Το Ιράν εισέρχεται στον διευρυμένο οργανισμό ασφαλείας SCO με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα

Το Ιράν προσχώρησε στον φορέα ασφαλείας της Κεντρικής Ασίας με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα, καλώντας τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) να το βοηθήσουν να σχηματίσει έναν μηχανισμό για την αποφυγή κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Ο φορέας που σχηματίστηκε το 2001 από την Ρωσία, την Κίνα και τα πρώην σοβιετικά κράτη στην Κεντρική Ασία, επεκτάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και συμπεριλάμβανε την Ινδία και το Πακιστάν, με σκοπό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή στην περιοχή

Η σύνοδος κορυφής του οργανισμού στο Τατζικιστάν ήταν η πρώτη εμφάνιση στο εξωτερικό του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο.

Ο Raisi χαιρέτισε την ευκαιρία που θα έδινε η ένταξη στο Ιράν, ως χώρα κατά μήκος της κινεζικής διαδρομής “Belt and Road”, για να ενταχθεί σε σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς σε όλη την Ευρασία. Η ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι η προσχώρηση του Ιραν του δίνει πρόσβαση σε τεράστιες αγορές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στην ομιλία του στα μέλη, ο Raisi χαρακτήρισε τις κυρώσεις κατά του Ιράν ως τρομοκρατία και είπε ότι η οργάνωση θα πρέπει να σχεδιάσει έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει την Τεχεράνη να τα αποτρέψει.

Η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τις δυτικές χώρες, είναι συμβαλλόμενα μέρη σε μια συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε μονομερώς τις οικονομικές κυρώσεις. Οι διαπραγματεύσεις φέτος για την αναβίωσή του έχουν σταματήσει από την εκλογή του Ράισι.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που βρίσκονται στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών», δήλωσε ο Ράισι. «Η διπλωματία είναι αποτελεσματική μόνο όταν όλα τα μέρη τηρούν. Οι απειλές και η πίεση δένουν τα χέρια της διπλωματίας και την καθιστούν αναποτελεσματική».

ViaDiplomacy Newsroom