Το καλοκαίρι οι επιθέσεις στην χώρα δεν θα αφορούν μόνο τις δασικές εκτάσεις
Στις 6 Αυγούστου 2021,Τζέφρι Πάιατ είχε αναφέρει σε δήλωση του «όπως όλοι στην Ελλάδα, έτσι και εμείς στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είμαστε σοκαρισμένοι από τις σκηνές καταστροφής που προκαλούνται από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή» ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνεται ότι στις επιχειρήσεις λαμβάνει μέρος το αεροσκάφος αναγνώρισης P-8
Ταυτόχρονα με την παραπάνω ανακοινώση, Ρουμανία, Ουκρανία, Πολωνία ανακοινώνουν ότι στέλνουν περισσότερους από 300 πυροσβέστες στην Ελλάδα. Ενώ Αίγυπτος, Κροατία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία στέλνουν αεροσκάφημ ενώ με την έναρξη των καταστροφικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τρεις σημαντικές συναντήσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας στην Κέρκυρα, τον Ουκρανό Πρεσβη στην Αθήνα, την επιτετραμένη της Ρουμανίας στην Πρεσβεία, και τον Τζέφρι Πάιατ.
Η κινητοποίηση των συμμάχων ήταν τόσο δυναμική και γρήγορη σαν η Ελλάδα να δεχόταν μια συντονισμένη επίθεση. Ακόμα και οι Γερμανοί που δεν ήταν πρόθυμοι να στείλουν βοήθεια, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα όλων των Ευρωπαίων. Μάλιστα οι Ουκράνοι που αντιμετώπιζαν ανάλογες πυρκαγιές έστειλαν πολύ σημαντική δύναμη
Στις 7 Αυγούστου, το «V» σε σχετικό άρθρο σημείωνε, «το P-8 Poseidon, το πιο προηγμένο ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος στον κόσμο,είναι ένα τροποποιημένο Boeing 737 προσαρμοσμένο για υποβρύχιες έρευνες, ενώ μπορεί να ανιχνεύει εχθρικά υποβρύχια, πλοία επιφανείας, και άλλα αεροσκάφη. Το P-8 Poseidon, διαθέτει έναν αισθητήρα μαγνητικών ανωμαλιών στην ουρά του αεροσκάφους, που ονομάζεται Magnet Anomaly Detector (MAD). Η μύτη του αεροσκάφους, κοντά στο πιλοτήριο, είναι εξοπλισμένη με οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες (οι υπέρυθροι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση θερμότητας) και ενός συστήματος ραντάρ ενώ λειτουργεί ως ερευνητικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών.»
Και κατέληγε, «οι παραπάνω δυνατότητες επιτρέπουν στο αεροσκάφος να δει γρήγορα και άμεσα όχι μόνο την έναρξη νέας εστίας φωτιάς, αλλά και να παρακολουθήσει αν αυτή προέρχεται από σύγχρονες μεθόδους, όπως από την πτήση drones τα οποία μπορεί να είναι εφοδιασμένα με υλικό όπως ο Θερμίτης. Ένα μικρό drone και μόνο με μια ελάχιστη ποσότητα του υλικού αυτού, μπορεί να προκαλέσει τεράστια εστία πυρκαγιάς. Ο εμπρησμός με μια τέτοια μέθοδο δεν είναι κάτι καινούριο και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ενώ η αντιμετώπιση είναι δύσκολη. Ο τρόπος που αναπτύχθηκαν οι πυρκαγιές στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούν να εξανλτηθούν σε επρησμούς με αναπτήρες και μπουκάλια βενζίνης. Υπήρξαν εστίες σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές. Αυτό είχε σαν συνέπεια η Πυροσβεστική να μην μπορεί να φτάσει στην έναρξη της φωτιάς και αναγκαστικά να την αναμένει.»
Το προηγούμενο καλοκαίρι οι επιθέσεις στην χώρα επικεντρώθηκαν στις δασικές πυρκαγιές και στις δομές της πολιτείας μέσω της αμφισβήτησης. Αυτό το καλοκαίρι οι ανταγωνιστές της χώρας θα επικεντρωθούν εκεί όπου θα δημιουργήσουν σύγχυση και ταραχή στην κοινωνία, στις διακοπές ρεύματος. Οι αφύλακτοι υποσταθμοί της ΔΕΗ σε όλη την χώρα, είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους παρενόχληση
Με το βλέμμα στη φετινή αντιπυρική περίοδο- Σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό
Σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά, με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα. Επίσης για τη σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών, με στόχο τόσο την αποτροπή εμπρησμών αλλά ταυτόχρονα και την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς.
Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων μέσων με εξειδικευμένη στόχευση
Σημειώνεται ότι τη φετινή περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή. Υπογραμμίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το rescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA.
Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.
Φιλοξενία πυροσβεστών από ευρωπαϊκές χώρες – Αναβαθμισμένη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.
Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.
Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, o υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, o υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, o υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Επίσης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, o γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, o γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης o Αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης. Μαζί τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος καθώς και ο γενικός διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντούφας, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού.