Την τιμή του φυσικού αερίου και τον χειμώνα θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να ασκήσει επιθετική πολιτική
Στο Κρεμλίνο, Πούτιν και Λουκασένκο ανακοίνωσαν ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για τη δημιουργία κοινού οικονομικού και αμυντικού χώρου ενώ η τιμή του φυσικού αερίου για τη Λευκορωσία θα παραμένει στα ίδια επίπεδα, Πρόκειται για το τελικό σχέδιο του Ρώσου Προέδρου για να ενσωματώσει πολιτικά και οικονομικά την Λευκορωσία ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί ως ζώνη ασφαλείας απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Η προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου δεν είναι μεμονομένο γεγονός, αλλά αφορά μια ευρύτερη πολιτική που ξεκινά από αρχές της δεκαετίας του 2010. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα της προστασίας των ρωσικών μειονοτήτων στο «Εγγύς Εξωτερικό», δηλαδή στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπου κατοικεί σημαντικό μέρος του Ρωσικού Έθνους και την εδραίωση της ρωσικής επιρροής σε αυτές. Το 2015 ο Πούτιν είχε προτείνει στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και στον Καζάκο ομόλογό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν, την οικονομική και στρατιωτική ενοποίηση, ως πρώτο βήμα. Η αρχή της εφαρμογής της πολιτικής του προέδρου Πούτιν για την σταδιακή ενοποίηση των τριών κρατών σε θεμελιώδους τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια και η άμυνα, είχε γίνει πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν η Μόσχα κατάφερε να πείσει το Καζακστάν να ενοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας των δύο χωρών.
Το 2013, η Ρωσία παρέδωσε 4 συστήματα S-300 στη Λευκορωσία στο πλαίσιο ανάλογης συμφωνίας για τον έλεγχο και συντονισμό της αεράμυνας των δύο χωρών. Μάλιστα στην περίπτωση της Λευκορωσίας η Μόσχα έκανε ένα βήμα παραπέρα στέλνοντας σε πρώτη φάση ένα μικρό αριθμό αναχαιτιστικών μαχητικών τύπου Su-27SM3 και ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Α-50 Mainstay στην αεροπορική βάση Baranavichi της Λευκορωσίας μόλις 40 χλμ από τα σύνορα με την Λιθουανία και 130 χλμ από τα σύνορα με την Πολωνία.
Όμως ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε άλλα σχέδια αφού γνώριζε πως η Μόσχα επιδίωκε την πολιτική προσάρτηση της χώρας του για δύο βασικούς λόγους, να γίνει η ζώνη ασφαλείας της Ρωσίας έναντι του ΝΑΤΟ, και η αιτία για τις Συνταγματικές αλλαγές στην Ρωσία. Έτσι τον Ιανουάριο του 2021, Ο Λουκασένκο ανακοινώνει ότι Λευκορωσία θα αγοράζει από τη Ρωσία το 30-40% των ποσοτήτων πετρελαίου που χρειάζεται, ενώ το υπόλοιπο θα το προμηθεύεται από χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία και ενδεχομένως από το Καζακστάν. «Είναι περίεργο που ο σύμμαχος μας (Ρωσία) δεν θα εγκρίνει την προμήθεια πετρελαίου από έναν άλλο σύμμαχο μας. Τι να κάνουμε , αυτή είναι η κατάσταση με τις προμήθειες πετρελαίου την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είχε αναφέρει ο Λουκασένκο αφού η Μόσχα απαγόρευε την διέλευση πετρελαίου από το Καζακστάν στην Λευκορωσία. «Τα αδέρφια μας λοιπόν από την Ανατολή (σ.σ Ρωσία) μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές»
Μάλιστα, μετά από εκείνες τις δηλώσεις του Λουκασένκο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο BELTA επικαλούμενο το κρατικό διυλιστήριο «Bleneftechim» είχε μεταδώσει ότι η Λευκορωσία αγόρασε 80 χιλιάδες τόνους πετρελαίου από τη Νορβηγία, το οποίο έφτανε στην Λευκορωσία μέσω του λιμένα Κλάιπεντ. Το πετρέλαιο θα μεταφέρεται σιδηροδρομικώς στο διυλιστήριο Naftan ένα από τα δύο διυλιστήρια που επεξεργάζονται το πετρέλαιο που προμηθεύεται η Λευκορωσία από τη Ρωσία ( περίπου 18 εκ. τόνοι ετησίως) το οποίο στη συνέχεια επανεξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά εξάγεται το 60% της παραγωγής του διυλιστηρίου.
Ηταν η στιγμή που η Μόσχα θα ξεκινούσε τους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της. Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου του 2020 η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει την Λευκορωσία με πετρέλαιο εξαιτίας διαφωνιών που ανέκυψαν ως προς την τιμή του πετρελαίου.
Ο Λουκασένκο θεωρεί ότι είναι η ευκαιρία να κάνει ανοίγματα προς την Δύση για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της. Έτσι στις 3 Φεβρουαρίου (2020) φτάνει ο Πομπέο στο Μινσκ όπου συζήτησε με τον Λουκασένκο τρόπους για την απεξάρτηση από την Μόσχα, ενεργειακή και οικονομική σε πρώτη φάση, και στην συνέχεια στρατιωτική. Στις 15 Μαϊου ο Μάικ Πομπέο με tweet αναφέρει, «η πρώτη αποστολή πετρελαίου των ΗΠΑ θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η ανταγωνιστική συμφωνία ενισχύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας και εκπληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο με κυβερνητικούς ηγέτες στο Μινσκ.»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όμως δεν είχε υπολογίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ουσιαστικά παρέδωσε τον Λουκασένκο στον Ρώσο Πρόεδρο. Η συνέχεια γνωστή, τα «πράσινα ανθρωπάκια» της Κριμαίας με άλλο χρώμα αυτή την φορά και την σημαία του Αγίου Γεωργίου έκαναν κατάληψη στις κρατικές δομές της Λευκορωσίας, ενώ η Δύση, αφού είδε τον Λουκασένκο να γίνεται «όμηρος» της Μόσχας, προσπάθησε με τον απομακρύνει με τον γνωστό τρόπο, την αντιπολίτευση και τις διαμαρτυρίες.
Απεξάρτηση της Μόσχας από τον διακομεταστικό εκβιασμό της Ουκρανίας
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, Alexey Miller, ανακοίνωσε πως ο αγωγός Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί με την εταιρεία να είναι έτοιμη να παραδώσει αυτή την χρονιά 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτός ο «Ρωσογερμανικός Γεωστρατηγικός» αγωγός μπορεί να παραδώσει συνολικά σε ένα έτος από τις ακτές της Ρωσίας στην Γερμανία, και χωρίς να παρεμβαίνει καμία τρίτη χώρα, 55 δις κυβικά μέτρα. Για να κατανοήσουμε την δυναμική που έχει το έργο για την πολιτική της Μόσχας και της Γερμανίας, ο Νότιος Διάδρομος (TANAP-TAP) έργο που στηρίζεται απο τις ΗΠΑ για την μερική απεξάρτηση της Ευρώπης, μπορεί να μεταφέρει 20 δις κυβικά μέτρα σε μια πλήρη λειτουργία και με κοιτάσμα στα οποία θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία χωρών (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν). Σήμερα η ενναλακτική του Nord Stream 2, Νότιος Διάδρομος, μεταφέρει 10 δις κυβικά μέτρα όταν ο Nord Stream μπορεί να μεταφέρει από σήμερα μέχρι τέλος του έτους 5,6
Έτσι η λειτουργία του Nord Stream 2, και η οικονομική και στρατιωτική προσάρτηση της Λευκορωσίας, επιτρέπει στην Μόσχα να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο έχοντας δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Οι αγωγοί να είναι στον πλήρη έλεγχο της (Nord Stream 2 και Yamal που περνα από Λευκορωσία) και να μην πληρώνει δισεκατομμύρια δολλάρια σε τέλη διέλευσης όπως συνέβαινει μέχρι σήμερα, εκ των οποίων στο σύνολο τους κατέληγαν στην Ουκρανία. Με την σειρά του το Κίεβο εκτός τα δολάρια έχασε και ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Μοσχάς , τον διακομεταστικό ρόλο που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε για τους δικούς του πολιτικούς εκβιασμούς.
Ο Χειμώνας του Πούτιν
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου είναι το πηλίκο πολλών συνδυαστικών παραγόντων και όχι μιας εμπορικής και πολιτικής απόφασης. Με το άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς, με την ανάπτυξη της Κίνας (αποτέλεσμα της Πανδημίας!), και ο χειμώνας στην Ευρώπη εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα αποθέματα. Η Ευρώπη χωρίς να έχει καμιά δική της ουσιαστική πηγή φυσικού αερίου, είναι ευάλωτη στις αυξήσεις τιμών, και αυτός είναι ο λόγος που εχει την υψηλότερη στο κόσμο. Από την άλλη η Μόσχα ασκεί πολιτική με την φθηνή τιμή, ενώ στις ΗΠΑ η μικρή αύξηση οφείλειται αποκλειστικά στην τεράστια παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Η τελευταία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις τιμές όσο αφορά την Ευρώπη, αλλά οι σταθμοί υγροποίησης που υπάρχουν σήμερα στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν αυτόν τον όγκο που θα διαδραματίσει ρόλο στις τιμές.
Για τον Ρώσο Πρόεδρο ένας παρατεταμένος χειμώνας θα είναι η «τέλεια καταιγίδα» για την κρατήσει πάνω πάνω από την Ευρώπη, μια καταιγίδα που θα φέρει κρίση σε συμμαχίες, και αναστάτωση στις κοινωνίες, κάτι που η Μόσχα επιδιώκει σήμερα με fake news και υβριδικές επιχειρήσεις. Μόνο στα Βαλκάνια το αντιεμβολιστικό κίνημα που στηρίζεται από μηχανισμούς της Μοσχάς, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία