Το πασχαλινό μήνυμα του Πάπα: Να σταματήσει ο αφανισμός στη Συρία
Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση σήμερα, Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, να σταματήσει «ο αφανισμός που είναι σε εξέλιξη» στη Συρία και να επέλθει «συμφιλίωση στους Αγίους Τόπους», όπου την Παρασκευή σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις, στο παραδοσιακό πασχαλινό μήνυμά του.
Έπειτα από ένα μη προγραμματισμένο κήρυγμα για τη λειτουργία του Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, και στη συνέχεια έχοντας χαιρετίσει από το αυτοκίνητό του 80.000 πιστούς και τουρίστες που είχαν συγκεντρωθεί, ο Πάπας βγήκε το μεσημέρι στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την πασχαλινή του ομιλία μετά την οποία έδωσε την καθιερωμένη ευλογία «Urbi et Orbi», προς την πόλη της Ρώμης και την οικουμένη.
Όπως συνηθίζει, ο Ποντίφικας ευχήθηκε «να γευτεί όλος ο κόσμος τους καρπούς της ειρήνης», δίνοντας μια γενική εικόνα όλων των χωρών που μαστίζονται από τις συγκρούσεις.
Άρχισε από τη Συρία, «της οποίας ο λαός έχει εξαντληθεί από έναν πόλεμο που δεν βλέπει τέλος» και που μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 350.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο Πάπας κάλεσε «όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους» να «σταματήσουν αμέσως τον αφανισμό που μαίνεται», ζητώντας επίσης τον σεβασμό του «ανθρωπιστικού δικαίου» και την πρόσβαση σε βοήθεια, αναφερόμενος στην ανατολική Γούτα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε επίσης έκκληση για «συμφιλίωση στους Αγίους Τόπους, που πληγώνονται ακόμη και αυτές τις μέρες από ανοιχτές συγκρούσεις που πλήττουν τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους».
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Ρώμη
Ο Ποντίφικας συγκεκριμένα ενθάρρυνε τον «διάλογο» που συνεχίζεται στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από δύο χρόνια κλιμάκωσης εξαιτίας των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε λόγο για την αποπυρηνικοποίηση των δύο Κορεών, ενώ μια διακορεατική σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν παρέλειψε την αφρικανική ήπειρο που «βασανίζεται από την πείνα, τις ενδημικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία» και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη στο Νότιο Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δύο χώρες για τις οποίες ανησυχεί και προσεύχεται πολύ.
Ο Φραγκίσκος υπενθύμισε επίσης ότι το Πάσχα πρέπει να είναι ένα σύμβολο ελπίδας εκεί «όπου υπάρχει δυστυχία και αποκλεισμός, πείνα και ανεργία», επικαλούμενος τους πρόσφυγες που «τόσες φορές αποδοκιμάστηκαν από τη σημερινή κουλτούρα της απόρριψης», τα θύματα των εμπόρων ναρκωτικών ή τους σύγχρονους σκλάβους.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για τους Καθολικούς, ο Αργεντινός Πάπας χοροστάτησε της αγρυπνίας του Πάσχα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ζήτησε με την ευκαιρία αυτή από τους πιστούς να σπάσουν τη σιωπή τους σχετικά με «τις αδικίες που ζουν στο πετσί τους τόσα πολλά αδέλφια μας».
Βάπτισε επίσης οκτώ πιστούς, μεταξύ των οποίων ένας Νιγηριανός 31 ετών που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη όταν ακινητοποίησε έναν ένοπλο κακοποιό αμέσως μετά τη ληστεία που είχε κάνει σε σούπερ μάρκετ.
Οι πιστοί, οι τουρίστες, ακόμη και οι ιερείς έπρεπε να σχηματίσουν μεγάλες ουρές σήμερα το πρωί για να φτάσουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, περνώντας από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Οι ιταλικές αρχές κινητοποίησαν 10.000 αστυνομικούς εκτιμώντας ότι το Πάσχα είναι μια περίοδος υψηλού κινδύνου, ειδικά στην πρωτεύουσα της χριστιανοσύνης, μετά και τις συλλήψεις αυτή τη βδομάδα ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων και εν δυνάμει επικίνδυνων.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)