Το ίδιο λάθος όπως και με το Σκοπιανό – Για κομματικά οφέλη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ΟΧΙ στην αναγνώριση Γκουαϊδό
Ακριβώς όπως και στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύεται Στρατηγικά ένα γεγονός και το χρησιμοποιεί καθαρά για μικροκομματικά οφέλη.
Πολιτική στήριξη παρέσχαν την Πέμπτη στον Νικολάς Μαδούρο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν απών από τη συνεδρίαση.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας ψήφισαν στην Ευρωβουλή ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.
«Ανεύθυνη στάση» χαρακτήριζαν εξάλλου την Τετάρτη πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, την αναγνώριση Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου με αφορμή τη δημιουργία International Contact Group (Διεθνής Ομάδα Επαφής) για το διάλογο στη Βενεζουέλα. Στην αντίθετη περίπτωση προειδοποιούσαν με κίνδυνο εμφυλίων συγκρούσεων.
Σημειώνεται ωστόσο ότι και τα 28 κράτη – μέλη αποφάσισαν, στις 26 Ιανουαρίου, ότι «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.