Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning» θα είναι το επόμενο «Moskva»;
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο«Liaoning», το οποίο κατασκευάστηκε στο ίδιο ναυπηγείο με το ναυαρχίδα της Ρωσίας, το «Moskva», θα μπορούσε να είναι εξίσου ευάλωτο στους αντιπλοϊκούς πυραύλους της Ταϊβάν, ενώ ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας λέει ότι το οπλοστάσιο αντιπλοίων πυραύλων της Ταϊβάν είναι ανώτερο από της Ουκρανίας.
Σε άρθρο του Nikkei Asia ισχυρίζεται ότι Κινέζοι αξιωματούχοι άμυνας έχουν συγκλονιστεί από τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού «Moskva» με δύο από τους αντιπλοϊκούς πυραύλους R-360 Neptune της Ουκρανίας, αν και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η καταστροφή προκλήθηκε από εσωτερική πυρκαγιά. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε κινεζική πηγή που είπε ότι εάν είναι αλήθεια οι ουκρανικοί πύραυλοι βύθισαν τη ρωσική ναυαρχίδα, «σημαίνει ότι η πολύκροτη ναυτική δύναμη της Κίνας δεν είναι παρά μια χάρτινη τίγρη».
Ο λόγος ανησυχίας στο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) είναι ότι μεγάλο μέρος των όπλων της Κίνας βασίζεται στην τεχνολογία της σοβιετικής εποχής. Το «Liaoning» δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς ήταν ένα αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης στο Ναυπηγείο της Μαύρης Θάλασσας Mykolaiv, στη Ουκρανία.
Οι Σοβιετικοί ονόμασαν το ημιτελές βαρύ αεροπλανοφόρο καταδρομικό Varyag, αλλά αυτό, καθώς και δύο άλλα αεροπλανοφόρα, το «Κίεβο» και το «Μινσκ», δεν ολοκληρώθηκαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Η Κίνα τελικά απέκτησε και τα τρία, αλλά χρησιμοποίησε το «Varyag» μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς και το μετονόμασε σε «Liaoning».
Το άρθρο επεσήμανε ότι δεδομένου ότι τα συστήματα θωράκισης και πυραυλικής άμυνας του «Liaoning» είναι παρόμοια με του «Moskva» «η βύθιση του «Moskva» θα κάνει τους Κινέζους ηγέτες να ανησυχούν για την ευπάθειά του στους εισερχόμενους προηγμένους πυραύλους».
Αν και το «Liaoning» περιπολεί τακτικά στα στενά της Ταϊβάν, σε περίπτωση που η Κίνα ξεκινήσει πόλεμο στην Ταϊβάν, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, μπορεί να διστάσει να αναπτύξει το «Liaoning» για να αποφύγει μια παρόμοια ταπεινωτική μοίρα με το «Moskva».
Στην πραγματικότητα, οι όποιες θέσεις πολεμικού πλοίου της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στους αντιπλοϊκούς πυραύλους της Ταϊβάν, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους πυραύλους Hsiung Feng II, Hsiung Feng III, εκτεταμένου βεληνεκούς Hsiung Feng III και τους αμερικανικούς πυραύλους Harpoon.
Ο συντάκτης ειδήσεων του περιοδικού Defense International Chen Kuo-ming σημείωσε στο Liberty Times ότι η Ταϊβάν έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο οπλοστάσιο αντιπλοίων από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Hsiung Feng. Εάν ο PLA προσπαθήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν, ο Τσεν επεσήμανε ότι πρέπει να στείλει μεγάλα πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν τον αμφίβιο στόλο του, βάζοντάς τα στην εμβέλεια των αντιπλοϊκών πυραύλων της Ταϊβάν, που έχουν βεληνεκές που καλύπτει ολόκληρο το στενό της Ταϊβάν.
Ο Τσεν είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αναπτύσσοντας πυραύλους κατά πλοίων σε πολλαπλούς κινητούς εκτοξευτές. Ο Τσεν πρότεινε ότι η μικρογραφία του Hsiung Feng II και η τοποθέτησή του σε μαχητικά αεροσκάφη για να αυξηθεί η τακτική ευελιξία είναι άξια στρατιωτικής έρευνας.