Το παιχνίδι της Σερβίας στη διπλωματική σκακιέρα του Covid -19

Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως οι σχέσεις Κίνας-Σερβίας έχουν περάσει από αν όχι από χίλια κύματα, σίγουρα από εκατοντάδες και αυτό καθώς επηρεάστηκαν τόσο από τις εσωτερικές πολιτικές των δύο χωρών όσο και από τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον.

Το τοπίο άλλαξε πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2009, με τις δύο αυτές χώρες, να υπογράφουν συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση . Η συνεργασία μάλιστα, αναβαθμίστηκε, σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση το 2016. Ένα χρόνο αργότερα, η Κίνα και η Σερβία άρχισαν τους περιορισμούς θεώρησης για τους ταξιδιώτες στις δύο χώρες. Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια σειρά σημαντικών έργων που επεκτείνουν την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Βουδαπέστης και ένα νέο σύστημα μετρό για τη σερβική πρωτεύουσα. Μάλιστα, η αύξηση της κινεζικής επιρροής στη Σερβία γίνεται αισθητή και μέσω της εγκατάστασης της τεχνολογίας Huawei Safe City, τη μετατροπή δηλαδή της πόλης του Βελιγραδίου σε έξυπνη πόλη με τη συμβολή της κινεζικής εταιρείας.

Η πανδημία, όπως όλα δείχνουν αποτέλεσε κυριολεκτικά το πιο σημαντικό εφαλτήριο για την Κίνα, ώστε να δείξει την μεγαλοψυχία αλλά και την ισχύ της σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως όταν ο πρόεδρος Βούτσιτς της Σερβίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτες ανάγκες, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η Κίνα είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τη Σερβία». Μάλιστα, ζητήθηκε βοήθεια και η Κίνα άμεσα, αποδέχθηκε το αίτημα, ενεργοποιώντας έτσι τον ρόλο του «σωτήρα».

Το βασικό λοιπόν κίνητρο του Πεκίνου δεν είναι άλλο από την επούλωση της μεγάλης πληγής που άνοιξε στον παγκόσμιο χάρτη με την εξάπλωση του Covid-19, ώστε να προωθήσει την προπαγάνδα του και να επιτύχει τους στόχους του. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι διπλωμάτες και μη που βλέπουν να έρχεται “καταιγίδα” από την γρήγορη διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη με αφορμή τον κορονοϊό.

Στο “παιχνίδι”, μπαίνει και η Ρωσία, η οποία έσπευσε επίσης να στείλει βοήθεια στη Σερβία, με στρατιωτικούς ιατρούς και εξοπλισμό. Η Σερβία μάλιστα, ήταν η τελευταία χώρα που έλαβε βοήθεια από τη Μόσχα, με 11 πτήσεις και 87 στρατιωτικούς γιατρούς, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πούτιν και Βούτσιτς. Έτσι, το Βελιγράδι μελετώντας την κάθε κίνησή του επιλέγει κινήσεις που στοχεύουν στην άσκηση πίεσης για την επίτευξη των στόχων του.

Με τη Σερβία ασχολήθηκε και ο Βρετανικός Guardian, άρθρο του οποίου φέρει τον τίτλο «Η διπλωματία του κορονοϊού: πώς η Ρωσία, η Κίνα και η ΕΕ ανταγωνίζονται να κερδίσουν τη Σερβία».

Έτσι, η Σερβία, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, που έχει φλερτάρει τα τελευταία χρόνια τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο, γίνεται το σταυροδρόμι ανταγωνισμού της «διπλωματίας του κορονοϊού», κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές σύμφωνα με τον Guardian. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απεύθυνε μάλιστα σκληρά λόγια προς την ΕΕ,  καθώς την ίδια ημέρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικών προμηθειών από το μπλοκ της ΕΕ. «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ήταν ένα παραμύθι. Έχω στείλει μια ειδική επιστολή στους μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτή είναι η Κίνα» δήλωνε τότε ο Βούτσιτς.

Διαβάστε ακόμη: Αποθεώνει την Κίνα ο Βούτσιτς – «Η Κίνα μόνο μπορεί να μας βοηθήσει»

Η Κίνα, έστειλε εξοπλισμό καθώς και έξι γιατρούς-εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στο συντονισμό μιας εθνικής πολιτικής για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορονοϊού, με τον Σέρβο Πρόεδρο να φιλά την κινεζική σημαία από ευγνωμοσύνη, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει την Ευρώπη για έλλειψη βοήθειας. Επιπλέον σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία ακολούθησε σε βοήθεια, με την αντιπολίτευση στη Μόσχα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η βοήθεια στο εξωτερικό είναι για προπαγάνδα καθώς στη Ρωσία οι γιατροί δεν έχουν τα βασικά πράγματα.

Διαβάστε ακόμη: Η Πανδημία ρίχνει την Σερβία στα χέρια της Κίνας

Μετά τη δημόσια κριτική από τον Πρόεδρο της Σερβίας, όπως αναφέρει ο Guardian, η ΕΕ άρχισε επίσης να δείχνει ότι «βοηθά με χαρά τη Σερβία», με εκπροσώπους της ΕΕ να αναφέρουν ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια και δάνεια ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκαν για να βοηθήσουν τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Επίσης, ένα εργαστήριο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στη Σερβία αναδιατάχθηκε για τις ανάγκες σε εργαστήριο ελέγχου για τον κορονοϊό. Η ΕΕ υποσχέθηκε εκατομμύρια ευρώ στη Σερβία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για την καταπολέμηση του COVID-19 και των συνεπειών του», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι: «Η ΕΕ προσπαθεί έτσι να αποδείξει ότι οι ιστορίες περί των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης δεν είναι μόνο κενές ιστορίες, ενώ για την Κίνα είναι μια αλλαγή της αφήγησης να παρουσιαστεί η χώρα ως λύση για τον κορονοϊό και όχι η αιτία του».

 

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.