Το Ιράν εξετάζει αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων μετά τις κυρώσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η απόσυρση της χώρας από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (γνωστή και ως NPT) είναι μια από τις επιλογές της Τεχεράνης εν μέσω επέκτασης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι επιλογές της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι πολλές και οι αρχές της χώρας τις εξετάζουν… και η απόσυρση από την NPT (Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων) είναι μία από αυτές», φέρεται να δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κρατικού IRIB.

Ο Ζαρίφ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα καθώς και οι δύο χώρες αντιτίθενται στις κυρώσεις και τους περιορισμούς που επιβάλει η Ουάσινγκτον.

Η Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970 και επεκτάθηκε επ’ αόριστον το 1995, αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και οπλικής τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί η εξαίρεση χωρών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Η εφαρμογή της απόφαση προσδιορίστηκε για τον Μάιο οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκδώσει προσωρινές άδειες που να επιτρέπουν στις χώρες που είχαν αρχικών εξαιρεθεί να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα.

(πηγή: sputniknews.gr photo © AFP 2019 / Atta Kenare)

ViaDiplomacy Newsroom