Το μεγαλύτερο κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης τεθωρακισμένων στην Θράκη; – Στο σχέδιο και η παραγωγή
Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η τακτική άσκηση (ΤΑΜΣ) «Θρακική Συνεργασία – 22» (Thracian Cooperation – 22) που διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης με τη συμμετοχή Ελληνικών και Αμερικανικών τμημάτων του Στρατού Ξηράς.
Συγκεκριμένα στην άσκηση – επιπέδου τακτικού συγκροτήματος επιλαρχίας μέσων αρμάτων (ΤΣ ΕΜΑ) – συμμετείχαν η 3η Ίλη [C- (Charlie) Company] του 1-16 Τάγματος Πεζικού [Infantry Battalion (IN BN)] και η 1η Μεραρχία Πεζικού (1st Infantry Division) των ΗΠΑ και τμήματα και μέσα της ΧXV Τεθωρακισμένης ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσος», της 29ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας Πεζικού «Πόγραδετς», της XXI τεθωρακισμένης ταξιαρχίας «Ταξιαρχία Ιππικού – Πίνδος» και της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς-Λαχανά».
Η άσκηση περιέλαβε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων καθώς και σε τυποποιημένες τεχνικές μάχης.
Την τελική της άσκησης είχαν παρακολουθήσει ο διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-ΟHQ «Αχιλλέας» αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, ο υποδιοικητής της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) Major General Joe Jarrard, ο ακόλουθος ‘Αμυνας της Αιγύπτου Colonel Ayman Alian καθώς και παρατηρητές από την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στις 8 Οκτωβρίου 2022, και πάλι στο Πετροχώρι Ξάνθης, ξεκίνησε η άσκηση «Ολυμπιακή Συνεργασία – 22». Στην άσκηση συμμετέχουν τμήματα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος», της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσος», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς Λαχανά» και τμημάτων της 101st Airborne Division των ΗΠΑ.
Στην άσκηση συμμετέχουν με καθεστώς παρατηρητή η Κύπρος και η Αίγυπτος.
Η «Ολυμπιακή Συνεργασία – 22» θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου 2022. Είναι διμερής άσκηση επιπέδου τακτικού συγκροτήματος επιλαρχίας μέσων αρμάτων. Κατά την διάρκεια της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί με χρήση πραγματικών πυρών και συστημάτων εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής, θα εξεταστούν αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων.
Το τέλειο περιβάλλον για τους Αμερικανούς
Για τους Αμερικανούς η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο μια «βάση εξόρμησης» για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και το τέλειο περιβάλλον για την εκπαίδευση των στελεχών του Αμερικανικού στρατού και αεροπορίας
Στην Θεσσαλία βρήκαν το τέλειο περιβάλλον για την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων («Απάτσι»), ενώ στο Πετροχώρι Ξάνθης, το τέλειο περιβάλλον για την εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων μάχης.
Οι χώροι παραμονής αρμάτων και προσωπικού, είναι μόλις λίγα μέτρα από το πεδίο βολής Πετροχωρίου, αλλά και ο Νέστος ποταμός, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Το πεδίο βολής αλλά και ο Νέστος, αποτελούν τέλειο περιβάλλον για την εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων μάχης.
Άμεση πρόσβαση σε λιμάνια, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Πετροχωρίου είναι η πρόσβαση του σε δίκτυα μεταφορών.
Απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρο από την Εγνατία οδό, μόλις 1 χλμ από την νέα σιδηροδρομική Εγνατία (το ίδιο και από το παλιό δίκτυο), ενώ τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης βρίσκονται μόλις λίγα δεκάδες χιλιόμετρα μακριά
Αυτό το δίκτυο επιτρέπει στον Αμερικανικό στρατό να βρίσκεται μέσα σε λίγες ώρες από το Πετροχώρι να βρίσκεται σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Οι κάθετες οδοί της Εγνατίας Οδού, αλλά και η σύνδεση της στο μέλλον με την Via Carpatia, επιτρέπουν σε Αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις, να μεταφέρουν υλικό και προσωπικό μέσα σε λίγες ώρες, ακόμα στις Βαλτικές Χώρες
Είναι πρόσφατο το παράδειγμα όπου ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, οργάνωσε μεταφορά δυνάμεων μέσω σιδηροδρόμου, από το λιμάνι της πόλης στην Πολωνία, μέσα σε 48 ώρες.
Προς το Πετροχώρι όλα τα Βαλκάνια
Ακόμα και δυνάμεις που βρίσκονται στο Κόσοβο και την Βόρεια Μακεδονία, με το υπάρχον οδικό δίκτυο μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στο Πετροχώρι, είτε για εκπαίδευση, είτε ακόμα και για συντήρηση.
Πρόσφατα οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν σε άσκηση στην Βόρεια Μακεδονία, για την μεταφορά τους χρησιμοποίησαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την Εγνατία Οδό.
Η συντήρηση τέτοιου υλικού που ήδη συμβαίνει σε πρώτο βαθμό στο Δ Σώμα Στρατού το οποίο έχει έδρα στο Πετροχώρι, θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα περισσότερο σε ένα μεγάλο Hub Συντήρησης
Ο χώρος ήδη υπάρχει και βρίσκεται ανάμεσα στο πεδίο βολής και την Σιδηροδρομική και Οδική Εγνατία. Αυτό σημαίνει πως το υλικό προς επισκευή – συντήρηση θα μπορεί άμεσα να προωθείται στον χώρο.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της περιοχής, είναι και η εγγύτητα με το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης (Καβάλα) «Μέγας Αλέξανδρος», από το οποίο μεταφορικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να μεταφέρουν υλικό συντήρησης και προσωπικό.
Παραγωγή αρμάτων μάχης;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας θα υπάρξει πρόσθετη συμπαραγωγή ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της WELT η KMW ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, αναφέρει μόνο ότι «οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2′ ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».
Αν και ο χρόνος πιέζει με τις λύσεις να είναι ήδη έτοιμες, η περιοχή της Ξάνθης και του Πετροχωρίου,έχει όλα τα πλεονεκτήματα για την παραγωγή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό τεθωρακισμένων.
Σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει και το Δ Σώμα Στρατού, το οποίο είναι αποκλειστικός χρήστης των Leopard, των Marder (από σήμερα) και των Lynx στο μέλλον.
Η ετοιμότητα του προσωπικού, η εμπειρία, καθώς και η συγκέντρωση πληροφοριών από την χρήση, θα αποτελούν πλεονεκτήματα ακόμα και για την ανάπτυξη μελλοντικών σχεδίων.
Ασφάλεια
Με τέτοια υποδομή, πεδίο βολής, ασκήσεων, συγκέντρωσης προσωπικού και υλικού, καθώς επίσης και μονάδα συντήρησης – παραγωγής, αυτόματα θα έχει την ανάγκη Ασφάλειας.
Η περιοχή θεωρείται από τις πιο ασφαλείς αφού το Δ Σώμα Στρατού είναι από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς ακόμα και σε αντιαεροπορική κάλυψη.
Η ανάγκη προστασίας πολιτικών υποδομών, όπως των λιμένων Αλεξανδρούπολης – Καβάλας, καθώς επίσης και των ενεργειακών έργων (FSRU, TAP, IGB, Υπόγεια Αποθήκη), θα φέρουν στην περιοχή τρόπους προστασίας που μέχρι τώρα κατείχαν μόνο υπερδυνάμεις