Το Πεντάγωνο έτοιμο για την πίεση Μπάιντεν στην Ρωσία- Από την Κρήτη στην Ρουμανία και Πολωνία

Την Παρασκευή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ενοποίηση των Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική κάτω από μία νέα διοίκηση, την USAREUR-AF, και με επικεφαλής τον Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον Διοικητή των δυνάμεων στην Ευρώπη μέχρι πρότινος. Ο Κρίστοφερ Καβόλι τον Νοέμβριο του 2019 είχε επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη όταν κατέπλευσε το Αμερικανικό Πολεμικό USNS «Carson City»,

«Αυτή η ενοποίηση ενισχύει την παγκόσμια και περιφερειακή ετοιμότητα για υποστήριξη της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής», δήλωσε ο Ryan D. McCarthy, Γραμματέας του Αμερικανικού Στρατού. «Η νέα δομή θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα διοίκησης και ελέγχου, την ευελιξία και την ικανότητα διεξαγωγής μεγάλων, κοινών και πολλαπλών τομέων λειτουργιών».

Ουσιαστικά οι Αμερικανοί με την κίνηση αυτή ενοποιούν δύο πεδία επιχειρήσεων τα οποία διασυνδέονται με κοινή αποστολή την αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής, των τρομοκρατικών οργανώσεων και της Κίνας. Αυτή η ενοποίηση θα επιτρέψει στις Αμερικανικές δυνάμεις να έχουν Στρατηγική συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους, σε ένα συνδεδεμένο περιβάλλον κάτω από μία διοίκηση.

Άμυνα από την Κρήτη στην Ρουμανία και από εκεί στην Πολωνία

Mονάδες αντιαεροπορικών συστημάτων από τις Ελλάδα,ΗΠΑ,Γερμανία και Ολλανδία, συμμετέχουν σε άσκηση στο Πεδίο Βολής Κρήτης, μεταξύ 12 και 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού, σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση συνεργασίας των συμμαχικών δυνάμεων και η δραστηριότητα δεν έχει σχέση με τις όποιες εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως σημείωνε σχετικό άρθρο του «V», «όσοι γνωρίζουν πως θα είναι ο κόσμος μετά από 20 χρόνια, η αναβάθμιση της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Κρήτης ως την Πρώτη Γραμμή αντιβαλιστικής άμυνας σε μια χώρα που οδηγείται σε Χώρα Πρώτης Γραμμής, έχει ήδη ξεκινήσει με την αναβάθμιση της Σούδας, και τους ανάλογους εξοπλισμούς που πρόκειται να έρθουν και ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό.»

Το σύστημα Himars παραδόθηκε την Παρασκευή στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρουμανίας

Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, την Πέμπτη  στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας της 66ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα κατανοεί τον ρόλο της όχι μόνο ως εμπροσθοφυλακή και κράτος πρώτης γραμμής, αλλά και ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και περιφερειακής συνεργασίας», ανέφερε και υπογράμμισε με νόημα την ανάγκη να τηρηθούν οι υποχρεώσεις των συμμάχων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, παρά τους εξαιρετικά αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, διατηρεί τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2%

Από την επίσημη εκδήλωση στην πόλη Πόζναν της Πολωνίας

Αυτό το όριο του 2% το τηρούν, κατά σύμπτωση(;), όσα μέλη του ΝΑΤΟ απειλούνται άμεσα από την Ρωσία. Οι χώρες αυτές είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η λετονία και η Πολωνία. Μαζί με την Ελλάδα αυτές οι χώρες δημιουργούν την ανάσχεση της Ρωσικής απειλής. Μάλιστα την ίδια ώρα που δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται στην Κρήτη, στην Ρουμανία μετά τους Patriot έφτασε και άλλο ένα ισχυρό όπλο, το HIMARS. Κατά την τελετή παράδοσης, ο Αμερικανός Πρέσβης στο Βουκουρέστι σημείωσε ότι το συγκεκριμένο όπλο δοκιμάστηκε σε θέατρα επιχειρήσεων (Αφγανιστάν-Ιράκ) και εγγυάται την αποτελεσματικότητα του. Τόνισε πως το σύστημα HIMARS θα βοηθήσει την Ρουμανία να ενισχύσει τη θέση της ως εγγυητή της ασφάλειας της Ευρώπης, στα ανατολικά σύνορα και στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα και την Ρουμανία, την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική θωράκιση, στην Πολωνία οι Αμερικανοί εγκαινίαζαν στο Πόζναν την V Corps (Forward). Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρνουν όλο πιο κοντά τις δυνάμεις στα σύνορα της Πολωνίας. Η ενίσχυση των τριών αυτών χωρών, Ελλάδας-Ρουμανίας-Πολωνίας, αποδεικνύει ότι ακόμα και στην διοίκηση Τραμπ, η πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθούσε να οργανώνεται για την αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής. Η διοίκηση Μπάιντεν θα επιταχύνει τους σχεδιασμούς αυτούς.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.