Το Ιράν ενημερώνει την ΙΑΕΑ ότι θα επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν σκοπεύει να εγκαταστήσει εκατοντάδες πιο προηγμένες μηχανές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει την πίεση στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το Ιράν ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει τρεις επιπλέον σειρές προηγμένων μηχανών φυγοκέντρησης IR-2m στο υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, όπως αναφέρει σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ σε εμπιστευτική επιστολή της προς τα κράτη μέλη, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

“Σε επιστολή της 2ας Δεκεμβρίου 2020, το Ιράν ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι ο διαχειριστής του Σταθμού Εμπλουτισμού Καυσίμου στη Νατάνζ ‘προτίθεται να ξεκινήσει την εγκατάσταση τριών σειρών μηχανών φυγοκέντρησης IR-2m’ στις εγκαταστάσεις αυτές”, έγραψε η διεθνής υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις αυτές σειρές θα προστεθούν σε μια σειρά μηχανών IR-2m που χρησιμοποιείται ήδη εκεί για τον εμπλουτισμό.

Η συμφωνία του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις αναφέρει ότι η Τεχεράνη μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο μηχανές φυγοκέντρησης IR-1 πρώτης γενιάς, οι οποίες είναι λιγότερο αποδοτικές, στον υπόγειο αυτό πυρηνικό σταθμό και ότι αυτές είναι οι μόνες μηχανές με τις οποίες το Ιράν μπορεί να συγκεντρώνει εμπλουτισμένο ουράνιο.

Το Ιράν έχει αποδεσμευτεί από πολλούς βασικούς περιορισμούς της συμφωνίας για τις πυρηνικές του δραστηριότητες ως απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στην επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων. Η Τεχεράνη αναφέρει ότι οι παραβιάσεις της μπορούν να αντιστραφούν γρήγορα, εάν οι κινήσεις της Ουάσινγκτον ακυρωθούν.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι θα επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία, εάν το Ιράν επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση στους περιορισμούς της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που ίσως αυξήσει την προοπτική μιας αντιπαράθεσης για το ποιος πρέπει να προχωρήσει πρώτος.

ViaDiplomacy Newsroom