Η στροφή της Αιγύπτου προς τη Ρωσία είναι πραγματικότητα – Το 2016 οι πρώτοι S-300V4 στην Αίγυπτο (Vid.)
Στα τέλη του 2016 πρόκειται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των πρώτων αντιβαλλιστικών συστημάτων τύπου Antey-2500 (S-300V4) στην Αίγυπτο σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Αν και η ρωσική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να παραδίδει στην Αίγυπτο το υποστηρικτικό υλικό των εκτιμώμενων 3 πυροβολαρχιών τα κύρια τμήματα του συστήματος θα ξεκινήσουν να παραδίνονται τον επόμενο χρόνο.
Τα συστήματα Antey-2500 (S-300V4) παραγγέλθηκαν από την κυβέρνηση αλ-Σίσι στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου οπλικών συστημάτων που αγόρασε η αραβική χώρα από τη Ρωσία. Το συνολικό ύψος της παραγγελίας των Antey-2500 (S-300V4) φτάνει το 1 δισ δολάρια και όπως αναφέρθηκε εκτιμάται ότι πρόκειται για 3 πυροβολαρχίες.
Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί βελτιωμένη εξαγωγική έκδοση του συστήματος S-300V4 η οποία πρωτοεντάχτηκε σε υπηρεσία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2013 και αποτελεί εξέλιξη του αρχικού συστήματος S-300V.
Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το πλέον σύγχρονο εξειδικευμένο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας του ρωσικού οπλοστασίου παρα το γεγονός ότι αναπτύχθηκε πριν από αρκετά χρόνια.
Απόδειξη είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η ρωσική αεράμυνα παρήγγειλε τρία ολοκληρωμένα συστήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα προσφέρθηκε και στο Ιράν σε αντικατάσταση της παραγγελίας που είχε τεθεί και πληρωθεί το 2007 για 5 συνολικά πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-300PMU1.
Μια τυπική πυροβολαρχία του συστήματος Antey-2500 (S-300V4) αποτελείται από το πολυκάναλο ραντάρ καθοδήγησης πυραύλων τύπου 9S32ME, 6 αυτοκινούμενους τετραπλούς εκτοξευτές τύπου 9A83ME και τον διπλό εκτοξευτή τύπου 9A84ME, το ραντάρ έρευνας τύπου 9S15M2, το ραντάρ έρευνας περιοχής τύπου 9S19ME καθώς και το κέντρο ελεγχου τύπου 9S457ME.
Η δραστική εμβέλεια των πυραύλων 9M82M/ME και 9M83M/ME φτάνει τα 200 χλμ ενώ το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος φτάνει τα 30 χλμ.
Η καθοδήγηση των βλημάτων προς το στόχο γίνεται στην αρχική φάση με το αδρανιακό σύστημα πλοήγησης που φέρει ο πύραυλος και προς το τελικό στάδιο με την χρήση του ημιενεργού δέκτη ραντάρ που φέρει ο πύραυλος στην κεφαλή του.
Τα νέα ρωσικά συστήματα πρόκειται να θωρακίσουν την αιγυπτιακή αεράμυνα η οποία διαθέτει κυρίως σοβιετικής κατασκευής παλαιά συστήματα τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.
Με τα Antey-2500 (S-300V4) η Αίγυπτος ουσιαστικά θωρακίζει στρατηγικής σημασίας στόχους στο έδαφός της έναντι βαλλιστικών απειλών και δευτερευόντως έναντι αεροπορικών προσβολών. Η επιλογή του ρωσικού συστήματος κάθε άλλο είναι τυχαία εξαιτίας των άσχημων σχέσεων της αραβικής χώρας με τις ΗΠΑ αλλά και την βούληση του αλ-Σίσι να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι το 1999 η Αίγυπτος αγόρασε από τις ΗΠΑ 32 συνολικά εκτοξευτές Patriot PAC-3 έναντι 1,3 δισ δολαρίων, οπότε η αγορά των ρωσικών συστημάτων σηματοδοτεί μια στροφή της Αιγύπτου προς ένα παλαιό γνώριμο προμηθευτή ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Δύση τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή και πιο ειδικά στον εμφύλιο της Συρίας.
Αν και η νέα επένδυση της Αιγύπτου σε ένα νέο σύστημα δημιουργεί προβλήματα στην λογιστική υποστήριξη δύο διαφορετικής φιλοσοφίας αντιβαλλιστικών συστημάτων, η απόκτηση του ρωσικού συστήματος προσθέτει μια άγνωστη παράμετρο στο αιγυπτιακό σύστημα αεράμυνας καθιστώντας την εξουδετέρωσή του ακόμη πιο δύσκολη.