Tις διαπιστεύσεις τριών Αμερικανών δημοσιογράφων ανακάλεσε η Κίνα

Τις διαπιστεύσεις Αμερικανών δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται για τρεις εφημερίδες – New York Times, Washington Post και Wall Street Journal – ανακάλεσε η Κίνα κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στην οποία έχει περιληφθεί εσχάτως και το παιχνίδι των ευθυνών για την πανδημία του Covid-19.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το Πεκίνο απάντησε στις αμερικανικές απαγορεύσεις σε Κινέζους δημοσιογράφους ζητώντας από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους να να παραδώσουν τις δημοσιογραφικές ταυτότητες τους εντός 10 ημερών. Η διαπίστευσή τους επρόκειτο να λήξει στο τέλος του 2020.

Η Ουάσιγκτον μείωσε επίσης  τον αριθμό των δημοσιογράφων που επιτρέπεται να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τέσσερα μεγάλα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε 100, από 160 προηγουμένως.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal – δύο Αμερικανοί και ένας Αυστραλός – απελάθηκαν από την Κίνα, εξαιτίας άρθρου με τίτλο «Κίνα, ο πραγματικός ασθενής της Ασίας».

Η νέα διαμάχη Πεκίνου Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να έφερε τον νέο κορωνοϊό στην πόλη Ουχάν.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε ξανά λάδι στη φωτιά αναφερόμενος στον «κινεζικό ιό», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μη συνδέεται ο Covid-19 ούτε με τη Βουχάν ούτε με την Κίνα.

Το Πεκίνο εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του» για την ανάρτηση του Τραμπ, η οποία «στιγματίζει» την Κίνα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τα δικά τους ζητήματα, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

ViaDiplomacy Newsroom