Το Σκοπιανό, οι 180 ψήφοι και η παγίδα
Η εφημερίδα «Αυγή» στο κυριακάτικο φύλλο της έγραψε πως ο εξωτερικός παράγων θα ζητήσει, την συμφωνία με την FYROM να την ψηφίσουν 180 βουλευτές. Δεν γνωρίζω αν η εφημερίδα βολιδοσκοπεί ή πράγματι υπάρχει αυτή η απαίτηση.
Εκείνο που, με ασφάλεια, γνωρίζω είναι πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να κάνει ό,τι θέλει την δημοκρατική αντιπολίτευση. Με μαεστρία δημιουργούν προβλήματα τόσο στις σχέσεις μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων, όσο και προβλήματα στο εσωτερικό τους.
Σύμμαχος τους η αφέλεια ή ο δόλος κάποιων ηγετικών στελεχών της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Τώρα και με την διαφαινόμενη επίλυση του Σκοπιανού θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές.
Το ενδιαφέρον βέβαια, αν έχει βάση το σενάριο των 180 βουλευτών, βρίσκεται στην στάση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς την συμμετοχή της οποίας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός.
Θεωρώ αυτονόητο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας ευφυής πολιτικός, δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά. Δηλαδή δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα έχει την λέξη «Μακεδονία».
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: θέλει να γίνει πρωθυπουργός ή όχι; Λογικό είναι να θέλει. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνον αν η Νέα Δημοκρατία παραμένει ενωμένη και αν δεν δημιουργηθεί ένα κόμμα στα δεξιά της, με αξιοπρεπή ηγεσία.
Οι μέχρι στιγμής ηγετίσκοι αυτού του χώρου, δεν πρέπει να της προκαλούν ανησυχία. Εχουν μηδενική απήχηση. Αν όμως υπερψηφίσει την πρόταση με την σύνθετη ονομασία τότε, μετά βεβαιότητος, θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, με κορμό στην Βόρειο Ελλάδα, με προβεβλημένο αρχηγό και με πολύ χρήμα. Μα, πάρα πολύ χρήμα.
Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αντέξει στην πίεση των εταίρων και συμμάχων μας και να θέσει προ των ευθυνών τους το ΣΥΝΟΛΟ των βουλευτών της παράταξης. Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν συγχωρούνται διαφοροποιήσεις και προσωπικές τακτικές.
Ας αντιληφθούν οι Νεοδημοκράτες βουλευτές πως η διακύβευση της στάσης του στο Σκοπιανό, είναι η εξουσία. Είναι η νίκη στις εκλογές.
Κριτική θα δεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά από ανθρώπους που ούτως ή άλλως δεν θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα πυρά είναι άσφαιρα.
Άλλωστε, πριν από λίγες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν πως δεν θα ψηφίζουν νομοσχέδια στα οποία δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Δυστυχώς, αυτήν την πολύ σωστή πολιτική δεν την τήρησαν. Με μιαν ασυγχώρητη αφέλεια έκαναν μάγκες και τον Τσίπρα και τον Καμμένο.
Τέτοια λάθη σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική συγκυρία πληρώνονται. Η βάση της Νέας Δημοκρατίας στην συντριπτική πλειοψηφία της δεν είναι απλώς απορριπτική στην σύνθετη ονομασία με την λέξη «Μακεδονία». Αποτελεί προσβολή της ταυτότητας της. Και πιθανόν αυτό να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την ενότητα όχι μόνον της κορυφής, αλλά κυρίως της βάσης της παράταξης.
Νομίζω πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αν τεθεί η συμφωνία σε ψηφοφορία στην βουλή, θα αφήσει, μόνους, την κυβερνητική πλειοψηφία και τους «πρόθυμους» να την υπερψηφίσουν. Ας μετρηθούν.
Για τη Νέα Δημοκρατία το πρώτιστο είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση
ου Σάκη Μουμτζή Liberal.gr