Το Καζακστάν εξετάζει την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού
Η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας ενδέχεται να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο (NPP) μετά την έναρξη της κατασκευής του πρώτου. Αυτή η δήλωση έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας του Καζακστάν Ζάντος Νουρμαγκανμπέτοφ σε συνέντευξη Τύπου στην Κεντρική Υπηρεσία Επικοινωνιών (CCS) την Τετάρτη.
«Εάν το Καζακστάν έχει χαράξει μια πορεία για απεξάρτηση από τον άνθρακα, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κατασκευάσει αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς», είπε ο Νουρμαγκανμπέτοφ .
Ο Νουρμαγκανμπέτοφ πιστεύει ότι ο ποταμός Irtysh στο βορειοανατολικό Καζακστάν είναι ιδανική τοποθεσία για την κατασκευή του νέου NPP από τεχνική άποψη.
«Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός στο Καζακστάν πιθανότατα θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Κουρτσάτοφ στην όχθη του ποταμού Ιρτίς», ανέφερε.
Το Καζακστάν κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, κατέχοντας περίπου το 12% των ανακτήσιμων πόρων ουρανίου στον κόσμο. Η πυρηνική ασφάλεια ήταν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση στο Νουρ-Σουλτάν. Κανένα από το ουράνιο της χώρας δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και δεκαετίες. Το Καζακστάν άνοιξε μια εγκατάσταση το 1973 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλατωμένου νερού. Ωστόσο, το 1999 η εγκατάσταση έκλεισε τις πόρτες της μετά την ένταξη της κυβέρνησης του Καζακστάν στο παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης.
Το Καζακστάν προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, η οποία θεωρείται πράσινη τεχνολογία, καθώς δεν παράγει εκπομπές άνθρακα.
Στο Καζακστάν συζητούν την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από το 1997. Πέρυσι, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ προέτρεψε τους ενεργειακούς αξιωματούχους να μην εγκαταλείψουν το θέμα. Είπε ότι η απόφαση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα θα πρέπει να ληφθεί ούτως ή άλλως, όσο αντιδημοφιλής κι αν είναι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Τοκάγιεφ διέταξε την κυβέρνηση και το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας Samruk-Kazyna να μελετήσουν διεξοδικά τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας στο Καζακστάν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μέχρι το 2030, το Καζακστάν θα αντιμετωπίσει έλλειψη ενέργειας.
Αφού αποφάσισαν για την τοποθεσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, οι αρχές του Καζακστάν μελετούν τις τεχνολογίες των πιθανών προμηθευτών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα , ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας θα κατασκευαστεί κοντά στη λίμνη Μπαλκάς στην περιοχή του Αλμάτι.
Η κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι δαπανηρή και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το κόστος κατασκευής της μονάδας θα μπορούσε να είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρόσθετο κόστος περιλαμβάνει αποθήκευση και διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και την επακόλουθη αποσυναρμολόγηση των εξαντλημένων αντιδραστήρων δεκαετίες αργότερα.