Το νέο «Αβέρωφ» που επιθυμούν όλοι δεν είναι μόνο ένα πλοίο

Την Δεύτερα έγινε γνωστό πως Ελληνικό θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Drone, κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών. Η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκ.€ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS – Low Observable Tactical Unmanned System, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από αξιολόγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον χώρο της Άμυνας (EDIDP – European Defense Industrial Development Program). Το πρόγραμμα αφορά «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος» που διαθέτει πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως:

  • μη ανίχνευση από εχθρικές δυνάμεις λόγω της stealth σχεδίασής του
  • ικανότητα να επιχειρεί σε μεγάλη εμβέλεια και μακριά από εχθρικές απειλές
  • αξιοπλοϊμότητα και διαλειτουργικότητα βάσει προτύπων ΝΑΤΟ
  • αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες
  • χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης
  • κυβερνοασφάλεια και επεκτασιμότητα

Η παραπάνω εξέλιξη, και ειδικά όσο αφορά την Κυβερνοασφάλεια, είναι μια από τις δεκάδες που έχουν συμβεί στην χώρα τα τελευταία έτη, τοποθετώντας την Ελλάδα σε ένα κάδρο με την μεγαλύτερη Γεωπολιτική, Γεωοικονομική και σύντομα, Γεωστρατηγική αξία σε όλη την περιοχή.. Το καθένα από αυτά έχει συνολικές παραμέτρους που δημιουργούν τις συνθήκες ώστε η χώρα μας να γίνει αυτό να φοβούνται να χάσουν όλοι. Από αυτό το μέσο έχει γραφτεί και παλιότερα ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ πιο σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ από ότι η Τουρκία. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει και για άλλες χώρες, και συνολικά για την Ευρώπη. Ειδικά για χώρες που τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με αυτά των ΗΠΑ, όπως οι Βαλτικές, Βαλκανικές, οι γύρω χώρες από την Μαύρη Θάλασσα, αλλά ακόμα και χώρες από την Μέση Ανατολή που χρειάζονται την πρόσβαση στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι το σημείο που εξυπηρετεί ένα μεγάλο σύνολο συμφερόντων, που πλέον κανείς δεν θέλει να την χάσει.

Στο εσωτερικό της χώρας, αυτό φαίνεται πως ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό και η επικαιρότητα εξαντλείται στο πόσα αεροπλάνα θα πάρει η χώρα, αν θα έρθουν F-35 το 2021, τι φρεγάτες θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, όταν τα εξοπλιστικά όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν είναι το πιο σημαντικό που συμβαίνει αυτή την στιγμή.

Το κυριότερο, και αυτό που αναβαθμίζει την χώρα και σε Γεωστρατηγικό παίκτη στην περιοχή, είναι η σχέση που αποκτά η Ελλάδα με όλους τους εχθρούς και «φίλους» της Τουρκίας, της Ρωσίας και σε μερικές περιπτώσεις και της Κίνας. Η χώρα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο Hub Ενέργειας στην Ευρώπη και την πρώτη χώρα Διαφοροποίησης. Όταν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, και μάλιστα ισχυρές όπως η Γερμανία, είναι εξαρτημένες από φυσικό αέριο που μεταφέρεται από αγωγούς και συγκεκριμένη χώρα,την Ρωσία, , η Ελλάδα θα προμηθεύεται ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) από διάφορες πηγές και σύμμαχες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Νορβηγία και άλλες. Και αυτό είναι το ένα πλεονέκτημα, η διαφοροποίηση των πηγών. Τα υπόλοιπα είναι η αποθήκευση, ειδικά με την Φυσική Αποθήκη Καβάλας δημιουργείται το μεγαλύτερο Στρατηγικό Απόθεμα στην Ευρώπη ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν οι αγωγοί, η προμήθεια όλων των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και τέλος, η τροφοδότηση τρίτων χωρών με αποτέλεσμα της άσκηση ακόμα και πολιτικής. Τα παραδείγματα της Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας είναι χαρακτηριστικά. Η πρώτη ζήτησε να μπει στο FSRU για την προμήθεια Φυσικού Αερίου, καθώς επίσης να προμηθευτεί ηλεκτρικό ρεύμα από το εργοστάσιο που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, την Αλεξανδρούπολη. Η Βουλγαρία, και πριν ακόμα λειτουργήσει το FSRU και ο αγωγός IGB, είδε την Ρωσική Gazprom που προμηθεύει σχεδόν αποκλειστικά μέχρι σήμερα την Βουλγαρική αγορά, να μειώνει τις τιμές έως και 50%, και μάλιστα αναδρομικά

Η παραπάνω περιγραφή που είναι γεγονός και όχι άποψη η γνώμη, θα έπρεπε να περιφρουρηθεί και με Ασφάλεια, Οικονομική, Τεχνολογική και Στρατιωτική, και μάλιστα με την σειρά που αναφέρονται. Η Ελλάδα από την στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει η κύρια πηγή Ενεργειακής Διαφοροποίησης της Ευρώπης, και ένα μοντέλο μετάβασης στην Ηλεκτρική Ενέργεια (ακόμα και οι Γερμανοί δοκιμάζονται στην Αστυπάλαια και σε άλλα νησιά στο μέλλον), θα έπρεπε να αποκτήσει μια ισχυρή Οικονομία ώστε να μπορεί να παίξει και Περιφερειακό ρόλο στα Βόρεια Σύνορα της. Θα μπορούσα να παραθέσω τις εταιρείες που είτε ξεκίνησαν τις επενδύσεις στην χώρα είτε πρόκειται να ξεκινήσουν αλλά θα ήταν κουραστικό. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά, έστω και κουραστικά αφού έχει αναφερθεί πολλές φορές στο «V», την σημασία των Ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας, Σκαραμαγκά. Η Σύρος είναι σε Αμερικανικά συμφέροντα, αν περάσουν και τα άλλα δύο, τότε θα μιλάμε για τέτοιες εξελίξεις ,που δούμε την Ελλάδα να κυριαρχεί στις θάλασσες όχι μόνο με τον αριθμό πλοίων που έχουν Έλληνες εφοπλιστές, κάτι που δεν είναι πάντα αξιοποιήσιμο για την χώρα, αλλά και ως πραγματική Περιφερειακή Δύναμη.

Ο τομέας της Τεχνολογίας και ειδικά της Κυβερνοασφάλειας είναι κάτι το οποίο δεν είναι ορατό από όλους, αλλά είναι σχεδόν ορατό από αυτούς που πρέπει. Οι εχθροί της Ελλάδας, και είναι συγκεκριμένοι ακόμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιούν μεθόδους εδώ και δεκαετίες όπου καταφέρνουν να δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η κυβερνοασφάλεια είναι απαραίτητη για την προστασία των υποδομών και της κοινωνίας. Οι επενδύσεις από εταιρείες όπως η Microsoft και η Cisco στην Θεσσαλονίκη, αλλά και η συνεργασία των Ενόπλων δυνάμεων στην συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργούν ένα πλέγμα Ασφάλειας το οποίο μάλιστα, χρειάστηκε να λειτουργήσει το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα «Ασπίδα Ασφάλειας» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020

Τέλος οι εξοπλισμοί, ένα θέμα που όπως φαίνεται «καίει» τους περισσότερους με αποτέλεσμα ορισμένοι να ζητούν ένα νέο «Αβέρωφ». Αυτή η συζήτηση για το πλοίο το οποίο θα κάνει την διαφορά είναι πλέον άσκοπη, γιατί δεν υπάρχει αυτό το πλοίο, και γιατί πολύ απλά η ιστορία σου ζητά να επιβληθείς με άλλους τρόπους. Όμως η αλήθεια είναι ότι η ισχύ πυρός κάνει ακόμα και τις «Ψέμματα» να φαίνονται «Αλήθειες». Το νέο «Αβέρωφ» λοιπόν δεν είναι ένα πλοίο, είναι όλα τα παραπάνω, Οικονομία, Τεχνολογία και Ισχύ πυρός. Αλήθεια, όσοι είναι υπέρ της Γαλλικής φρεγάτας, σκέφτηκαν ότι οι Αμερικανικές Φρεγάτες μαζί με τα όπλα τους έχουν και επιπλέον «εξοπλισμό» όπως είναι, η κατασκευή τους σε Ελληνικά Ναυπηγεία που θα συντηρείται και ο 6ος Στόλος, το ενδιάμεσο πλοίο που είναι γνωστό σε Ελληνικά νερά, η κατασκευή πλοίων που θα μεταφέρουν ΥΦΑ (είναι αφελής όποιος νομίζει ότι θα λειτουργήσουν ναυπηγεία με μόνο έργο το ναυτικό), και ίσως με μια αποστολή που θα αφορά κυρίως την προστασία των Ενεργειακών έργων της Ανατολικής Μεσογείου και όχι της Τουρκικής απειλής;

Θα έλεγα και κάτι ακόμα, σκέφτηκε κανείς ότι η απόφαση για τις Αμερικανικές Φρεγάτες μπορεί να είναι στα πλαίσια της νέας Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, κάτι που προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας από το βήμα της Ελληνικής Βουλής; Σκέφτηκε ίσως, ότι τα επιπλέον MH-60R, να είναι απόφαση μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης; Και ακόμα, σκέφτηκε κανείς μήπως τα εξοπλιστικά της Ελλάδας γίνονται με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετούν ένα σύνολο Εθνών, κάτι που κάνει ακόμα και εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτό;

Και κάτι τελευταίο για να συμπληρωθεί ο «Αβέρωφ». Μέχρι και πριν ένα χρόνο, η συζήτηση περιφερόταν γύρω από την «Ισχυρή Τουρκία» που ότι λέει το κάνει, και γύρω από μια Ελλάδα που «προδότες» πολιτικοί την ξεπουλάνε και δεν κάνουν κάθε 48 ώρες έναν πόλεμο με την Τουρκία, δεν καταλαμβάνουν τα Σκόπια, και άλλα τέτοια που ενδυνάμωναν το κλίμα ηττοπάθειας. Έναν χρόνο μετά, η συζήτηση είναι αν τα F-35 θα έρθουν το 2021, αν τα Rafale θα έχουν Naval για το Ακκουγιού (ίσως), και αν θα πρέπει να δώσουμε ρεύμα και αέριο στους «Μακεδόνες»

Το επόμενο διάστημα ο Κινεζικός Ιός θα συντομεύσει τις αποφάσεις και εξελίξεις, και όπως φαίνεται η Ελλάδα για 3η φορά είναι με την σωστή πλευρά της Ιστορίας, και για 3η φορά αυτά που κερδίζει, και θα κερδίσει, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που θα χάσει, όπως ακριβώς συνέβη τις προηγούμενες δύο φορές

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.