Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στα “χνάρια” του Τζέφρι Πάιατ – Επένδυση στην εκπαίδευση

«Κλειστά» Πανεπιστήμια σε μια «Ανοιχτή» Κοινωνία, αυτός είναι ο τίτλος από μια σειρά δράσεων που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, και που έχει  στον άξονα Εκπαίδευση-Επιχειρηματικότητα, με τον γενικό τίτλο #AmChamIdeas

Η πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είναι πλέον προφανής, ανάπτυξη αλλά κυρίως εκπαίδευση.

Ανάπτυξη: Θάλασσα -Λιμάνια, Ενέργεια και ο Αγροτικός Τομέας

Τον Φεβρουάριο,  ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, παραβρέθηκε στο πλωτό μουσείο Hellas Liberty, με αφορμή την εορταστική εκδήλωση για την 10η επέτειο του Hellas Liberty Museum καθώς επίσης συμμετείχε και στην συζήτηση που διοργανώθηκε για το «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας»

Ο Αμερικανός Πρέσβης, δεν είναι μόνο προσεκτικός στις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές προηγούνται εξελίξεων, αλλά φροντίζει αυτές να γίνονται και από χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό.

«Βλέποντας την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, προβλέπω ένα πολύ λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της Συμμαχίας ΗΠΑ-Ελλάδας», αυτή η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, έγινε από ένα πλοίο το οποίο συνέδεσε το όνομα του, με την ανοικοδόμηση της Ελλάδας και της Ευρώπης,  μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Θάλασσα είναι προτεραιότητα των ΗΠΑ για την Ελλάδα, η Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, και η κυριαρχία των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα, ακόμα και τον Περσικό Κόλπο περνά από την Ελλάδα.

Όσο για τον Αγροτικό Τομέα, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά πως ύπαιθρος χωρίς αγρότη δεν υπάρχει. Οι επενδύσεις που προχωρούν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – σημειώστε στην Βόρεια Ελλάδα, Ημαθία και Ορεστίαδα – έχουν δύο στόχους. Πρώτο και κύριο να στηρίξουν την Ελληνική κυβέρνηση σε ένα προεκλογικό στοίχημα δίνοντας ζωή σε εργοστάσιο, χωράφια και αγρότες, και δεύτερον, να δηλώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στους Γερμανούς ότι είναι παρόν σε ένα κλάδο που ήταν η αιτία να καταστραφεί, μια αγροτική πολιτική όπου το Μόναχο ήθελε να έχει κυρίαρχο ρόλο για τα συμφέροντα του.

Επένδυση στην εκπαίδευση για σταθερότητα

Η πιο σημαντική παρέμβαση στο «Thessaloniki summit 2018» έγινε από τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο. «Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να εξεταστεί σοβαρά η σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου» δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος ενώ ενδεικτική ήταν και αναφορά του για συναντήσεις 1 ή 2 φορές το χρόνο σε Ουάσινγκτον και Αθήνα από στελέχη διοικήσεων των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας για την Εκπαίδευση, η Αμερικανίδα Υπότροφος του Ιδρύματος FULBRIGHT FOUNDATION GREECE, Hannah Rayhill, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με 70 μαθητές 15-16 χρονών για τις μαθητικές τους εμπειρίες μέσα από το Ελληνικό και Αμερικανικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης

Και αυτό είναι ένα από τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση. Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις δράσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα, διαπιστώνει μια παρέμβαση η οποία ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει την Ελλάδα ως στρατηγικό τους βάθος εδώ και πολλά χρόνια, τώρα το υλοποιούν. Ένα από τα σχέδια σε αυτή την υλοποίηση είναι και η «κοινωνική ισορροπία». Ο αριθμός των βάσεων που διαθέτει πλέον στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και ο εκδημοκρατισμος μαζί με την εξάλειψη του Εθνικισμού στα Βαλκάνια, είναι προτεραιότητες που θα επιτευχθούν μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό

Αυτό ακριβώς συνέβη στην μεταπολεμική Γερμανία. Οι Αμερικανοί κυρίως, για να μπορέσουν να έχουν μια σταθερή παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την Κομμουνιστική απειλή στον Ψυχρό Πόλεμο, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε οι Γερμανοί πολίτες να έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα ασφάλειας και συνεργασίας με τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Στην Ελλάδα ήδη η Αμερικανική Διπλωματία έχει ενεργοποιήσει τέτοια προγράμματα, με ένα από αυτά να είναι το«CodeGirls» που απευθύνεται σε έφηβα κορίτσια.  Πρόκειται για ένα μοναδικό, καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πρεσβεία, πρόκειται για μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής και φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να εξοπλίσει νέα κορίτσια με δεξιότητες, για να επιδιώξουν ευκαιρίες στον τομέα της πληροφορικής.

Ένα ακόμα πρόγραμμα – από τα πολλά που θα δούμε τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, αφορά μια υποτροφία για ένα/μία Έλληνα/Ελληνίδα μαθητή/μαθήτρια ηλικίας 16-18 ετών από την  Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή . Η υποτροφία του προγράμματος Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute προσφέρει παραμονή τεσσάρων εβδομάδων στις ΗΠΑ Ιούνιο-Ιούλιο , 2019.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 50-60 μαθητές: 40-50 μαθητές από την Ευρώπη και 10 από την Αμερική, ηλικίας 16–18 ετών.  Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται συζητήσεις σε διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εκπαίδευση σε θέματα μέσων ενημέρωσης, προγράμματα κοινής δράσης και κοινωνικής προσφοράς, και σχέδια για μελλοντικές δραστηριότητες.

Και δεν τελειώνουν εκεί, στο ΤΕΙ της Καβάλας η Αμερικανική Πρεσβεία στηρίζει πρόγραμμα όπου οι φοιτητές διδάσκονται αγγλικά με στόχευση στην επαγγελματική ορολογία, όπου θα τους βοηθήσουν στην αγορά εργασίας. Στόχος αυτοί οι απόφοιτοι να στελεχώσουν Αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Αμερικανός Πρόξενος βρέθηκε στην Καβάλα όπου έδωσε και τις σχετικές βεβαιώσεις στους σπουδαστές.(οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση)

ViaDiplomacy Newsroom