Το Πεκίνο μετέτρεψε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ στο νέο του γραφείο εθνικής ασφάλειας

Η Κίνα άνοιξε σήμερα το πανίσχυρό της γραφείο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, μετατρέποντας σε έδρα του ένα ξενοδοχείο κοντά σε πάρκο στο κέντρο της πόλης που ήταν από τα πιο δημοφιλή σημεία για τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Το γραφείο, που λειτουργεί πέρα από τον έλεγχο των τοπικών δικαστηρίων και άλλων θεσμών, θα εποπτεύει την εφαρμογή από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ του σαρωτικού νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στη μητρόπολη την περασμένη εβδομάδα. Η νομοθεσία δίνει στους πράκτορές του, που για πρώτη φορά επιχειρούν ανοικτά στο χρηματοπιστωτικό κέντρο, εξουσίες επιβολής του νόμου. Τους επιτρέπει να μεταφέρουν υπόπτους στην άλλη πλευρά των συνόρων προκειμένου να περάσουν από δίκη σε ελεγχόμενα από το Κομμουνιστικό Κόμμα δικαστήρια και τους προσφέρει ειδικά προνόμια, όπως το ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δεν μπορούν να τους υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο, να τους θέτουν υπό κράτηση ούτε να επιθεωρούν τα οχήματά τους.

Είναι ασαφές πόσοι πράκτορες της ηπειρωτικής χώρας θα τοποθετηθούν στο πρώην ξενοδοχείο Metropark, ένα κτίριο 33 ορόφων που έχει χτιστεί στην εμπορική περιοχή του Κοζγουέι Μπέι, κοντά στο Πάρκο Βικτόρια.

Στην τελετή των εγκαινίων, ο επικεφαλής του γραφείου ασφάλειας Τζενγκ Γιανσιόνγκ δήλωσε ότι θα επιβάλει τον νόμο με αυστηρότητα «χωρίς να παραβιάζονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κάποιου ατόμου ή οργανισμού».

Ο Λούο Χουινίνγκ, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Κίνας στην πόλη, το βασικό γραφείο της αντιπροσωπείας του Πεκίνου, δήλωσε ότι το γραφείο αυτό αποτελεί «τον θεματοφύλακα της εθνικής ασφάλειας» και όσοι αγαπούν την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ το θεωρούν ευπρόσδεκτο.

«Εκείνοι που έχουν απώτερο κίνητρο και είναι κατά της Κίνας και θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το Χονγκ Κονγκ δεν έχουν μόνο στιγματίσει το γραφείο, αλλά και έχουν δυσφημίσει το δικαστικό σύστημα και το κράτος δικαίου στην ηπειρωτική Κίνα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν περιττές ανησυχίες και φόβους μεταξύ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Λούο.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Ο νέος νόμος για την ασφάλεια έχει οδηγήσει την πλέον ελεύθερη πόλη της Κίνας σε ένα περισσότερο αυταρχικό μονοπάτι και έχει προκαλέσει την καταδίκη από κάποιες κυβερνήσεις της Δύσης, από δικηγόρους και οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τιμωρεί ενέργειες απόσχισης, υπονόμευσης, τρομοκρατίας και συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις με έως και ισόβια κάθειρξη. Η αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον 10 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έναν 15χρονο, με βάση τον νέο νόμο καθώς υπάρχουν υποψίες ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Οι επικριτές του φοβούνται ότι θα εξαλείψει τις ελευθερίες στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη, ενώ οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι θα φέρει σταθερότητα ύστερα από μια χρονιά συχνά βίαιων διαδηλώσεων που έχουν βυθίσει την πρώην βρετανική αποικία στη μεγαλύτερη της κρίση εδώ και δεκαετίες.

Αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι δικαιώματα και ελευθερίες θα παραμείνουν ανέπαφα, αλλά υποστηρίζουν ότι η εθνική ασφάλεια είναι «κόκκινη γραμμή». Ο νέος νόμος για την ασφάλεια έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τη ζωή στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ σήμερα απαγόρευσαν στους μαθητές να τραγουδούν το «Δόξα στο Χονγκ Κονγκ», τον ανεπίσημο ύμνο του κινήματος των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Παιδείας του Χονγκ Κονγκ Κέβιν Γεούνγκ δήλωσε ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε ενέργειες που οδηγούν σε αποχή από τα μαθήματα, να τραγουδούν σλόγκαν, να σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες ή να τραγουδούν τραγούδια με πολιτικά μηνύματα, αναφερόμενος ειδικότερα στον ύμνο των διαδηλωτών.

Παράλληλα, από τις δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν ήδη αποσυρθεί βιβλία από ακτιβιστές και πολιτικούς υπέρ της δημοκρατίας. Το σλόγκαν «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ! Η Επανάσταση της εποχής μας» είναι πλέον παράνομο. Οι ακτιβιστές είτε έχουν διαλύσει τις οργανώσεις τους είτε έχουν διαφύγει εκτός της μητρόπολης. Τα καταστήματα έχουν αποσύρει προϊόντα και διακοσμητικά στοιχεία, των οποίων η θεματολογία συνδέεται με τις διαδηλώσεις.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ έχει πει ότι ο νόμος για την ασφάλεια δεν είναι τόσο αυστηρός όσο αυτός άλλων χωρών, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει, αλλά οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενό του είναι ασαφές και ανησυχούν που οι αρχές του Πεκίνου έχουν το τελικό δικαίωμα στην ερμηνεία του.

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει τη γενικότερη ανησυχία σχετικά με τη νομοθεσία, μεγάλες αμερικανικές εταιρίες του Διαδικτύου – μεταξύ των οποίων οι Facebook , Microsoft, Google, Twitter και Zoom—έχουν ανακοινώσει ότι έχουν αναστείλει τη διεκπεραίωση αιτημάτων για στοιχεία χρηστών από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για το διάστημα που μελετούν τον νόμο.

ViaDiplomacy Newsroom