Το προβλήματα στην Θράκη θα τα λύσουμε μόνοι μας – Οι ΗΠΑ ας μείνουν στην μεγάλη εικόνα της περιοχής
Την Τετάρτη η νέα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, ολοκλήρωσε την πρώτη της περιοδεία στην Θράκη. Για το πρόγραμμα της δεν χρειαζόταν κάποια επίσημη ανακοίνωση, το ίδιο όπως και τους προηγούμενους Διπλωμάτες. Αλεξανδρούπολη: Λιμάνι, Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Δεσπότης, εταιρεία Δαστερίδης.
Στην Κομοτηνή: Περιφερειάρχης, Δήμαρχος Κομοτηνής, Δεσπότης, Μουφτής Βεργίνα Beer, Ξάνθη: Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, Μουφτής, Δεσπότης, Εμινέ, Σαμπιχά, Xanthi Tech Lab. Μπορεί στο πρόγραμμα να μπήκε και κάποια άλλη επίσκεψη, αλλά γενικά αυτό είναι το επετειακό πρόγραμμα επίσκεψης κάθε νέου Προξένου.
Σε αυτό το επετειακό πρόγραμμα, η επίσημη διπλωματία των ΗΠΑ επισκέπτεται και το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, ένα νόμιμο Ελληνικό κόμμα το οποίο όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας, του Τουρκικού Προξενείου και φυσικά, στέκεται δίπλα σε όσους σηκώνουν την ανεξάρτητη σημαία της Θράκης. Δηλαδή, οι Αμερικανοί συνομιλούν επίσημα με ένα κόμμα το οποίο, προσπαθεί να κάνει Τούρκους τους Έλληνες Μουσουλμάνους, που απηχεί τις απόψεις και σχέδια ενός άλλους κράτους στο κυρίαρχο Ελληνικό κράτος, και τέλος, δεν καταδικάζει όσους σχεδιάζουν(;)-ονειρεύονται(;) μια ανεξάρτητη Δυτική Θράκη.
Επίσης, την ώρα που η διπλωματία των Αμερικανών συνομιλεί με τους παραπάνω, την ίδια ώρα συνομιλεί με μουσουλμάνους που δέχονται εκβιασμούς από ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου, όπως η Σαμπιχά από την Ξάνθη, η με άτομα που δεν αναγνωρίζουν τις νόμιμες δομές της Ελληνικής Πολιτείας, όπως οι Μουφτήδες, στηρίζοντας Παράλληλες Δομές, παράνομες, όπως οι παράτυποι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Για να προβληματίσω ακόμα περισσότερο την αμερικανική διπλωματία στην Ελλάδα, το κόμμα DEB με το οποίο συνομιλεί, είναι το κόμμα που στηρίζει τον παράτυπο μουφτή Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης, ο οποίος καταδικάστηκε για μίσος εναντίων των Εβραίων, και από τι τουλάχιστον γνωρίζουμε, οι ΗΠΑ είναι ευαίσθητες σε αυτά τα θέματα.
Και θα μπορούσε κάποιος να πει, Διπλωμάτες είναι, συνομιλούν με όλους, και το DEB είναι κόμμα. Συμφωνούμε λοιπόν, τότε γιατί δεν συνομιλούν με την Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και παλιότερα την Χρυσή Αυγή; Έκριναν ότι δεν πρέπει; Και γιατί λοιπόν πρέπει στην Θράκη να συνομιλούν με το DEB; Επειδή εκπροσωπούν τους “Τούρκους” όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι;
Η Διπλωματία των ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι στο Αφγανιστάν που συνομιλεί ακόμα και με τους Ταλιμπάν για μια συμφωνία. Το DEB το οποίο είναι κόμμα της Άγκυρας, είναι εσωτερικό θέμα της χώρας μας και όχι των ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρεται, και καλά κάνει, είναι να διαπιστώνει αν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στην Θράκη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες. Αν κρίνουμε μάλιστα από την τελευταία έκθεση των ΗΠΑ για τους μουσουλμάνους, θα λέγαμε ότι είναι η Θράκη είναι η μόνη περιοχή στο κόσμο στην οποία δεν υπάρχει καμία διάκριση.
Αλήθεια, η κυρία Ελίζαμπεθ Λι ρώτησε την ηγεσία του DEB, του κόμματος της Άγκυρας στην Θράκη, τι λέει για αυτή την έκθεση; Και αν απάντησε η ηγεσία του DEB, θα ήθελε να της θυμίσω εγώ για την ίδια έκθεση τι είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για να διαπιστώσει με θόρυβο και τρόμο(;) ότι θα έβλεπε την ίδια απάντηση;
Και θα πάρω και το άλλο το ενδεχόμενο, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον των μουσουλμάνων, και ειδικά των Πομάκων. Αλήθεια, τότε γιατί στα ταξίδια τους δεν επισκέπτονται αυτούς που πραγματικά νοιάζονται για τους ανθρώπους αυτούς, και αποδεδειγμένα, όχι απλά τους έχουν βοηθήσει, αλλά δεν τους σπρώχνουν προς τους εργολάβους των ναυπηγείων στην Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία για ένα κομμάτι ψωμί, και μάλιστα, ανθυγιεινό. Αλήθεια και πάλι, ξέρει η Αμερικανική Διπλωματία την σχέση αυτή, Τουρκικό Προξενείου, Εργολάβων και DEB;
Γιατί λοιπόν η Αμερικανική Διπλωματία δεν επισκέπτεται στην Θράκη τον πρώην υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος είναι η αιτία που ο κάμπος της Θράκης και της Χρυσούπολης Καβάλας αναπτύσσει την Γεωθερμία βρίσκοντας δουλειά εκατοντάδες μουσουλμάνοι από τα χωριά της περιοχής, χωρίς να αναγκάζονται να ξενιτεύονται.
Γιατί δεν επισκέπτονται τον πρώην Υπουργό Αλέκο Κοντό, ο οποίος είναι αιτία που χιλιάδες νοικοκυριά από τα Πομακοχώρια και τον κάμπο της Ξάνθης και Κομοτηνής, έχουν κατορθώσει να μείνουν στην οικονομία του καπνού, την ώρα που σε όλο το κόσμο η οικονομία αυτή καταρρέει. Τον Αλέκο Κοντό που είναι η αιτία να δημιουργηθούν νέες καλλιέργειες δίνοντας διέξοδο σε πολλά νέα παιδιά τα οποία δεν αναγκάζονται να διακινδυνεύουν την υγεία τους πλένοντας σκαριά πλοίων στην Βόρεια Ευρώπη.
Γιατί δεν συνομιλούν με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που μόνος αντιστάθηκε στις προηγούμενες εκλογές στον ανελέητο προεκλογικό πόλεμο του Τουρκικού Προξενείου, εκλέχθηκε, και σήμερα με δικές τους ενέργειες η Θράκη κερδίζει 200 εκ ευρώ. Τον πολιτικό που μετά τον Θόδωρο Πάγκαλο έδωσε τα περισσότερα στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων. Αλήθεια, γνωρίζει η Αμερικανική Διπλωματία ότι ο DEB θέλει τα Ελληνόπουλα να μαθαίνουν Τουρκικά. Θα μου απαντήσει κάποιος, “και τι τους νοιάζει”, θα απαντήσω και εγώ “γιατί να τους νοιάζουν τα υπόλοιπα τότε”
Αν και από αυτό το μέσο, σπάνια έως καθόλου, δεν δίνονται συμβουλές σε οργανισμούς , θεσμούς και άτομα που ξέρουν καλύτερα και διαμορφώνουν πολιτική, εδώ θα κάνω μια εξαίρεση. Οι ΗΠΑ, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, να βάλουν την Θράκη στο μεγάλο κάδρο της γεωπολιτικής και της γεωοικονομίας, και θα το πω λαϊκά, να μην ασχολούνται με τον κάθε τσιπλάκι που θέλει να κάνει τον παράγοντα στην περιοχή, διαλαλώντας στα καφενεία ότι μιλάει με τους Αμερικανούς.
Όσο για το DEB που πουλάει ευαισθησίες και φτηνές κορδέλες, παρακάτω είναι η απάντηση του σε ένα άρθρο του Στέργιου Γιαλάογλου, ενώ πιο κάτω ακολουθεί το άρθρο
“Είναι άξιον απορίας ,στα πλαίσια της λασπολογίας των τελευταίων ημερών ,πως ο ίδιος φοβοκεντρικός και διχαστικός μηχανισμός χωρίς ίχνος σεβασμού για τη γνώμη (43.000 ψήφων της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στις προηγούμενες ευρωεκλογές) υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, προστάζει πλήρης χειραφέτηση και απαξιώνει ιδεολογικά τον τίμιο και ειλικρινή μας αγώνα…!
Επίσης είναι άξιον απορίας αν ο γράφων έχει την ίδια γνώμη και για το κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας “Ομόνοια”; Και για τα 56 κόμματα (στην πλειονοτητά τους μειονοτικά κόμματα) μέλη της Ελεύθερης Ευρωπαικής Συμμαχίας – EFA που εκπροσωπείται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο ίδιο μήκος κύματος είστε;“
Ακολουθεί το άρθρο
Διαβάζω στον Τύπο ότι τελικά στις ευρωεκλογές θα συμμετάσχει και το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (DEB) με υποψήφιους από την μουσουλμανική μειονότητα. Ομολογώ ότι κατανοώ την κίνηση καθώς πρέπει να δικαιολογήσει την παρουσία και την χρηματοδότηση του. Σε κάθε περίπτωση οι πόροι ενός τέτοιου εγχειρήματος, όπως και άλλων ανάλογων που αφορούν σε σωματεία και οργανώσεις με διεθνή προσανατολισμό θα έπρεπε να απασχολήσουν την ελληνική πολιτεία, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα στην παρούσα στιγμή.
Ειλικρινά (πείτε με αφελή) πίστευα ότι δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια για τέτοια εγχειρήματα. Και τούτο διότι οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, σε ότι αφορά την μειονότητα, καθιστούσαν την ύπαρξη κόμματος, ξεπερασμένη.
Το γεγονός της εκλογής τεσσάρων βουλευτών από την μειονότητα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, είχε επιβεβαιώσει μια νέα αντίληψη αναφορικά με τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα μέλη της μειονότητας να εκπροσωπούνται ευπρεπώς και ουσιαστικώς μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα, και είχε καταστεί πλέον συνείδηση στους επικεφαλής κάθε κόμματος, ότι τα στελέχη της μειονότητας δικαιούνται να έχουν περίοπτη και όχι διακοσμητική θέση στα ψηφοδελτια.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά μέλη της μειονότητας, σε αντίθεση με τις περιορισμένες και αμφιλεγόμενες επιλογές του παρελθόντος, να θέλουν να εκτεθούν στην πολιτική και να διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους, σε κάθε πολιτικό ή συνδικαλιστικό στίβο, γεγονός που δείχνει μια ωρίμανση και μιά εξέλιξη που χαρακτηρίζει πλέον τα πολιτικά δρώμενα στην περιοχή μας και που μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί.
Θεωρώ λοιπόν ατυχή και αδικαιολόγητη την συμμετοχή ενός αμιγώς μειονοτικού κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές όπως και σε κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, γιατί η περιχαράκωση προσώπων της μειονότητας σε έναν δήθεν κομματικό φορέα χωρίς ιδεολογία, υποδηλώνει έναν αδικαιολόγητο φόβο, μια ανασφάλεια που δεν συνάδει με την εξέλιξη των σχέσεων των δύο θρησκειών τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε η δημιουργία μειονοτικών κομμάτων με δικαιολογία μιά αμφισβητούμενη εθνική ταυτότητα στοίχισαν στην ευαίσθητη Θράκη. Γενικότερα τέτοιες δράσεις δείχνουν ανωριμότητα, συμπλεγματική και παρωχημένη αντίληψη για τις σχέσεις πλειονότητας και μειονότητας, αφού η ενθάρρυνση και διάδοση της “μειονοτικής” ιδέας, ωθεί τα μέλη τέτοιων δράσεων να συμπεριφέρονται φοβικά απέναντι σε άλλες θρησκείες και να απομονώνονται χωρίς λόγο.
Είναι απολύτως αβάσιμη η επίκληση μιας δήθεν “καταπίεσης” και “καταπάτησης δικαιωμάτων” ως λόγο ίδρυσης μειονοτικού κόμματος στην Θράκη, που επιτάσσει την στοίχιση προσώπων υπό μια επικίνδυνη έξωθεν καθοδήγηση. Μια τέτοια κίνηση σημαίνει άρνηση ή αδυναμία προσαρμογής στις επικρατούσες συνθήκες ενός ευρωπαϊκά προσανατολισμένου κράτους όπου επικρατεί ισονομία και ισοπολιτεία.
Ας το δούμε διαφορετικά: Τι υπάρχει αυτήν την στιγμή που να δικαιολογεί την ύπαρξη μειονοτικού κόμματος; Τι θέλουν να πουν οι εμπνευστές μιας τέτοιας κίνησης; Οτι είναι ανεπαρκής η εκπροσώπηση της μειονότητας από τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές όπως οι Ιλχάν, Μουσταφά, Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ με εγνωσμένη και αναμφισβήτητη προσωπικότητα και κύρος;
Οτι δεν πρέπει η μειονότητα να εκφράζεται μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα; Πώς είναι δυνατόν να ξεχνούν ότι αυτή η Πολιτεία έστω και με καθυστέρηση, εκσυγχρονίζει το θεσμό των Μουφτειών και τη Σαρία, δίνει δικαίωμα επιλογής στους μουσουλμάνους σε ζητήματα κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, ιδρύει Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών παρέχοντας την δυνατότητα πτυχίου Θεολογίας ΑΕΙ σε όλους τους Ελληνες μουσουλμάνους πολίτες, διορίζει ιεροδιδάσκαλους σε όλα τα τεμένη προς υποβοήθηση του έργου των Μουφτήδων; πώς μπορούν να αγνοούν ότι η Πολιτεία ανταποκρινεται στο αίτημα για δίγλωσσα σχολεία και το ξεκίνησε, εξυγιαίνει τα οικονομικά των διαχειριστικών επιτροπών βακουφικής περιουσίας, παρέχει σε όλους τους νέους και τις νέες της μειονότητας το δικαίωμα να εισαχθούν προνομιακά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με ειδική ποσόστωση;
Η απάντηση είναι ότι μπορούν να τα αγνοούν αν θέλουν να προωθήσουν συμφέροντα άλλης χώρας, και παράλληλες δομές όπως οι παραμουφτήδες, τα παρασχολεία, προς όφελος της ξένης χώρας που βρίσκεται πίσω από την λειτουργία μειονοτικού κόμματος, η οποία ανέκαθεν προωθούσε και ενθάρρυνε νοοτροπίες μειονοτικών ιδεοληψιών και ενίσχυε (με κάθε τρόπο) την δημιουργία μειονοτικών συνδυασμών.
Ετσι πετύχαινε τον “χειρισμό” της μειονότητας δια του ασφυκτικού περιορισμού της σε παρακρατικούς κλειστούς σχηματισμούς. Ένας τέτοιος, είναι και το μειονοτικό κόμμα. Άλλωστε η σύνθεση του ψηφοδελτίου από πρόσωπα με σπουδές στην Τουρκία και με εμφανείς καταβολές ή σχέσεις με την γείτονα αποδεικνύει τον συλλογισμό αυτό.
Μόνο ένα πρόσωπο από την πόλη μου (Ξάνθη), με ελληνικές σπουδές, περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο και ομολογώ ότι δεν περίμενα μια τέτοια κίνηση, καθώς μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι ένας νέος που γεννήθηκε, σπούδασε και καταξιώθηκε επαγγελματικά στην Ελλάδα,θα μπορούσε να εμφορείται από τέτοιες φοβικές και ανεξήγητα διχαστικές ιδέες.
Εν πάσει περιπτώσει, θέλω να πιστεύω ότι η μειονότητα δεν θα ανταποκριθεί στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με την ίδια θέρμη όπως στο παρελθόν. Τρέφω συγκεκριμένες προσδοκίες ότι έχουμε ωριμάσει αρκετά ως λαός, και ως Θρακιώτες για να αφήσουμε πίσω τις διαχωριστικές παρωπίδες του παρελθόντος.
Η ελπίδα μου δεν είναι τυχαία. Βασίζεται σε πρόσωπα όπως η Αμέτογλου Χιουμεϊρά, η Ουφούκ Μουσταφά, η Σεβτζάν Σαδουλά που κοσμούν τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων και αξίζουν την στήριξη μας. Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε για να αποδείξουμε ότι η Θράκη είναι πρότυπο αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων και όχι φράση κενή περιεχομένου ή ξύλινος λόγος.
Να εργαστούμε για την συσσωμάτωση και όχι ενσωμάτωση της μειονότητας με βασικό εφόδιο την άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Περιμένω την μέρα που θα μπορώ να διαβάζω τα προφίλ των μουσουλμάνων υποψηφίων βουλευτών ή δημάρχων, ή και απλών συναδέλφων μου δικηγόρων (και) στα ελληνικά για να γίνονται κατανοητά όλα όσα θέλουμε να πούμε, όλα όσα θέλουμε να καταλάβουμε, όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε.
Οι διαχωρισμοί δεν προσέφεραν απολύτως τίποτε διαχρονικά. Είμαστε όλοι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να το μεταφέρουμε στα παιδιά μας που ακολουθούν. Γιατί η κοινωνία μας είναι πλέον καλύτερη και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.