Το Ιράν επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με το Κουβέιτ

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λαμβάνει πάντα υπόψη τα κοινά συμφέροντα και τις αρχές καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ, στα ζητήματα της χάραξης των θαλάσσιων συνόρων και της εκμετάλλευσης κοινών πόρων υδρογονανθράκων», είπε στις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου .

Το Ιράν βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κουβέιτ για να επιδιώξει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και το καθεστώς του αμφισβητούμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου Durra/Arash στον Κόλπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι.

Τα σχόλια του Κανάνι έρχονται μια ημέρα αφότου ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Saad Al Barrak είπε ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία έχουν «αποκλειστικά δικαιώματα» στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Durra/Arash.

Ο Μπαράκ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το κοίτασμα φυσικού αερίου μέχρι να πραγματοποιηθεί θαλάσσια οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου, λέγοντας ότι οι «ισχυρισμοί» του Ιράν για το δικαίωμά του στο πεδίο δεν βασίζονται σε σαφή οριοθέτηση των συνόρων .

Στις 9 Ιουλίου, οι αξιωματούχοι του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν για την επιτάχυνση των εργασιών της κοινής επιτροπής επιχειρήσεων τους, η οποία αναπτύσσει έργα πετρελαίου στην Ουδέτερη Ζώνη, μια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών όπου τα σύνορα παρέμειναν απροσδιόριστα.

Το Durra βρίσκεται σε ύδατα όπου τα θαλάσσια σύνορα αμφισβητούνται από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το Ιράν επιμένει ότι ένα τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου Arash/Durra εκτείνεται στα ύδατά του, κάτι που το Κουβέιτ αρνείται. Το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία ζήτησαν από το Ιράν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στον Κόλπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, στις 4 Ιουλίου, δήλωσε ότι το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ντούρα ανήκει μόνο στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ. «Μόνο το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στο πεδίο», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου. Το Ριάντ είχε επίσης ανανεώσει τις εκκλήσεις του προς το Ιράν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη θαλάσσια οριοθέτηση.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ιράν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του με το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι το αμφισβητούμενο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου εμπίπτει στα χωρικά ύδατα του Κουβέιτ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KUNA στις 3 Ιουλίου .

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι η Τεχεράνη και το Ριάντ ξεκίνησαν προκαταρκτικές εργασίες για την επανέναρξη της συνεργασίας στα κοινά τους κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η δήλωση ακολούθησε την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο συμφωνίας με μεσολάβηση της Κίνας τον Μάρτιο. Οι σχέσεις της Τεχεράνης με το Κουβέιτ έχουν επίσης βελτιωθεί, εν μέσω της προσέγγισης του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Στην επίσκεψή του στο Κουβέιτ στις 21 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν πρότεινε ένα κοινό φόρουμ για τις χώρες του Κόλπου και για «διευθέτηση όλων των αμφισβητούμενων ζητημάτων».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Kuwait Gulf Oil Company και η Saudi Aramco υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Durra. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Gulf Oil Company Khaled al-Otaibi είπε ότι οι κοινές προσπάθειες για την ανάπτυξη του κοιτάσματος στοχεύουν στην παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών αερίου και 84.000 βαρελιών υγροποιημένου αερίου την ημέρα.

Τον Μάρτιο του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ είπε ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου ανήκει στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν ” δεν είναι μέρος ” στην τοποθεσία. Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συμφωνία «αντίκειται στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και είναι παράνομη » και «δεν έχει καμία σχέση με το νομικό καθεστώς» του κοιτάσματος φυσικού αερίου Arash, όπως είναι γνωστό στο Ιράν.

Το 2019, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για να επισπεύσουν την ανάπτυξη και την εξερεύνηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Durra, το οποίο βρίσκεται στη Βυθισμένη Διαιρεμένη Ζώνη.

ViaDiplomacy Newsroom