίχημα του Κιμ Γιονγκ Ουν για την πανδημία και η “πυρηνικές” απαντήσεις της Πιονγιάνγκ

Με ένα καταρρακωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που στερείται δημοσίων επενδύσεων, η Βόρεια Κορέα, χωρίς αμφιβολία, είναι ένα από τα πιο ευάλωτα κράτη του κόσμου σε ένα ιογενές ξέσπασμα όπως αυτό του Covid – 19.

Ωστόσο, εν μέσω του παγκόσμιου εφιάλτη της πανδημίας, η οποία, δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά έχει σκοπό να πάρει μαζί της κυβερνήσεις και ηγέτες και σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που αφορά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παραμένει αλώβητος, τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί αν και “φοβισμένη” να ακολουθεί τη δική της στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Η Βόρεια Κορέα μάλιστα, φαίνεται πως για ακόμα μια φορά κινείται με μυστικοπάθεια καθώς ο χειρότερος εφιάλτης του Κιμ Γιονκ Γιονγκ Ουν θα είναι να βγει στο φως οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει τον “πυρηνικό του παράδεισο”, την ίδια ώρα που ο ίδιος, έχει επιταχύνει τις δοκιμές πυραύλων, γεγονός που του κοστίζει αρκετά, αφού χάνει με αυτές τις επιλογές, το σενάριο διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Η «αλώβητη» Πιονγιάνγκ από την πανδημία

Όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Βόρειας Κορέας, την Τρίτη εκτοξεύθηκαν «πολλοί πυραύλοι κρουζ μικρού βεληνεκούς προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας ή την Ανατολική Θάλασσα». Επιπλέον, ο νοτιοκορεατικός στρατός πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών αναλύουν την κατάσταση. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Πιονγιάνγκ πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των οποίων προχωρά σε εκτοξεύσεις μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων. Τον προηγούμενο μήνα εκτόξευσε εννέα βαλλιστικούς πυραύλους στη διάρκεια τεσσάρων δοκιμών, σύμφωνα με αναλυτές.

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση των G-7 τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ήταν αυτός που κάλεσε όλα τα έθνη να διατηρήσουν τη διπλωματική και οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό είχε ως συνέπεια την άμεση απάντηση του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, η οποία κλιμάκωσε την ένταση, με την Πιονγκγιάνγκ να δηλώνει χαρακτηριστικά πως “η Βόρεια Κορέα έχει γίνει «πιο ενθουσιώδης για τα σημαντικά προγραμματισμένα έργα μας που αποσκοπούν στην αποπληρωμή των ΗΠΑ με πραγματική φρίκη και ταραχές για τα δεινά που υπέστη» τους ανθρώπους μας”.

Πάντως, ακόμα κι αν η Πιονγκγιάνγκ κατορθώσει να αποτρέψει ένα υγειονομικό ξέσπασμα, θα έχει ήδη υποστεί οικονομικές συνέπειες δεύτερης τάξης, που θα αποδειχθούν εξαιρετικά επιζήμιες, αποδυναμώνοντας τη στάση του καθεστώτος στην εξουσία.

Τι θα γίνει αν η Βόρεια Κορέα γίνει θύμα του κορονοϊού

Εάν ο ιός φτάσει στη Βόρεια Κορέα, το πιθανότερο σενάριο, είναι η γρήγορη εξάπλωσή του. Σημειώνεται δε, πως η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν διαθέτει υποδομές για την καταπολέμηση μιας πανδημίας, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να μην είναι λειτουργικά αλλά και να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και συνολικό εξοπλισμό. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε πως η Βόρεια Κορέα δαπανά λιγότερα για την υγειονομική περίθαλψη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Επιπρόσθετα, το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, επίσης αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου και αυτό καθώς, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποστεί φθορές, οι οποίες δε προσφέρουν συνεχόμενη ισχύ ρεύματος στα νοσηλευτικά ιδρύματα. στο βαθμό που πολλά νοσοκομεία έχουν μόνο διακεκομμένη ισχύ. Η Πιονγκγιάνγκ συνειδητοποιεί αναμφίβολα τον κίνδυνο που διατρέχει. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πάντως, επιτρέπεται να αναφέρονται στην πανδημία του κορονοϊού και παράλληλα, ενημερώνουν τους βορειο-Κορεάτες για τα ενισχυμένα μέτρα και τις προσπάθειες του κράτους για τον περιορισμό εξάπλωσης του φονικού ιού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, έστειλε αιτήματα για διεθνή βοήθεια στη UNICEF, τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ορισμένοι από αυτούς τους οργανισμούς μάλιστα, έχουν ήδη εξασφαλίσει εξαιρέσεις κυρώσεων για τη μεταφορά εξοπλισμού στη χώρα.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.