Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι σύμμαχοι του στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη της Γερμανίας
Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα συγκρουσθούν μόνο Ελλάδα και Τουρκία, αλλά μαζί και πολιτικές χωρών και συμφέροντα τρίτων.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον ότι οι μόνοι που δεν θέλουν σύγκρουση γιατί χαλάει τα σχέδια τους, είναι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι της, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Όπως είχε γραφτεί σε αυτό το μέσο πριν ένα μήνα, Χωρίστηκαν τα στρατόπεδα – Γερμανία και Ρωσία απέναντι σε Ελλάδα και ΗΠΑ και σημείωνε «το Βερολίνο δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να εξαρτάται από ενέργεια Αμερικανικών συμφερόντων, μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι προτιμά να εξαρτάται από τον “Βενζινά” της Ευρώπης, την Ρωσία, την οποία δεν έχει να ανταγωνιστεί πουθενά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.»
Και συνέχιζε το ίδιο άρθρο «η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ήδη η πολιτική αυτή παράγει αποτελέσματα. Στην Βουλγαρία ο αγωγός IGB και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ως έργα, ανάγκασαν την Gazprom να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου και μάλιστα αναδρομικά. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αυτά (μαζί με αυτά της Κροατίας και του East Med), θα επιφέρουν μια τεράστια πίεση σε Ρωσία και Γερμανία από τα φορτία ΥΦΑ που θα φτάνουν από τις ΗΠΑ. Μια κρίση διαρκείας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, που θα ξεκινά από την Θράκη και θα φτάνει μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι εξαιρετικά βολική για την Μόσχα και το Βερολίνο. Η στάση εξάλλου στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται.»
Και όσο ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομιλεί με τον Θεό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι διατεθειμένο να φανεί αναξιόπιστο στους συμμάχους που στηρίζουν μια πολιτική που σχεδιάστηκε με προσοχή, και έχει εφαρμοστεί ανάλογα. Η Ελλάδα όπως έχει γραφτεί και πάλι σε αυτό το μέσο είναι πλέον πιο σημαντική χώρα από την Τουρκία. Η γεωπολιτική της αξία αυξάνεται από τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, και η γεωστρατηγική της αξία αποκτά δυναμική γιατί έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη για να υπερασπιστεί το ρόλο της, ρόλος ο οποίος περνά μέσα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Το τελευταίο είναι «Απόδειξη» για όλους τους ενδιαφερόμενους, και έτσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει στην Ευρώπη ότι αν δεν μπορεί η ίδια να θέσει στην Τουρκία τα όρια της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα το κάνει το ίδιο και το Πεντάγωνο. Η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την Ομάδα Μάχης του Αιζενχάουερ στην Κρήτη, η άφιξη του πλωτής βάσης στην Σούδα, αλλά και η άφιξη των F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποδεικνύουν αυτό που είχε αναφέρει ο Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, και ήταν αποτέλεσμα του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα και απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα Ελληνικό νησί, ανέφερε: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας»