Την άρνηση του Πεκίνου να παράσχει την τεχνογνωσία κατασκευής των FD-2000 προσπαθεί να κάμψει ο Ερντογάν

Συνεχίζεται το διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας με την Γαλλία τις ΗΠΑ και την Κίνα αναφορικά με την επιλογή του νέου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας και ύψους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και το Φθινόπωρο του 2013 η τότε κυβέρνηση Ερντογάν είχε επιλέξει το κινεζικό σύστημα HQ-9/FD-2000 της εταιρείας CPMIEC.

Όμως οι μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λόγω της ασυμβατότητας του κινεζικού πυραυλικού συστήματος με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν στην αναβολή της υλοποίησης του προγράμματος.

Αντι αυτού η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την κατάθεση καλύτερων προσφορών από τους δύο άλλους ανταγωνιστές του κινεζικού συστήματος το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T Mamba της εταιρείας Eurosam και το Patriot PAC-3 των αμερικανικών εταιρειών Raytheon και Lockheed Martin.

Από τότε το πρόγραμμα οδηγείται εδώ και δύο χρόνια από την αναβολή της επιλογής του νικητή σε νέα αναβολή.

Βασικός στόχος των Τούρκων είναι η απόκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού τεχνογνωσίας για την κατασκευή στο μέλλον αντίστοιχου συστήματος.

Σύμφωνα με τους Τούρκους τα βασικά κριτήρια επιλογής του αναδόχου είναι κατα σειρά προτεραιότητας α) η μεταφορά τεχνολογίας στην εγχώρια βιομηχανία ώστε στο μέλλον οι τουρκικές εταιρείες να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αντίστοιχο εγχώριο σύστημα, β) η συμπαραγωγή του συστήματος που θα επιλεχτεί, γ) η ταχύτητα παράδοση του συστήματος που θα επιλεχτεί, δ) και τέλος το κόστος απόκτησης του συστήματος.

Αξιοποιώντας την βούληση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν την αγορά ενός κινεζικού συστήματος από ΝΑΤΟική χώρα οι Τούρκοι πιέζουν μέσα από την επιλογή του HQ-9/FD-2000 την κατάθεση από τους δύο άλλους υποψηφίους καλύτερων προτάσεων μεταφοράς τεχνολογίας και τελικού κόστους απόκτησης.

Όπως όμως φαίνεται οι Κινέζοι δεν είναι τόσο πρόθυμοι να μεταφέρουν στους Τούρκους την τεχνογνωσία κατασκευής του HQ-9/FD-2000 καθιστώντας την τουρκική βιομηχανία αυτόνομη σε αυτό τον τομέα, ανατρέποντας τα τουρκικά σχέδια.

Από την άλλη πλευρά σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών είναι και η τουρκογενής μειονότητα των Uighur που κατοικεί στην δυτική Κίνα και η οποία επιδιώκει την αυτονόμηση της περιοχής της από το Πεκίνο. Η τουρκική υποστήριξη μέχρι σήμερα στους φυλετικά συγγενείς 10 εκατ. Uighur που ζουν στην Κίνα έχει διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα στις τουρκοκινεζικές σχέσεις.

Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στο Πεκίνο κατα την διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα του προγράμματος προμήθειας των 12 αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων για το οποίο ενδιαφέρεται προσωπικά αφού αποτελεί ένα από τους στόχους που έχει θέσει για το βιομηχανικό μέλλον της Τουρκίας

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.