Το νέο εργοστάσιο κατασκευής ραντάρ της Aselsan και η ανερχόμενη τουρκική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας (Vid.)

Με καθυστέρηση ενός έτους εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ανάπτυξης και κατασκευής συστημάτων ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου, της τουρκικής κρατικής εταιρείας Aselsan στο προάστιο της Άγκυρας Gölbaşı.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησε το 2010 και κόστισε στο τουρκικό κράτος 157 εκατ. δολάρια (148,5 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με τους Τούρκους θα επιτρέψει στην εγχώρια βιομηχανία να κτιστεί ανεξάρτητη στον τομέα των ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου. Σε αυτή την προσπάθεια ενεργό ρόλο έχουν εκτός από την αμυντική βιομηχανία και τα τουρκικά ερευνητικά ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια.

aselsan101

Πιο συγκεκριμένα η Aselsan σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Bilkent, σχεδίαζε να ολοκληρώσει μέχρι το 2015 την υποδομή (χυτήριο) για την κατασκευή πομποδεκτών ραντάρ AESA που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία ημιαγωγών Gallium Nitrate (GaN), ενώ το ινστιτούτο NANOTAM του ιδίου Πανεπιστημίου ανέπτυξε το 2009 κυκλώματα MMIC (Monolithic Microwave Integrated Circuit) με βάση την τεχνολογία ημιαγωγών GaN (Gallium Nitrate) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με την Aselsan για την κατασκευή πομποδεκτών για δορυφόρους τηλεπικοινωνιών.

Προσβλέποντας σε ένα ευοίωνο τεχνολογικό μέλλον για την τουρκική οικονομία η κυβέρνηση Ερντογάν αρχικά και η κυβέρνηση Νταβούτογλου σήμερα συνεχίζει την διαχρονική στοχευμένη πολιτική έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών οι οποίες θα έχουν στρατιωτική και εμπορική χρήση.

Οι προσπάθειες αυτές θα στεγάζονται από εδώ και πέρα στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Aselsan λίγο έξω από την Άγκυρα στις οποίες η εταιρεία θα μεταφέρει τις δραστηριότητες της από το παλαιό εργοστάσιο στο  Macunköy της Άγκυρας.

Το νέο εργοστάσιο καλύπτει μια οικοδομημένη έκταση 90.700 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 75.000 τετραγωνικά μέτρα είναι στεγασμένοι χώροι. Από αυτά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα είναι ο κοινόχρηστος χώρος εισόδου του κτιρίου, 11.600 τετραγωνικά μέτρα προορίζονται για γραφεία της διοίκησης και του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, ενώ ο χώρος παραγωγής καλύπτει 62.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον το εργοστάσιο διαθέτει δεξαμενή νερού συνολικής έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων και κέντρο παραγωγής ενέργειας και θέρμανσης συνολικής έκτασης 4.600 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου περιλαμβάνονται τρεις πύργοι δοκιμών ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο πρώτος έχει ύψος 50 μέτρα και καλύπτει έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων, ο δεύτερος έχει ύψος 43 μέτρα και καλύπτει έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων και ο τρίτος έχει ύψος 33 μέτρα και καλύπτει έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα.

Στο νέο εργοστάσιο θα απασχολούνται 776 μηχανικοί, 261 τεχνικοί και 200 άτομα διοικητικό προσωπικό. Από αυτούς τα 700 άτομα θα προέλθουν από το παλαιό εργοστάσιο της εταιρείας  στο Macunköy, ενώ οι υπόλοιποι θα πρόκειται για νέο προσωπικό.

Στο εργοστάσιο του Gölbaşı η τουρκική εταιρεία προσδοκά να σχεδιάσει, αναπτύξει δοκιμάσει και κατασκευάσει σύγχρονα ραντάρ έρευνας, ραντάρ επιφανείας, ραντάρ αεράμυνας, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ναυτικά ηλεκτρονικά συστήματα, κεραίες ραντάρ νέας τεχνολογίας AESA για πλοία επιφανείας για αεροσκάφη, για επίγεια ραντάρ, υποσυστήματα μικροκυματικής τεχνολογίας καθώς και οι εργασίες ολοκλήρωσης και το λογισμικό για τα παραπάνω συστήματα.

Για όλα αυτά το νέο εργοστάσιο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές οι οποίες χρηματοδοτηθήκαν από το Υπουργείο Επιστήμης Βιομηχανίας και Τεχνολογίας. Ουσιαστικά η παραπάνω επένδυση πραγματοποιήθηκε από κεφάλαια του κράτους που προήλθαν από ένα πολιτικό υπουργείο και όχι από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Το στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών

Η νέα στρατηγικής σημασίας επένδυση της Τουρκίας αποτελεί μέρος μόνο ενός ευρύτερου σχεδίου για την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας η οποία επενδύει στους επιστήμονες της και όχι τόσο σε τομείς της οικονομίας που είναι εντάσεως εργασίας.

Στο στρατηγικό αυτό πλάνο περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου της Aselsan για ηλεκτροπτικά συστήματα, το νέο εργοστάσιο για ημιαγωγού τεχνολογίας  Gallium Nitrate (GaN), το AB-MikroNano, το οποίο βρίσκεται εντός του Bilkent Cyberpark Teknokent, στο Πανεπιστήμιο Bilkent καθώς και του νέου εργοστασίου ηλεκτροπτικών συστημάτων ακριβείας της Aselsan στη Σεβάστεια.

aselsan optik

Εκτός από τα παραπάνω εργοστάσια η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την κατασκευή δύο τεχνολογικών πάρκων έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για τον τομέα της άμυνας στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Το τελευταίο μάλιστα θα ειδικευτεί στον τομέα της αεροδιαστημικής αξιοποιώντας την παρουσία του εργοστασίου της ΤΑΙ στην Άγκυρα καθώς και του νέου κέντρου ανάπτυξης, κατασκευής και δοκιμής δορυφόρων της ίδιας εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2014 η Τουρκία δαπάνησε 1 δισ δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οπλικών συστημάτων.

Ειδικότερα η Aselsan πραγματοποίησε το 34% της έρευνας και ανάπτυξης νέων στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία για το 2014 και το 4% της έρευνας και ανάπτυξης για συστήματα πολιτικής χρήσης. Παράλληλα η εταιρεία συνεργάζεται με 24 τουρκικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης ενώ απασχολεί συνολικά 4.863 υπαλλήλους.

Στόχος της κυβέρνησης Νταβούτογλου είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία των παραπάνω έργων υποδομών μέχρι το 2023 έτος ορόσημο για τις κυβερνήσεις του AKP, αφού τότε θα εορτάζονται τα 100 χρόνια της τουρκικής Δημοκρατίας και η μετατροπή την Τουρκίας σε περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία και εξαγωγή αυτής της τεχνολογίας σε γειτονικές χώρες.

Ήδη η  Aselsan εγκαινίασε και λειτουργία σε συνεργασία με εγχώριες εταιρείες δύο εργοστάσια ηλεκτροπτικών στην Ιορδανία και το Καζακστάν καθώς και ένα εργοστάσιο τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ιορδανία. Η προσπάθεια του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη ξεκινάει από δύο αφετηρίες τον πολιτισμό-θρησκεία και την οικονομία-τεχνολογία.

Όπως φαίνεται οι γείτονες επενδύουν τα κεφάλαια που διαθέτουν σε έργα ουσίας με παραγωγικό και εξαγωγικό προσανατολισμό και όχι σε έργα βιτρίνας όπως τα ολυμπιακά έργα της Αθήνας που σήμερα σκουριάζουν και τα αμέτρητα και τις περισσότερες φορές άδεια από επισκέπτες ποικίλου θεματολογίας μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν τους τοπικούς εργολάβους και των οποίων τη συντήρηση έχουν αναλάβει από το υστέρημα τους οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.