«Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη 2.0»: Πώς τα ρωσικά υποβρύχια απειλούν το Ίντερνετ

Η «επιθετική» δραστηριότητα ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά στα ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια από τα οποία περνά σχεδόν το σύνολο των παγκόσμιων διαδικτυακών επικοινωνιών δημιουργεί προβληματισμούς σε κύκλους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία ενδεχομένως να σχεδιάζει να τα πλήξει εν καιρώ εντάσεων ή και πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ο εν λόγω προβληματισμός πάει πολύ πέρα από τον φόβο περί υποκλοπών επί Ψυχρού Πολέμου: Σήμερα, το απόλυτο ρωσικό «κόλπο»/ «χακάρισμα των ΗΠΑ» θα περιελάμβανε κοπή/ καταστροφή των καλωδίων οπτικών ινών σε κάποιες από τις πλέον δυσπρόσιτες θέσεις από τις οποίες περνούν: κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στη Δύση, καθώς θα απέκοπτε τις άμεσες τηλεπικοινωνίες πάνω στις οποίες βασίζονται τόσο οι κυβερνήσεις, οι οικονομίες και οι πολίτες της.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία περί δραστηριοτήτων κοπής καλωδίων, το εν λόγω εφιαλτικό σενάριο έχει δημιουργήσει δυνατούς «πονοκεφάλους» σε στελέχη των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών ανά τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί η κατακόρυφη αύξηση έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, με τις ΗΠΑ να βλέπουν με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία τη Ρωσία- κάτι που παραπέμπει στις εποχές του Ψυχρού Πολέμου.

Από πλευράς του Πενταγώνου τηρείται σιγή όσον αφορά στις εκτιμήσεις/ αξιολογήσεις της αυξημένης ρωσικής ναυτικής δραστηριότητας, καθώς και σε πιθανά αντίμετρα τα οποία μελετώνται- παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν οι New York Times, πολλοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι το όλο ζήτημα έχει τραβήξει την προσοχή του Πενταγώνου. «Ανησυχώ κάθε μέρα σχετικά με το τι μπορεί να κάνουν οι Ρώσοι» αναφέρει σχετικά ο αντιναύαρχος Φρέντερικ Ρόεγκε, διοικητής του στόλου υποβρυχίων του Ειρηνικού- αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις περί πιθανών ρωσικών σχεδίων κοπής των υποθαλασσίων καλωδίων.

Ανεπίσημα, πολλοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη βορειοανατολική Ασία και ακόμα και στα νερά πλησίον των αμερικανικών ακτών, παρακολουθείται αυξημένη ρωσική δραστηριότητα κοντά στις γνωστές διαδρομές των καλωδίων- που αποτελούν πραγματικές «αρτηρίες» των παγκοσμίων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εμπορίου. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα το ρωσικό κατασκοπευτικό σκάφος Yantar, που φέρει δύο αυτοκινούμενα βαθυσκάφη, εντοπίστηκε να κινείται στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, προς την κατεύθυνση της Κούβας, όπου ένα σημαντικό καλώδιο βγαίνει στην ξηρά κοντά στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο (σημειώνεται πως η επίσημη ρωσική θέση είναι πως το Yantar είανι ωκεανογραφικό σκάφος, που δεν συνδέεται με κατασκοπευτική δραστηριότητα). Όπως εκτιμάται από κύκλους του αμερικανικού ναυτικού, το Yantar και τα βαθυσκάφη του θα μπορούσαν να κόψουν καλώδια σε μεγάλο βάθος. Επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία πάνω σε αυτό το ζήτημα έχει εκφράσει και η Νορβηγία, η οποία ζητεί από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ βοήθεια όσον αφορά στον εντοπισμό ρωσικών υποβρυχίων.

Βεβαίως, η «ενασχόληση» με τα υποθαλάσσια καλώδια δεν είναι κάτι καινούριο, με τις ΗΠΑ να ειδικεύονται στο αντικείμενο από παλιά: Τον Οκτώβριο του 1971, το αμερικανικό υποβρύχιο Halibut βρήκε ένα καλώδιο στη Θάλασσα του Οχότσκ, βόρεια της Ιαπωνίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τις σοβιετικές πυρηνικές δυνάμεις, και πραγματοποίησε επιτυχή σύνδεση «κοριού»/ υποκλοπή. Η εν λόγω αποστολή, ονόματι Ivy Bells, ήταν τόσο μυστική που οι περισσότεροι από τους ναύτες του υποβρυχίου δεν γνώριζαν το αντικείμενό της. Επίσης, πριν από μια δεκατία, το αμερικανικό ναυτικό έθεσε σε υπηρεσία το υποβρύχιο «Jimmy Carter», το οποίο θεωρείται ικανό να συνδέεται/ «βάζει κοριούς» σε υποθαλάσσια καλώδια και να υποκλέπτει τις επικοινωνίες που περνούν από αυτά.

ViaDiplomacy Newsroom