Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί αυτή την φορά να κάνει πιο ξεκάθαρη δήλωση
Στην προηγούμενη προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετώπισε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο έκανε μια σαφή δήλωση η οποία αργότερα χρειάστηκε να διευκρινιστεί από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Αυτή την φορά όμως η προκλητικότητα της Τουρκίας πραγματοποιείται όχι σε σημείο όπου περισσότερες από δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα, αλλά σε καθαρά Ελληνικά νερά. Όσο και αν η πίεση του Λευκού Οίκου είναι τεράστια ώστε να υποστηριχθεί ο φίλος του Αμερικανού Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Στις 27 Μαϊου σε άρθρο μου με τίτλο Η Ουάσινγκτον να αποδείξει την πίστη στην σύμμαχο Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο και όχι στον Έβρο , σημείωνα: εκεί που πρέπει να αποδείξουν οι ΗΠΑ την συμμαχία που έχει χτιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες , γιατί η Ελλάδα το έχει αποδείξει, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν και όσα δήλωσαν σε όλο τον κόσμο, όταν ο κ.Πομπέο από την Αθήνα έλεγε ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την Ασφάλεια της Ελλάδας.
Και επειδή όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε, η μάλλον, όσοι δεν αποκωδικοποίησαν την φράση, δεν εννοούσε ότι ο ίδιος και ο 6ος στόλος θα πολεμήσουν πλάι πλάι με τους Έλληνες, αλλά θα δουλέψουν μαζί με τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τους κοινούς εχθρούς. Και η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε απέναντι στους εχθρούς των ΗΠΑ. Έγινε ενεργειακός κόμβος για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το Ρωσικό φυσικό αέριο, αντιστάθηκε στις χειροπιαστές υποσχέσεις τις Άπω Ανατολής, αλλά κυρίως, σήκωσε το ανάστημα της στην υπερδύναμη της Ε.Ε για να πετύχει μαζί με την σύμμαχο ΗΠΑ το σχέδιο πρώτο.
Και η Ελλάδα δεν ζητάει την απόδειξη αυτή γιατί φοβάται. Εξάλλου ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν φοβάται «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία, ήταν σαφής «Καταρχάς δεν φοβόμαστε». Ζητάει γιατί είναι η πιο πιστή Σύμμαχος των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Η πιο πιστή μέσα στο ΝΑΤΟ, η πιο πιστή στην Ευρώπη, ακόμα και πιο πιστή από χώρες στην Σινική Θάλασσα. Ναι, και χώρες όπως αυτές στην Βαλτική, η Ουκρανία και η Ταϊβάν είναι πιστές, αλλά δεν έχουν άλλη εναλλακτική.
Και κλείνοντας, να θυμίσω ότι σε ένα παλιότερο μου άρθρο λίγες ημέρες μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2019 και που είχε τίτλο “Στην Ουάσινγκτον πρέπει να καταλάβουν ότι ασκούν πολιτική σε χώρα Θυσιών” σημείωνα «Οι Έλληνες δίνουν δύο ευκαιρίες, μια στο πολιτικό σύστημα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα αλλάξει όλα ριζικά με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και νέα οικονομικά μέτρα, και μια στους συμμάχους για μια δίκαιη μεταχείριση. Τρομάζουμε τι θα βγει στην επόμενη κάλπη αν προδοθούν και από τα δύο»